Вељковски » Прашања

Прашања

745 Коментари на “Прашања”

 1. Marija вели:

  Ве молам за мислење,значи има повеке фирми на конто 1200 што реално не можат да се наплатат,а некои се преорганизирани во други фирми а некои и не постојат повеќе во евиденцијата се ликвидирани.Дали тие поголемите суми да ги префрлам од 1200 на сомнителни и спорни побарувања,малите и оние што не постојат да им направам отпис иили Како?Ве молам за подробен одговор.

 2. Marija вели:

  Dali izvrsitelot smee da potpisuva dogovor za prevzemanje na dolg?Cesija ne smee da potpisuva,pa kakoo bi go regulirale plakanjeto sto go izvrsivme od druga firma.Poz

  • Ѓорги вели:

   Не знам зошто не би смеел Извршителот да потпише доколку се реализира трансакцијата. На мислење сум, дека секое правно лице преку свое овластено лице смее да потпишува правни и финансиски документи.

 3. Marija вели:

  Kako odi tocno knizenjeto na cesija so koi konta

  • Marija вели:

   Ve molam za hiten odgovor Knizenje na cesija so koi konta odi?

   • Gjorgji вели:

    По Договор за цесија ( Доколку меѓусебните долговни односи се различни по вредност )
    Кај Цедентот: 220 / 120 … Кај Цесусот: 220 / 259 … Кај Цеционерот: 152 / 120
    По исплата (извод)
    Кај Цедентот: 100 / 120 … Кај Цесусот: 259 / 100 … Кај Цесионерот: 100 / 152
    ………
    Кај Цесусот доколку ја исплатил разликата (доколку постоела при Цесијата)дополнително се книжи по извод: 220 / 100
    ………
    Пријатна забава!

   • Ѓорги вели:

    Gjorgji вели:
    Вашиот коментар чека модерирање.
    на март 24, 2014 г. во 13:36 часот
    По Договор за цесија ( Доколку меѓусебните долговни односи се различни по вредност )
    Кај Цедентот: 220 / 120 … Кај Цесусот: 220 / 259 … Кај Цеционерот: 152 / 120
    По исплата (извод)
    Кај Цедентот: 100 / 120 … Кај Цесусот: 259 / 100 … Кај Цесионерот: 100 / 152
    ………
    Кај Цесусот доколку ја исплатил разликата (доколку постоела при Цесијата)дополнително се книжи по извод: 220 / 100
    ………
    Пријатна забава!

 4. ВАСИЛКА вели:

  Prasaweto s eodnesuva za vodna zaednica koja e registrirana kako neprofitna organizacija. Imame vreboteno lice koe go vodi smetkovodstvoto, no istoto ne gi ispolnuva uslovite za smetkovoditel soglasno zaknonot za smetkovodstvo i nema dobieno uvrerenie za smetkovoditel. Dali liceto moze da prodolzi da ja vodi nasata smetkovodsevena evidencija ili pak ke treba da vrabotime drugo lice so dobieno uverenie za smetkovoditel ili da angazirame privatna smetkovodstvena firtma.
  Ve molam za hiten odgovor!

  • Ѓорги вели:

   Треба да вработите лице со Уверение за сметководител или да ја доверите работата на сметководствено биро или трговец поединец кое поседува Уверение за сметководител.

 5. Mirjana вели:

  Dali nekoj znae da mi odgovori zosto koga ke vlezam vo menito na E-danoci kaj mene go nema linkot” mojot profil”od kade bi mozela da gi vidam svoite licni podatoci.

 6. Бошко вели:

  Службено сум регистриран од УЈП како книговодител и ми отворија ЕДБ 5018……… прашувам дали треба на 15 март 2014 година да доставам ПДД-ДБ и Б,намомнувам остварените приходи ги пријавувам преку ПДД-ГДП бидејќи компаните ми плаќат на приватна трансакциска сметка и ми издават потврда за остварените приходи со платен ПД.
  Со почит.

 7. gordana вели:

  kako bese pretvarawe neto vo bruto za da se presmetat pridonesite

 8. maca вели:

  ИМАТЕ ЛИ ПРОБЛЕМ СО СИСТЕМОТ ПРИ ПОДНЕСУВАЊЕ НА ПРИЈАВИТЕ? СИСТЕМОТ Е ПРЕОПТЕРЕТЕН И РЕТКО КОГА МОЖЕ ДА СЕ ПРАТИ ПРИЈАВА , ВО СТРУМИЦА Е БАРЕМ ТАКА КАКО Е НИЗ ДРУГИТЕ ГРАДОВИ? ШТО КЕ ПРАВИМЕ АКО СИСТЕМОТ НЕ ПРОРАБОТИ?

  • zoran вели:

   izgleda sekade e taka…valjda ke go opravat sistemot…vcera cel den ne rabotese, a I denes ne mozam da se logiram…

  • iki вели:

   денес има соопштение од ујп
   Повелете
   обврзници

   Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
   Даночен календар »
   П

   В

   С

   Ч

   П

   С

   Н
   1 2 3 4 5
   6 7 8 9 10 11 12
   13 14 15 16 17 18 19
   20 21 22 23 24 25 26
   27 28 29 30 31
   Recnik

   29.01.2014
   Насоки за поднесување на Годишни извештаи за персонален данок на доход

   Ги информираме даночните обврзници, доколку имаат технички проблеми при поднесувањето на годишните извештаи ПДД-ГИ, ПДД-ГИ/ОЗП и ПДД-ГИ/ЗП преку системот е-Даноци, законската обврска ќе може да ја исполнат со поднесување на истите преку е-пошта: Kontakt.COP@ujp.gov.mk и со тоа да го запазат законскиот рок.

   При поднесување преку е-пошта, кон меил пораката како прилози треба да се прикачат сумарниот и поединечните извештаи подготвени во TXT формат со содржина дадена во соодветните Упатства за електронска подготовка на годишните извештаи.
   Истовремено, прилог кон меил пораката треба да биде и скенирана прва страница од извештајот, каде што се наведени општите податоци на даночниот обврзник.

   НАПОМЕНА: За секој поединечен извештај на еден даночен обврзник, потребно е да се достават поединечни меил пораки, а во “Subject’ на меил пораката да се наведе ЕДБ на даночниот обврзник и видот на извештајот.
   Email
   Испрати
   | Print Печати

  • iki вели:

   денес има соопштение од ујп
   Повелете

   обврзници
   29.01.2014
   Насоки за поднесување на Годишни извештаи за персонален данок на доход

   Ги информираме даночните обврзници, доколку имаат технички проблеми при поднесувањето на годишните извештаи ПДД-ГИ, ПДД-ГИ/ОЗП и ПДД-ГИ/ЗП преку системот е-Даноци, законската обврска ќе може да ја исполнат со поднесување на истите преку е-пошта: Kontakt.COP@ujp.gov.mk и со тоа да го запазат законскиот рок.

   При поднесување преку е-пошта, кон меил пораката како прилози треба да се прикачат сумарниот и поединечните извештаи подготвени во TXT формат со содржина дадена во соодветните Упатства за електронска подготовка на годишните извештаи.
   Истовремено, прилог кон меил пораката треба да биде и скенирана прва страница од извештајот, каде што се наведени општите податоци на даночниот обврзник.

   НАПОМЕНА: За секој поединечен извештај на еден даночен обврзник, потребно е да се достават поединечни меил пораки, а во “Subject’ на меил пораката да се наведе ЕДБ на даночниот обврзник и видот на извештајот.
   Email

   • Viki вели:

    Ма нека се гонат у триста !!!!!!!!!!!!!гњаватори едни, не спремни па не малтретират…големо чудо ако не се пушти до 31,01, ќе пропадне светот….па тоа е исплатено во 2013 и точка нема што да се смени….и така решенијата ги дават дури во декември…

    извинетете на крај на живци сум ми пропаднаа 3-4 дена наместо да си спремам завршните

 9. ELI вели:

  Dali neprofitnite organizacii, konkretno op{tinskite protivpozarni sojuzi se obvrzani da podnesuvaat PDD-Gi.

 10. Сања вели:

  Здраво

  Сакам да Ве прашам дали завршната сметка за 2013 год.мора да биде потпишана од овластен сметководител? Јас работам во јавно претпрјатеи и во меѓу време направив три години стаж од октомври 2013 год. (минатата година зедов уверение за сметководител) значи исполнувам услови за овластен сметководител но поради тоа што Институтот не функционира нема каде да се полага.Ве молам да ми одговорите доколку во случај завршната сметка се поднесува електронки кој ќе ја потпишува дали сметководителот или управителот или еден од нив двајца, а како во случај доколку се поднесува во хартена форма?Ве молам да ми одговорте јас сум единствен сметководител во фирмата и за тоа ми е многу битно да знам дали ќе можам да ја потпишам или не.И секако на време да барам таков тип на услуга.

  Поздрав од Сања

  Поз

 11. gordana вели:

  Фирмата е од 2011 со данок на вкупен приход Беше нели три години Оваа година поминува на д 6 милиони приход Дали треба да се држам на тоа што беше до три години или годинава треба да го пријавам како Данок на добивка

 12. Viki вели:

  Dali se odanocuva so personalen transfer na pari preku transakciska smetka od fizicko na fizicko lice za izvrsena usluga?

 13. Sinka вели:

  Ve molam da mi odgovorite dali trgovec poedinec ima pravo da podigne neto plata?

 14. Zoran вели:

  Gospoda kolegi, kazete mi dali ima nekoj programa sto dava HML format za zavrsnata, I kade moze da se nabavi I kolku e pari? Fala odnapred.

 15. Marijana вели:

  Дали фирмите кои пријавиле плати но поради блокада во 2013 година немаат исплатено ниту една плата треба да поднесат празно ПДД-ГИ или со податоци?
  Благодарам!

 16. LIDIJA вели:

  Kolku iznesuva minimalnata penzija vo Makedonija?
  Blagodaram.

 17. Милош вели:

  Регистриран сум од УЈП со решение како книговодител со отворен даночен број службено 5018….. ТД немам основано ниту ТП,трговските друштва и ТП за извршените сметководствени работи ми плаќат на моја транс.сметка и го уплатуват ПД од 11,11% јас потоа поднесувам до УЈП ПДД-ГДП и го прикажувам во бруто износ со потврда за платен ПД.
  Прашувам, дали согласно добиениот даночен број 5018… сум должен до УЈП на 15-ти март да доставам празен ПДД-ДБ.

 18. Лена вели:

  Здраво,

  Извшувам услуги кон странски лица (физички) и добивам исплата преку Skrill(Moneybookers), во НЛБ Тутунска Банка ми кажаа дека доколку подигам до 150 Евра поединечно на мојата Девизна сметка, нема да бидам оданочен. Од Skrill ми одземаат околу 2 % при трансакција, додека кога ќе ги добијам парите на мојата девизна сметка, добивам сума помала за 12% од подигнатата сума.
  Дали сум обврзник за плаќање на ПД и доставување ПДД-ГДП.

  Со почит.

 19. Slobodan вели:

  Предлог измени на ЗТД !!!
  Регистрација на фирми, исклучиво електронски.
  Обврска за поднесување на зав.сметка на неактивни фирми.
  Обврска за ревизија во случај на поднесување на зав. сметка после рокот.
  Бришење на Правното лице во случај на неподнесување на завршна сметка……

  Со ваши коментари и предлози, можете да учествувате во текстот на законот на следниот линк:
  https://ener.gov.mk/default.aspx?item=pub_regulation&subitem=ria&itemid=KEaidTj5I/yo8DaEEuxGGA==

 20. Slobodan вели:

  Нови измени!!!
  Рокот на постоечките уверенија се продолжува на 48 месеци од денот на издавање.
  Оние кои немаат уверение , а во меѓувреме исполниле услови , можат да аплицираат за уверение со важност од 30 месеци

  http://sobranie.mk/ext/materialdetails.aspx?Id=25c1e9f3-1e27-4583-8af7-4f2f46010baf

 21. Миле вели:

  Правно лице има извршено разни исплати на физички лица по договор на дело на трансакциска сметка,ПД е пресметан но не е уплатен, дали треба да се искажува во ПДД-ГИ.

  Со почит.

 22. ZORAN вели:

  Ve molam , dali Trgovcite poedinci so eden vraboten se dolzni da podnesuvaat PDD_GI??? Fala…

  • Tони вели:

   Не треба, освен ако не исплатувал стедства по договор за дело. Во тој случај се поднесува ПДД ГИ и во него се пополнува само делот на исплатените средтсва по основ на повремени и привремени работи т.е.договорите за дело

 23. Marijana вели:

  Ве молам за одговоР.Дали даночните обврзници кои не се ДДВ обврзници даночните биланси до УЈП треба да ги
  достават електронски,односно дали е мотребно да мигрираат во системот на е-даноци до 31.12.2013 год ?

  • Veljkovski вели:

   Со Предлог Законот за изменување и дополнување на Законот за даночна постапка, чие усвојување се очекува да биде во текот на оваа недела, се предвидува да Даночните биланси и извештаите за ПДД се доставуваат исклучиво по електронски пат. Според тоа сите фирми треба да мигрираат во системот на е-даноци до рокот на доставување на овие извештаи.

 24. ZORAN вели:

  Do koga e rokot za PDD_GI ovaa godina? Blagodaram.

 25. Riki вели:

  Sakam da prasam dali se odanocuvaat parite koi gi imam dobieno vo iznos od 50.000 denari kako fizicko lice od prodazba na poloven mebel na pravno lice ( da naglasam deka pravnoto lice parite mi gi prefrli na transakciona smetka) dali treba da podnesam godisna danocna prijava ili slicno ?
  Vi blagodaram odnapred

 26. Antonio вели:

  Здраво,
  Што е казната или проблемот и дали може да се поправи во случај кога поради техничка грешка е книжено 7410 на извод наместо плаќањето од 1200 што е платено по фактура. Ддв обврзник е, и истото е книжено во 2012 година. Освен што не се усогласуваме со побарувања и обврски со 1200/купувач, и 1009 треба да е друга сума при пренос, што друго може да е проблем и како би се решило. Сумата е околу 20.000ден. Поздрав

 27. ZORAN вели:

  Dali se znae konecno koj ke gi potpisuva zavrsnite smetki??? I dali navistina site firmi ke mora elektronski da podnesuvaat obrasci do UJP???

  • Slobodan вели:

   Според УЈП , хартиена форма на поднесоци, повеќе не се прифаќа.
   Завршната сметка , доколку ја поднесете во хартиена форма треба да биде потпишана од ов.сметководител и ов.лице од фирмата, а доколку поднесете електронски едниот од претходно наведените. Така беше посочено на обуката од Ц.Р.

   • Ѓорги вели:

    Прашањето е како ке се утврди кој е лиценциран ОВЛАСТЕН СМЕТКОВОДИТЕЛ односно СМЕТКОВОДИТЕЛ, а кој не, бидејки нема РЕГИСТРИ преку кои би се утврдиле тие ( согласно Законот )?

    • ZORAN вели:

     Najverojatno ke mozat site so uverenie da potpisaat…?

     • Slobodan вели:

      Ќе треба да се прикачи ( attach ) уверението , но тоа во случај доколку завршната ја потпишува сметководителот.
      Повторувам, кај електронското поднесување на завршната сметка , потпишувањето ќе оди само со еден потпис. Или управителот или овластен сметководител.
      Ова во пракса остава можност било кој да води сметководство, а управителот да си потпишува.
      Јас реагирав и побарав да се преиспита , но од Ц.Р. потврдија дека и оваа година ќе биде така.
      Остануваат уште обуките за Скопје. Да се надеваме дека во последен момент ќе сменат.
      Инаку, системот функционира веќе , и сите што имаат токен , можат да си креираат налог и да побараат пристап.

  • STOJAN вели:

   Vo Prilep imase sostanok na prestavnici na firmi i smetkovoditeli i toa vo zgradata “Marko Cepenkov”. Predavaci bea dojdeni od Skopje i istite kazaa deka elektronski ovaa zavrsna smetka ke mora da ja isprakjaat, samo srednite i golemite pretprijatija, dodeka malite, duri 2015 godina za 2014 zavrsna ke ja prakjaat elektronski. I toa e jasno.

  • MIRJANA вели:

   Potpisuvanjeto ke bidi po staro, zasto, zasega nikoj ne e registriran clen vo institutot.

 28. Марта вели:

  Почитувани,
  Нашата фирма сака да купи земјиште(дворно место) и објект-хала од друга фирма вкупно 2300м2. Ме интересира дали сето ова подлежи на ДДВ. И двете фирми сме ДДв обврзници.

 29. ХРИСТИНА вели:

  Koi se kriteriumi za mali , a koi za sredni pretprijatija?
  Blagodaram. Pozdrav.

  • Veljkovski вели:

   За да претпријатието биде средно треба да исполнува најмалку два од следните три критериуми:
   1.Да има вкупен приход од најмалку 2 милиони евра
   2.Да има просечна актива од најмалку 2 милиони евра и
   3.Да има повеќе од 50 вработени.

 30. сања вели:

  Како се евидентира капар во фискална сметка?

  • Veljkovski вели:

   Преку фискален апарат се евидентира готовински промет. Капарот не е плаќање врз основа на остварен промет и не треба да се евидентира преку фискален апарат.

   • Емче вели:

    Не и според УЈП.Значи поради примен капар во салон за мебел беше затворен дуќанот-капарот беше примен на каса прими-вкупното задоволство ја чинеше фирмата 3,750,00 ЕУР.За секој примен капар исто ке си се издаде фискална сметка(според нив ќе се евидентира на поле 14 од ДДВ пријава-при пооднесување на ДДВ пријава за соодветниот период согласно член 32 став 2 од ЗДДВ).При продажба на артиклот за кој што е примен капар ќе се куца фискална во целост и ќе се прави сторно сметка за примениот капар-повторно поле 14 од ДДВ пријава.За сторно сметката се носи соодветен образец до УЈП кој што го имате на нивниот сајт во делот обрасци/фискализација/ФА-ФФСО
    Образецот се носи и во случај на времен прекин на користење на фискален апарат пример колективен одмор,погрешно внесен износ во фискален апарат и сторно сметки по било кој основ дали сторно поради грешка или во ситуацијава сторно примен капар.Капарот како износ не се заведува во ЕТ книга.Многу повеќе атракции при книжење на една благајна и еден дежурен кој што секој втор се шета до УЈП и носи образец за сторно сметкиДоколку имате било какви други сознанија на темава пишете,можеби ќе си ги скратиме маките од секојдневните шетања до УЈП.Инаку во однос на образецот имаше коментар од некоја колешка дека контрол ане и признала сторни сметки затоа што немало поднесено образец од УЈП.

 31. Дејан вели:

  Zdravo
  Firmata vo koja rabotam DOO ima intencija da prevzeme druga firma DOO koja ima osnovachki kapital od 300000 denari i na smetka okolu 180000 denari i kako osnovach na ovaa firma se javuva edno lice.Me interesira dokolku se isplati liceto koe e osnovach na firmata vo vrednost od 480000 denari dali istotto ke treba da plati personalen danok i dali firmata shto kupuva bi imala odredeni danochni obvrski za ova kupuvanje?

 32. Sinka вели:

  Колку што разбрав според ПРЕДЛОГ – ЗАКОНОТ
  за изменување и дополнување на Законот за вршење на сметководствени работи Лицето кое сака да се стекне со статус на сметководител мора да има завршено економско училиште а за овластен сметководител економски факултет. Значи со ниедно друго образование? А дали знаете дали има лимит, колку фирми , односно колку завршни сметки може да потпише еден овластен сметководител. Се знае капацитетот на еден човек за осум работни часа, дали ќе биде обврзан да вработи уште сметководители според бројот на фирми кои ги води? Имено еден Овластен сметководител и еден сметководител на колку најмногу фирми можат да водат книговодство?

 33. Marija вели:

  Бидејки во Предлог измените и дополнувањата на Законот за сметководствени работи, не е дефинирано следното: Јас добив уверение за овластен сметководител во месец 07.2013 година. Тоа е времено уверение чија важност истекува по 2 години, односно до месец јуни 2015 година. Истото е потпишано од министерот за финансии и исто оверено со печат. Во дополнението на Законот сега се објаснува за полагање за добивање уверение за книговодител и за овластен книговодител. Прашањето конкретно гласи: Дали и ние би требало да полагаме во дадениот рок или не. Доколку и ние би полагале, логично, истото би било контрадикторно на прводонесениот Закон, бидејки ке постои разијдување во важноста на дадените периоди на важење на Законот. Се извинувам што сум поопширен,а однапред му благодарам на оној кој навистина е во тек со оваа проблематика и кој ке може да ми одговори.
  Уште еднаш благодарам.

 34. BETI вели:

  Ние сме здружение на грагани -спортски клуб и главниот приход ни е од донации и спонзорства , сега планираме да наплакаме влезници за натпреварите – дали сме должни да издаваме фискални сметки на продадените влезници

  • Дијана вели:

   Ако во вашите интерни акти определите дека плаќањето ќе се врши исклучиво преку фактура на вашата жиро сметка на спортското друштво, тогаш не треба да имате фискална каса.

 35. Слободан вели:

  Првиот дел од испитот ќе содржи прашања од 7 предмети ( не гледам зошто се вика испит, а не седум испити ) ,а вториот дел, ќе содржи практичен пример и прашања произлезени од практичниот пример , со употреба на софтверско решение.
  Тоа се, во кратки црти измените на законот за вршење сметководствени работи , закон кој преминува во вирулентен мутирачки неповратен процес.

  Прашање: Дали има , и кои се условите за вршење премиерски или министерски работи ?
  На здравје нека ни е!

  http://sobranie.mk/ext/materialdetails.aspx?Id=49a53adf-5bec-4a4a-90cd-2bfbb3eea33d

 36. Jasmina вели:

  Neoficijalno slusnav deka za da se polaga za smetkovoditel osven uslovot koj, vo zakonot, go pisuva (edna godina staz i ekonomski fakultet) mora taa godina staz da bide rabotena pod nadzor na ovlasten smetkovoditel. Ve molam ako nekoj znae nekoja informacija za ova neka spodeli.

 37. Коки вели:

  Кои се потребни документи за промена на управител на ТП(трговец-поединец)и која е постапката да се изврши промената?

 38. angel вели:

  imam firma za proizvodstvo i trgovija na mebel,sega sakam da pocnam da rabotam so pvc i aluminiumska stolarija.
  sakam da prasam dali treba da se preimenuva firmata nesto ili mora druga firma da osnovam ?
  i dali ima nekoi kredit nepovraten za prosiruvanje na firmata ili za osnovanje na nova bidejki sakam da vrabotam 1 ili 2-ca ?

 39. Aleksandar вели:

  Zdravo,

  Kako fizicko lice izrabotuvam programi za stranstvo. Tie mi plakaat na devizna transakciona smetka.
  Me interesira slednovo:
  1. Dali treba da plakam personalen danok?
  2. Dokolku da, dali Ujp ke me kontaktira so iznosot ili kas treba da go prijavam?
  3. Dali treba da prijavuvav po sekoe stiganje na parite, ili ednas godisno?

  Blagodaram,
  Aleksandar

 40. Бошко вели:

  1.Правно лице купува огревни дрва од физичко лице и истите понатаму ги продава, дали треба да се плати ПД од правното лице од 11,11% на износот на платените дрва.

  2.Правно лице има извршено разни исплати на физички лица по договор на дело на трансакциска сметка,ПД е пресметан но не е уплатен,како дасе изкаже-пополни во ПДД-ГИ.

  Со почит.

 41. Златко вели:

  Може ли сопственикот на ДООЕЛ да ја пререгистрира својата фирма во Трговец Поединец (ТП), и како да ја започне постапката, ова бидејќи казните за ТП се многу пониски од ДООЕЛ?
  Ве молам за одговор.

 42. NATASA вели:

  Bi sakala da prasam za onie koi ne podnele baranje za privremeni licenci za smetkovoditeli a rokot e pominat kade da se obratat za poveke informacii i koga ke moze da se podnese.Pozz Natasa.

 43. Meri вели:

  Sakam da prasam vo vrska so plakanje na danok. Ako fizicko lice obavuva nekoja intelektualna rabota za drzavna institucija vo Germanija i za toa dobie pari na transakciska smetka vo mmkedonija dali tie pari podlezat na odanocuvanje vo Makedonija, bidejki za niv veke e platen danok vo Germanija. Ve molam za odgovor

 44. Kire вели:

  Ve molam da mi objasnete kako najbrzo i najeftino da likvidiram firma dooel so dolgovi za neisplatena plata i dolg za firmarina.Smetkata vo banka e blokirana veke 45 dena.
  Blagodaram

 45. ane вели:

  edno prasanje.Jas sum trgovec poedinec i bi sakala da napravam promena vo dooel dali e vozmozno da se napravi takva promena ili ke moram da ja likvidiram firmata i da otvoram nova!

 46. Jasmina вели:

  Има ли нешто ново со привремените решенија за сметководител (кои се со рок од 2 години). Еве сега на првите што ги подигнаа во октомври или ноември им истекува веке една година од важноста. Знае ли некој дали воопшто нешто се случува на тоа поле?
  Благодарам.

  • Gjorgji вели:

   Според некои неофицијални информации се лиферува пролонгирање на имплементација на законот за 2 години. Колку е точно ова „шушкање“ ќе се знае непосредно пред истекот на оваа фислкална година односно пред рокот за поднесување на Завршна сметка за 2013.

  • Ѓорги вели:

   Според некои неофицијални информации се лиферува пролонгирање на имплементација на законот за 2 години. Колку е точно ова „шушкање“ ќе се знае непосредно пред истекот на оваа фискална година односно пред рокот за поднесување на Завршна сметка за 2013.

 47. Frosina вели:

  Ve molam za odgovor,
  Imeno firmata isplaka 4 menadzerski dogovori na 3 nadvoresni lica i eden na upravitelot na firmata koj ne e vraboten vo firmata tuku ima samo skluceno menadzerski dogovor a e vraboten vo druga firma, se isplaka i personalen danok redovno. prasanjeto mi e dali e vo red upravitelot i toj da zema menazdersa isplata zosto sam si go potpisuva dogovorot ili ne moze da bide isplaten? pozz

 48. gordana вели:

  Ne mi odgovorivte na prasanjeto
  Dali fizickoto lice-upravitel pozajmicite koi gi dolzi na firmata moze da gi kompenzira so toa sto nema da isplati plata ( samo pridonesite ke gi plati) i kako ke se proknizi toa ako e zakonski mozno

 49. Suzana вели:

  Imam edna dilema,jas sum vrabotena vo momentot kako drzaven sluzbenik do pret toa rabotev vo firmata na soprugot kade prodolziv i ponatamu (besplatno)da go vodam knigovotstvoto i site dr. raboti povrzani za knigite za dr. firmi nikogas ne davav uslugi i nemam potreba vo momentot da go pravam toa.Me interesira bidejki od MF dobiv uverenie privremeno za ovlasteni smetkovoditeli dali mozam vrz osnova na clen 121 od zakonot za rabotni odnosi da prodolzam da ja obavuvam funkcijata smetkovoditel za negovata firma prijavena vo agencijata normalno…..dali toa ke bide problem bidejki kolegi(smetkovoditeli)mi sugeriraa deka institutot nemalo da mi dozvoli i ke mi go ponistel uverenieto .Pozdrav

 50. Милош вели:

  Во 2012 г.УЈП службено ме регистрира како книговодител /не сметководител/ и ми отвори даночен број, како и со кој износ на ПДД ќе ме задолжи во 2013 г.
  Јас поднесов барање за дерегицтрација на даночен обврзник и наведов факти но како непобитен доказ го наведов Законот за вршење на сметководсрвни работи со кој точно се кажува кој може да врши сметководствени работи,во првостепена постапка бев одбиен од УЈП со штуро образложение во решението по истото благовремено е вложена жалба.
  ПДД за извршените сметководствени услуги досега беше пријавуван преку ПДД-ГДП.
  Барам Ваше толкување.
  Со почит.

  • Viki вели:

   za 2012 ne vazeshe zakonot za smetkovoditeli, vprocem i sega seuste ne e vo funkcija bidejki ne se zavrseni registrite…znaci bez nikakov osnov te registriral UJP, takov slucaj ne e poznat…edinstveno moze da te odanoci so personalen danok, no kolku sto razbrav ti veke si se odanocil i si prijavil so GDP…jas prva bi gi podrzala vakvite registracii bidejki bash vakvite kako tebe ja namaluvat cenata:) no sepak UJP bez osnov te registrirala, brkaj si rabota so nekoj dobar advokat ke si go dobiesh procesot..

 51. goce вели:

  Ве молам за одговор на едно прашање.Како е регулирано со продажбата на сречки од лотарија на македонија,кога одредена друга фирма со договор продава по нивни цени а за тоа добива одреден надомест за извршената услуга и
  остварениот промет во целост го префрла на жиро сметката на лотарија на македонија:Прашањето е дали тој промет
  влегува во вкупниот приход на друШтвото кое обавува услуга за други.Многу поздрав до вас

 52. Tereza вели:

  Imam edno prasanje.Od minatata godina sme registrirani kako Zdruzenie na gragani i se do vcera se bese vo red.Isto taka ni bese kazano od UJP deka za sekoja promena vo funkcioniranjeto na teretanite ke bidime izvesteni.Vcera bevme poseteni od finansova inspekcija koi od teretanata pobaraa resenie,im dadovme i ni ja zedoa tetratkata kade gi zapisuvavme clenovite.Ni bese kazano deka tetratkata ke ni bide vratena sledniot den.Deneska jas se javiv na telefon i inspektorkata mi rece deka tetratkata nema da ja dobieme nazad i deka razmisluvale da ne kaznat so 3250 Evra i 30 dena zatvoranje poradi nemanje fiskalna kasa.Isto taka mi bese kazano deka setale i niz Bitola,Ohrid,Krusevo,Prilep i bidejki od site teretani naisle samo na 2-3 koi imale fiskalna sega bile vo razmisluvanje dali da ne kaznat.Pa,ve molam da mi odgovorite dali toa e vo red,bez nikakvo predupreduvanje,bez nikakva prethodna opomena?Znaci nie pojma nemavme za vakvo nesto.Pa zarem i pravnici treba da bideme i da sledime sluzben vesnik?Pa zatoa si imame nie tuka podracna UJP koja prethodno trebala da ne izvesti kako sto i kazaa za sekoja promena.Kade da ja barame pravdinata oti ako odlucat da ne kaznat nie teretanata ke ja zatvorime i ke ostanime bez edinstvenata egzistencija?Jas,soprugot,4 deca i sum bremena za uste edno dete.Unapred blagodaram.

 53. Natasa вели:

  Вработена сум во приватна фирма, како сметководител, добив привремено уверение за сметководител.Сега во овој момент ги исполнувам условите за овластен сметководител, и дали може да се поднесе дополнително докаѕ дека се исплнети условите ѕа овластен сметководител. Кој е начинот да можљм да ги потпишувам годишните сметки,затоа што фирмата нема друг сметководител.
  Исто така хонорарно водев 2 фирми и дали со дополнителна работа од 10 часа неделно ке можи да обавувам сметководствени работи кај нив исто со можност ѕа потпишување на годишните сметки.
  Двете фирми се ДООЕЛ а едната е ДОО

 54. трајче вели:

  здраво…..сакам да прашам нешто сто ме интересира. имам завршено факултет за Јавна Администрација, имам 3 години работно искуство како сметководител,па сакам да знам дали ке мозам да полагам за Овластен сметководител? Однапред ви благодарам

 55. anabela вели:

  Kako se knizi trojna kompenzacija za ista vrednost kaj trite firmi?

 56. anabela вели:

  Kako se knizi trojna kompenzacija za ista vrednost kaj site tri firmi?

 57. Сања вели:

  Zdravo

  Sakam da Ve prasam vo vrska so Zakonot za vrsenje smetkovodstveni raboti.Jas vo okotmvri sega 2013 god.ke napravam tri godini rabotno iskustvo kako smetkovoditel pa me interesria kade da se obratam za da polagam za ovlasten smetkovoditel odnosno dali e osnovan Institutot za smetkovoditeli.Jas do 02.02.2013 god.imav dve godini rabotno iskustvo i poradi toa podnesov baranje za privremeno uverenie za smetkovoditel,no bidjeki sum vrabotena vo firma kade samostojno ja izrabotuvam zavrsnata smetka potrebno mi e da polagam za ovlasten smetkovoditel, za da mozam da ja izrabotam i potpisam zavrsnata smetka za 2013 god.Ve molam da mi odgovorite.

 58. Viktorija вели:

  Dokolku edno proektantsko biro plati na Komorata za ovlastuvanjata na svoite vraboteni lica, potrebno e da plati i personalen danok na istite (imajki vo predvid deka ovlastuvanjata na vrabotenite lica na taa firma i se potrebni za da se stekne so licenca za proektiranje)?

 59. Frosina вели:

  Ve molam da mi odgovorite dali veke ednas primena roba vo ednata firma – restoran koja ni e visok na zaliha- mozeme da si ja iskoristime vo drugata firma-restoran bez zarabotka, se razbira ke presmetame ddv izlesen vo ednata i vlezen ddv vo drugata firma? pozz

  • Васко вели:

   Теоретски може. Префактурирајте ја од едната во другата фирма по набавни цени и готово. Единствено се тоа би било убаво освен во случај на УЈП контрола која може тоа по своја дискрециона логика и волја да го третира неекономски оправдано и да прави после зезанции итн… па објаснуванја па …….

 60. tanja вели:

  Ve molam za odgovor na prasanje:
  Kako treba da izgleda Odluka za namera za namaluvanje na osnovnata glavnina koja sto treba da se podnese vo centralniot registar.
  Osnovnata glavnina se namaluva zaradi pokrivanje na zaguba.

 61. aleksandra вели:

  pozdrav
  jas sum samostoen vrsitel na dejnost i sega sum bremena!mene me interesira konkretno dali treba da pustam neto plata ovie meseci i dali ako pustam pogolema neto plata ke zemam bolovanje spored taa neto plata ,ili pak za samostojnite vrsiteli na dejnost ima nekoi drugi pravila
  odnapred vi blagodaram

  • IKI вели:

   Не мора да се пушта нето плата.Боледување се пресметува на основица на која се платени придонеси и тоа просек на претходните 12 месеци пред денот на боледување.

   • viki вели:

    Pustaj si neto plata bez razlika sto f.l. nemaat plata ovie vo fondot ja zemaat osnovicata kolku sto si podignala neto plata, licno znam eden prijatel na koj ne mu presmetaa bolovanje bidejki si minuvase po 50 den. na deklaracijata, zatoa najsigurno ti e da si minesh i plata, da ne se motkash so zalbi i one stvari :)

 62. saska вели:

  kolku iznesuva minimalna neto plata na advokatite?

 63. tina вели:

  Ve molam da mi odgovorite na prasanjeto:
  Se raboti za firma DOOEL DDV obvrznik koja ima golem osnovacki vlog i golema zaliha na stoki. Prasanjeto e kako da se stavi firmata vo stecaj? Znaci na koj nacin da se namalat ovie dve stavki?

 64. Vesna вели:

  Pocituvani, ne znam veke na kogo da se obratam, a gledam deka tuka mnogu prsanja se odgovoreni… Po greska, ne znam kako nalog za fozicko lice otisol na pogresna smetka, odnosno na smetka na firma cija smetka e blokirana. Na nalogot stoi imeto na fizickoto lice, a smetkata e na firma, znaci ne se znae kako se spoile i kako bankata izvrsi konecno plakanje na pogresna ziro smetka. Sega i bankata od koja se pusteni parite i bankata vo koja se pusteni parite, ne sakaat da napravat storno. Firmata na koja se pogresno pusteni parite, pusti izjavi do dvete banki, koja ke moze od niv da napravi storno, zatoa sto nema nikakvi pobaruvanja od nas, a ne moze da gi vrati zatoa sto ne raboti so smetkata. Sto da napravime, kako treba da ni se vratat parite? Se raboti za golem iznos, a ocigledno deka e pogresna isplata. Kade da se obratime za da ni se povratat parite? Odnapred Vi blagodaram na odgovorot!

 65. Viki вели:

  Vaka sega, citam i nemozam da svatam…Novini vo Zakonot za ednosalterski sistem…registriranje na firmi preku registracionen agent “Trosocite za dobivanje na ovlastuvanje gi snosi registracioniot agent, a gi opredeluva CR na RM “….”ovlastuvanjeto mu se odzema ako nema nitu edna prijava vo rok od 6 mes.” znaci ako saka posle toa pak “trosocite gi snosi……” ….”Izvrsenata usluga za upis na firmata registracioniot agent ja vrsi bez nadomestok i nagrada”…..:) :) :) epa luge ili nesto so mene ne e vo red ili jas ziveam vo zabegana drzava….pa 90% od smetkovoditelite pocnale da se zanimavaat so taa profesija ili zatoa sto na vremeto ne uspeale da se vrabotat…ili im prestanal rabotniot odnos ne po nivno baranje…kako so zakon nekoj nalozuva da dava uslugi bez pari a vo isto vreme da naplaka za registracija….pa i platite na drzavnite ustanovi i vo CR na RM se bash od nasite davacki…..a uste pocudno mi e sto ima “nekoj” sto toa go podrzuva i go pozdravuva…..

 66. Violeta вели:

  Ve molam da mi odgovorite?
  Vo proces na proizvodstvo do koj procent od proizvodstvo imame pravo da prikazeme tehnicki skart a bez da presmetame ddv?

  • Violeta вели:

   Ве молам да ми одговорите,која е постапката земјиште во сопственост на основач на доо да се пренесе на име на фирма за да може да изгради објект за обавување на дејност?

 67. Dani вели:

  Dali e konstituiran institut? i dali ke proraboti? ni pominaa rokovite za upis vo registarot na smetkovoditeli..))

  • Ѓорги вели:

   1. Треба да се утврди како да се направи колачот. Некои математики се изместија.
   2. Тешко им е да се договорат како треба да се распределува колачот.
   Бајаги се раскарани изгледа околу тоа.

   А роковите пробиени, работата тапка во место, хаос како ми изгледа работата … како што беше во Декември 2011.

  • Ѓорги вели:

   1. Треба да се утврди како да се направи колачот. Некои математики се изместија.
   2. Тешко им е да се договорат како треба да се распределува колачот.
   Бајаги се раскарани изгледа околу тоа.

   А роковите пробиени, работата тапка во место, хаос како ми изгледа работата … како што беше во Декември 2011.

  • Nila вели:

   Institutot e formiran oficijalno i e registriran, no osven nadzoren odbor, drugite organi ne se izbrani. Spored moi soznaninja, rabotata e vo tek i otkako ke se zavrshi so izdavanjeto na uverenijata, ke pocne da funkcionira i institutot. Inaku, rabotata so izdavanje na uverenijata se vrsi so polna parea i mozno e do krajot na juni da bidat podeleni. Problemot e sto ima premnogu baranja, so shto Ministerstvoto se preoptereti. Jas imam eden golem optimizam deka se ke bide vo red i Institutut ke pocne da funkcionira.

 68. Sanja вели:

  imam dobieno privremeno uverenie za smetkovoditel.spored zakonot treba da se napravi upis vo registarot posle 60 dena. Dali e formiran toj registar a isto i institutot na smetkovoditeli.

  • IKI вели:

   Според законот сметководителите кои добиле уверение од министерот за финансии треба да поднесат барање за запишување во соодветниот регистар во рок од 15 дена од денот на воспоставувањето на регистрите ,додека 60 дена е рокот за оние кои ќе добијат уверение од Институтот.Институтот е основан на 03,11,2012 г. и требаше регистрите да се воспостават во рок од 4 месеци од неговото основање.До каде е постапката мислам никој не знае.

   • Васко вели:

    До никаде не е работата. Сигурна информација. Освен тој инцијативно/работен одбор што се формираше пред месеци, ништо друго не е направено.

 69. iki.a вели:

  koga se podnesuvase baranje za licenca mi falea 2 meseci staz za ovlasten smetkovoditel pa taka dobiv licenca samo za smetkovoditel, no vo meguvreme sum prijavena veke 2 meseci sto znaci go ispolnuvam uslovot za ovlasten smetkovoditel, pa sakam da prasam dali se znae nesto vo vrska so polaganjeto i dali togas mozam da polagam za ovlasten smetkovoditel, i drugo sakam da mi kazete dali vo DOOEL ovlasteniot smetkovoditel moze da bide prijaven skrateno rabotno vreme a pritoa toj da si raboti vo druga firma,a smetkovoditelot da bidesopstvenik i prijaven na polno rabotno vreme…fala

 70. Frosina вели:

  Ve molam da mi odgovorite, kolkvo e opgranicuvanjeto godisno( postoi li godisen maksimalen iznos) da se isplakaat ili primaat pozajmici od f.lica koe se sopstvenici t.e. partneri na poveke firmi i se pomagaat so pozajici!
  Osven visinata od 15000 eur koja treba da se prijavi vo agenijata za perenje pari?

  pozz

 71. Marko вели:

  Pocituvani,
  ve molam za pomos pri slednovo. Imam napraveno freelance outsourcing proekt za stranska firma koja sega treba da mi go isplati honorarot. Do sega mi gi isplakale parite na transakciska smetka za sto jas ili tie sme plakale personalen danok. Vo slucajov, tie sega me sovetuvaat deka e najdobro da im gi fakturiram uslugite preku nekoja firma. Prasanjeto e dali moze da mi gi isplatat sredstvata na ime na firma so koja jas posle bi se razdolzil ili pak e najdobro jas da si otvoram firma na cija smetka bi gi primil parite i bi platil danok na dobivka?
  Blagodaram!

 72. Коки вели:

  Дали конечно е формиран Институтот на сметководители и дали почна да функционира,ако може адреса и телефон за контакт.

  • Димитар вели:

   Абе Коки, тебе , нешто ептен ти се брза за институтот? Изгледа , тебе не ти е јасно дека,со самото профункционирање,ке не подујат од ДАВАЦКИ?

 73. Riki вели:

  Ete im sansa na tie sto zavrsile fakultet, neka otvorat firma za smetkovodstvo i neka rabotat, neka knizat i neka napravat barem edna zavrsna smetka, a ne da cekaat nekoj da gi vraboti, zatoa sto onoj so sredno otvoril na vremeto firma i samostojno rabotel so godini plakal pridonesi plakal i danoci, zakonot mu dozvolil, toj ne e doktor da raboti so zivotite na ludjeto pa da mora da ima fakultet, ne e advokat da go brani ili obvini ubiecot pred organite na pravdata mora da ima fakultet i pravosuden ispit. Ova e smetkovodstvo, tuka se seminarite, konsalting kukite, biltenite, se se raboti po zakoni i propisi, nema vrska fakultetot so smetkovodstvoto, kako sto ima medicinskiot fakultet so doktorot.

 74. Eli вели:

  Sto ima vrska ako e daktilografka vazno ima sredno obrazovanie i ima 25 godini rabotno iskustvo vo smetkovodstvoto, pa zavrsni smetki gi pravi bez problem i nikakvi greski, znaci znae, sto deka nekoj ima ekonomski fakultet koga ne znae da sostavi zavrsna smetka, nitu znae sto e 120 i 220 djabe mu e fakultet bez nieden den rabotno iskustvo, nemoze da raboti smetkovodstvo definitivno.

  • IKI вели:

   Според Вас очигледно никој не треба да студира ,затоа што и со основно образование ако се вработи ќе стекне искуство и тоа е тоа.Ве молам вакви констатации навистина ја деградираат нашата професија и не е чудно што книговодството никој не го цени па според тоа сите бараат да им се води сметководство за 1000 денари и тие кога ќе ги платат??????? По мене сите факултети треба да се затворат,затоа што не само сметководство туку баш секоја професија може да се работи со искуство без диплома, бевме сведоци дека и доктори може да работат со фалсификувана диплома??????

   • Мила вели:

    Оној кој завршил факултет за да знае да состави завршна сметка мора да почне да работи, некој да му покаже и ке знае.За секоја една работа треба искуство, но и знаење.Жално е што кај нас има студенти кои стварно се трудат да го завршат факултетот ,имаат знаење, но откако ќе завршат никој не сака да ги вработи без искуство, па ако не се вработат кај ќе го стекнат тоа искуство……не знам, стварно е жално за младите кои имаат потенцијал за успех а немат каде да го искажат…..бидејќи ЗАВРШИЛЕ факултет…..а НЕМААТ искуство, никој не се раѓа со искуство !!!!!!!!!

  • ZORAN вели:

   DA, NO TOJ STO NE ZNAE STO E 120 I 220, ZA TRI GOD.RABOTNO ISKUSTVO MNOGU PODOBRO KE JA RAZBERE SUSTINATA NA SMETKOVODSTVOTO, OTKOLKU ONOJ SO SREDNO I 25 GOD.STAZ.ONIE VTORITE SE OGRANICENI VO SVAKANJATA.

   • Сашо вели:

    Сметковотството не е само 120 и 220. CPA е многу ценета професија на запад. Овде нажалост луѓето мислат дека со курс од три месеци можат да водат фирма.
    Овде под сметководство се подразбира само даночното сметководство, но ако се земат во предвид другите видови на сметковотсва и одговорностите што тие ги носат – тогаш сметководителот има поголема одговорност во своето работење од адвокатот или општиот лекар.

   • saska вели:

    ograniceni u svakjanja haha.Slusaj gospodine ne e rabotata da se navreduva znaci imam x primeri na lugje koi imaat zavrseno fakultet na nekoj nacin i nemaat vrska i po dve godini praksa vo smetkovodstveni biroa ne znaat da ja razberat sustinata na smetkovodstvoto.Zatoa ve molam zadrzete si go vaseto ograniceno razmisluvanje za vas!

    • Tereza вели:

     Ovde mislam sme zasegnati i povredeni navistina mnogu.Ova ne e samo za vo smetkovodstvoto,tuku i za vo site drugi struki.Licno da ti kazam g-ne OGRANICEN nie sme so sredno obrazovanie i imame teretana,se zanimavame so sport,educirame mnogu mladi luge da sportuvaat,a poznavam poveke profesori po fizicko koi se so fakultet,normalno,ama se po 100 kg.i ne mozat noga da krenat.Sekade vo stranstvo se pocituva covekovata sposobnost,ambicioznost,itrina,snaodlivost,vrednost,a ne samo diplomata kako kaj nas.Znak prasanje e so kolkav trud ili znaenje ke izlezi od fakultetot,ama podocna nema trudoljubivost i se precenuva oti imal fakultet.Licno jas sum ostanala bez fakultet zatoa sto moite nemaa uslovi za da me skoluvaat i ne mislam deka poradi toa sum OGRANICENA.Ova sto go citam od gospodinot me razocaruva zatoa sto poveke pati i vo poveke slucai podobro sum razmisluvala i sum se snajduvala i sum komunicirala so lugeto,otkolku onie so fakultet.Sekoja cest na tie sto navistina so diplomite se zdobile so trud i znaenje,a takvi se malku,zasto sega fakultetive se so pari.Site poslednite se steknaa so diplomi i sega ke gi maftaat na nekogo pred nos,a pojma nemaat.

 75. iki.a вели:

  imam privremena licenca za smetkovoditel, pa sakam da prasam na koi firmi mozam da vodam smetkovodstvo, i kakva firma bi bilo podobro da registriram dali trgovec poedinec ili dooel za vodenjena smetkovodstveni raboti…fala

  • IKI вели:

   1.Сметководителот води трговски/деловни книги за сите обврзници за водење на сметководство и составува и потпишува годишна сметка за трговци поединци и здруженија и фондации.(Член 20 став 2 од Законот за вршење на сметководствени работи).
   2.Трговец поединец-сметководител врши сметководствени работи за трговци поединци и здруженија и фондации.

   • IKI вели:

    За да се регистрира ДООЕЛ потребно е да има вработено најмалку еден овластен сметководител и еден сметковосител,значи со еден вработен може да се регистрира само ТП

 76. Ѓорги вели:

  ПРЕДЛОГ – ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ТРГОВСКИТЕ ДРУШТВА
  (ОД АСПЕКТ НА СМЕТКОВОДИТЕЛИТЕ)

  Член 1
  членот 18-а се менува и гласи :
  “ Член 18 -а
  (1) Поднесувањето на пријавата за упис од членот 14 став(1), прилозите од членовите 14 став(3), 16 став (5), и 18 став (2), пријавата за упис на пренесување фирма од членот 16 став (5) и пријавата за бришење на уписот од членот 18 став (2) на овој закон може да се врши и преку Системот за е-регистрација и тоа лично или преку регистрациониот агент согласно Законот за едношалтерскиот систем и за водење на трговскиот регистар и регистарот на други правни лица .
  (2) Потписот на трговецот поединец од членот 14 став (3) точка 1 на овој закон не се заверува на нотар ако се поднесува како прилог преку Системот за е-регистрација, потпишан со сопствен електронски потпис или преку регистрациониот агент.
  (3) Договорот за пренос на фирмата од членот 16 став(5) точка 1 на овој закон не се заверува на нотар ако се поднесува преку Системот за е-регистрација и истиот е потпишан со електронски потпис на договорните страни или ако се поднесува преку регистрациониот агент.”

  Член 2
  Во членот 32 ставот (6) се менува и гласи:
  “(6) Изјавата од ставовите (2) и (3) на овој член не се заверува кај нотар ако се поднесува како прилог преку Системот за е-регистрација , потпишана со сопствен електронски потпис или преку регистрационен агент.”

  Член 3
  Во членот 65 ставот (3) се менува и гласи :
  “(3)Потписот од ставот (2) на овој член не се заверува кај нотар ако се поднесува како прилог преку Системот за е-регистрација,потпишан со сопствен електронски потпис или преку регистрациониот агент.”

  и така натаму, подетално …… на линкот ……
  http://www.sobranie.mk/ext/exporteddocumentdownloadwindow.aspx?Id=84599594-f3db-4967-af95-dd3e3da3674c&t=pdf

 77. ЃОРГИ вели:

  ПРЕДЛОГ – ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ТРГОВСКИТЕ ДРУШТВА
  (ОД АСПЕКТ НА СМЕТКОВОДИТЕЛИТЕ)
  Член 1
  членот 18-а се менува и гласи :
  “ Член 18 -а

  (1) Поднесувањето на пријавата за упис од членот 14 став(1), прилозите од членовите 14 став(3), 16 став (5), и 18 став (2), пријавата за упис на пренесување фирма од членот 16 став (5) и пријавата за бришење на уписот од членот 18 став (2) на овој закон може да се врши и преку Системот за е-регистрација и тоа лично или преку регистрациониот агент согласно Законот за едношалтерскиот систем и за водење на трговскиот регистар и регистарот на други правни лица .
  (2) Потписот на трговецот поединец од членот 14 став (3) точка 1 на овој закон не се заверува на нотар ако се поднесува како прилог преку Системот за е-регистрација, потпишан со сопствен електронски потпис или преку регистрациониот агент.
  (3) Договорот за пренос на фирмата од членот 16 став(5) точка 1 на овој закон не се заверува на нотар ако се поднесува преку Системот за е-регистрација и истиот е потпишан со електронски потпис на договорните страни или ако се поднесува преку регистрациониот агент.”

  Член 2
  Во членот 32 ставот (6) се менува и гласи:
  “(6) Изјавата од ставовите (2) и (3) на овој член не се заверува кај нотар ако се поднесува како прилог преку Системот за е-регистрација , потпишана со сопствен електронски потпис или преку регистрационен агент.”

  Член 3
  Во членот 65 ставот (3) се менува и гласи :

  “(3)Потписот од ставот (2) на овој член не се заверува кај нотар ако се поднесува како прилог преку Системот за е-регистрација,потпишан со сопствен електронски потпис или преку регистрациониот агент.”

  и така натаму, подетално ……на линкот ……
  http://www.sobranie.mk/ext/exporteddocumentdownloadwindow.aspx?Id=84599594-f3db-4967-af95-dd3e3da3674c&t=pdf

 78. Slobodan вели:

  изгледа ќе треба да се воведе лиценца и за портпарол :)
  http://www.kanal5.com.mk/mobile/vesti_detail.asp?ID=6830

 79. ММ вели:

  Ве молам за одговор. Дали при купување на фирма и воедно се менува основач и управител во договорот за пренос на удел треба да стои БЕЗ надомест а после кај нотар договор за купување на друштвото или нешто слично или пак во договорот за пренос на удел да се впише сумата за која се купува фирмата и така и во ЦРМ и кај нотар со еден документ. Не ја знам процедурата а и нема кој да не оправи сите си тераат како мислат ама сите различно. А многу ни е битен тој договор зашто ни го бараат во друга институција од која ни зависи работата. И дали ако се впише во договорот за пренос на удел сумата за која се продава друштвото, таа сума сметам дека не влегува во друштвото бидејќи парите ги зема претходниот основач. И до која сума може да се предадат пари кај нотар без да оди преку трансакциска сметка и дали на тие пари се плаќа персонален(мислам дека не ама пак да прашам). Поздрав и се најдобро

 80. Ѓорги вели:

  ___________________________________
  Еве ги решенијата на Уставниот суд:

  У.Број: 141/2012-0-0
  Дата на Донесување: 17.04.2013
  ___________________________________

  1. СЕ ПОВЕДУВА постапка за оценување на уставноста на член 30 СТАВ 1 ТОЧКА 5 од Законот за вршење на сметководствени работи („Службен весник на Република Македонија“ бр.95/2012).

  Член 30
  (1) Сметководителот, односно овластениот сметководител се брише од соодветниот регистар:
  5) доколку е осуден со правосилна судска пресуда во врска со работењето;

  2. НЕ СЕ ПОВЕДУВА постапка за оценување на уставноста за целината на Законот, означен во точката 1 од ова решение и за посебно оспорените член 28 став 2, член 40, член 44 точка 2, член 45 став 1 точка 7 и член 50 став 4 од истиот закон.

  3. СЕ ОТФРЛА иницијативата на:

  - Црвениот крст на Република Македонија за поведување на постапка за оценување на уставноста на Законот означен во точката 1 од ова решение и
  - Кирил Величковски, адвокат од Делчево за поведување на постапка за оценување на уставноста на член 19, член 49 став 1 точки 1 и 2 и член 50 ставови 1, 2, 3, 5 и 6 од Законот означен во точката 1 од ова решение.

  Тоа би значело дека Институтот би требало да почне со подготовки за функционирање.

 81. Васко вели:

  Дефинитивно и уставен оцени дека нешто баш и не штима, и не ни штимаше уште кога се носеше нашиов закон.
  Дефинитивно ќе ја оценува неговата уставност.
  http://www.ustavensud.mk/domino/WEBSUD.nsf/ffc0feee91d7bd9ac1256d280038c474/6aeeea1892b1706ac1257b5d002fc2a8?OpenDocument

  • ЃОРГИ вели:

   ___________________________________
   Еве ги решенијата на Уставниот суд:

   У.Број: 141/2012-0-0
   Дата на Донесување: 17.04.2013
   ___________________________________

   1. СЕ ПОВЕДУВА постапка за оценување на уставноста на член 30 СТАВ 1 ТОЧКА 5 од Законот за вршење на сметководствени работи („Службен весник на Република Македонија“ бр.95/2012).

   Член 30
   (1) Сметководителот, односно овластениот сметководител се брише од соодветниот регистар:
   5) доколку е осуден со правосилна судска пресуда во врска со работењетоточка 5 )

   2. НЕ СЕ ПОВЕДУВА постапка за оценување на уставноста за целината на Законот, означен во точката 1 од ова решение и за посебно оспорените член 28 став 2, член 40, член 44 точка 2, член 45 став 1 точка 7 и член 50 став 4 од истиот закон.

   3. СЕ ОТФРЛА иницијативата на:

   - Црвениот крст на Република Македонија за поведување на постапка за оценување на уставноста на Законот означен во точката 1 од ова решение и
   - Кирил Величковски, адвокат од Делчево за поведување на постапка за оценување на уставноста на член 19, член 49 став 1 точки 1 и 2 и член 50 ставови 1, 2, 3, 5 и 6 од Законот означен во точката 1 од ова решение.

   Тоа би значело дека Институтот би требало да почне со подготовки за функционирање.

  • Васко вели:

   Кога подобро го расчитав, се разочарав. Скоро за се решиле да не се поведе постапка. Демек се било у ред. Абе уствари како и ќе поведат постапка…. Сега уставниот суд е со таква конструкција, да секој закон донесен е супер. А има тешки глупости внатре….

   • ЃОРГИ вели:

    Со што на пример Вие лично не се согласувате со Законот?

   • Goran вели:

    Demek nema nisto neustavno :) drugo i ne se ocekuvashe a edni ke polagat edni ne nema vrska…i obrazovanieto nema vrska…pa luge dodeka jas studirav nekoi si se vrabotija so vrski i sega nivniot staz= na mojot fakultet…ne mi e jasno samo zosto vo drugite profesii nema priznavanje na staz…pa i notarstvoto i izvrsitelstvoto bea novi profesii pa ne samo fakultet tuku i pravosuden moraa da imaat polagano pred da polagat za izvrsiteli ili notari ne postavija nekoj sto rabotel 25 god. na pravni raboti a takvi gi ima eden kup… ili zamisli nekoja medicinska sestra so 25 god. da i odobrat specijalizacija-hirurgija…:) no koga nie ne si se cenime nema sto da ocekuvame drugite da ne cenat..razocaran sum..sega samo da go vidime spisokot na vrabotenite vo institutot nema da me iznenadi deka toa se soprugi na nekoi…so 25 god. staz so sredno obrazovanie a dali rabotele smetkovodstveni raboti ke si obezbedat potvrdicki…razmisluvam za promena na profesija nikogash ne e docna…:)

   • viki вели:

    zosto li nekoj se nadeval deka nesto ke ispadne od Ustaven, koga najverojatno kreatorite na Zakonot se pola srednisti, a treba da go formirat institutot :) nesporno e deka iskustvoto e najvazno vo sozdavanje na kvalitetna profesija no cumu togash Fakultet?????? Vladata propagira “znaenjeto e sila znaenjeto e mok” samo za pari? samo d a ima poveke studenti a pomalku nevraboteni?? a od druga strana 7 god. sredno= 5 god. fakultet, demoraliziracko za site koi studiraat Ekonomski…toa go nema vo niedna druga profesija…spored mene ima i eden kup medicinski sestri koi so sekojdnevna praksa pokraj doktorot itekako go ispekol zanaetot ama fala bogu kolku i da saka ne moze da go dobie pravoto da dava dijagnozi a kamo li da odi na specijalizacija :)

    • TATJANA вели:

     I daktilogravkite na sudiite se tolku ispraksani da mozat sami da gi pisuvaat presudite, ama vo nivnata profesija nema srednisti. Se znae -praven I pravosuden, a sega kaj nas site mozat da bodat smetkovoditeli.

     • viki вели:

      Jas znam daktilografka koja mu kazuva kako da sudi na sudijata, kako da ja napisat presudata :) ama ona si e daktilografka so 15000 plata a on si e sudija so 60000 plata :) neznam kako ne uspeala suste daktilografkata da stane sudija???????

 82. Мики вели:

  При купување на возило од физичко лице за правно лице – дали при плакањето на возилото од зиро сметка на правното лице – физичкото лице подлези на плакање на персонален данок?

 83. Violeta вели:

  Bi sakala da postavam prasanje i molam za odgovor ako moze?
  Dali sum dolzna da knizam naod na zapisnik od kontrola na UJP,iako drustvoto go osporuva i podnese tuzba po naodot od UJP.Taa procedura tece mnogu vreme.

  • Васко вели:

   Да, би требало да го книжите, од едноставна причина што не записниците, туку решенијата што следуваат по записникот се правосилни со самото нивно донесување, и жалбите не го одлагаат нивното извршување. Па според тоа и сметководствено треба да се искажани овие промени. Ако веќе одлучие да г утужите тие наода тоагаш можете истите и да ги пренесете во соодвените конта на утужени побарувања/обврски.

 84. slobodan вели:

  Колеги, очигледно застојот со институтут е поради тоа што законот за вршење е оспорен пред уставен суд, особено членовите во прилог.
  Колку што гледам седницата е закажана за 17.04.2013 , но никаде ја нема одлуката . Дали некој има информација ?
  http://www.ustavensud.mk/domino/WEBSUD.nsf

 85. saska вели:

  slusnav deka po novo mora da vnesuvame dneven pazar sekoj den.Dosega toa go pravev ednas nedelno megjutoa sega mi kazaa deka moralo sekoj den ako ne ima kazni.Imam butik i se slucuva nekogas i po dva dena da nemam promet

 86. dragisha вели:

  dali moze tp smetkovoditel da vrsi smetkovodstveni raboti na advokati ili mora da e ovalasten smetkovoditel?

 87. aleksandra вели:

  jas sum trgovec poedinec i me interesira za trudnicko bolovanje koja minimalna neto plata treba da ja isplatuvam vo narednite meseci i dali ako isplakjam neto plata 30000 denari ke zemam bolovanje po osnov na ovaa plata i kolku procenti e bolovanjeto?
  pozdrav

  • IKI вели:

   Минимална бруто плата за вршители на самостојна економска дејност е 15,298,00 ден.
   Минимална бруто плата за вршители на професионална и друга интелектуална дејност е 30,595,00 ден.
   За породилно боледување Фондот исплаќа 100 % од просекот на исплатена плата во претходните 12 месеци(пред почетокот на породилното боледување).

 88. Коки вели:

  Дали ДООЕЛ може да се пререгистрира во ТП(трговец поединец) или треба да се ликвидира фирмата?

 89. Elka вели:

  на април 4, 2013 г. во 18:46 часот
  За колку време треба да се внеси дневниот промет од фискален апарат,кои се санкциите за не внесување.Истиот е искажан во книговоството но не е внесен на ж-ро с-ка до 31,12,2012г ,дали подлежи на персонален данок или на добивка од непризнаени расходи. Поздрав

  Одговори

 90. Violeta вели:

  Bi sakala da postavam prasanja,i ako ste vo moznost Ve molam za odgovor.
  1.Dali e ispravno da se knizi kompenzacija ako ne e potpisana od dvete strani?
  2.Dali eden od osnovacite na DOO moze kako donacija da go dade imotot na firmata vo trajna sopstvenost ako na istiot imot firmata veke ima izgradeno objekt koj go koristi.Dali Davatelot ke plati personalen(toj imotot go ima dobieno poklon od roditel)i dali ke se plaka nekoj drug danok vo firmata?
  3.Osnovacot go ima dadeno imotot na koristenje na firmata so dogovor vo koj bara da mu se plati zakup koga firmata ke oceni deka finansiski e stabilna.Dali toa nego-osnovacot go osloboduva od personalen danok pred UJP?

 91. Мила вели:

  Какава казна следува доколку фирмата на вработените не им има исплатено плати за 3 месеци?

 92. Marija вели:

  Dali nekoj sto ima dobieno sertifikat za obicen smetkovoditel moze da mi kaze kako odi procedurata dali treba da mi se javat za nekoe polaganje ili direktno gi pustaat sertifikatite na adresa.Jas isprativ komplet dokumentacija ama nema nikakov odgovor

  • IKI вели:

   Доколку имало некаков проблем се јавуваат од Министерство.Бидејки досега не Ви се јавиле ,уверенито најверојатно чека на потпис кај Министерот.Ова Ви го кажувам затоа што и јас долго го чекав.Кога ќе го потпише ќе Ви се јават да го подигнете од Министерството за финансии.

 93. АДЕЛА вели:

  Imam edno prasanje
  Kako smetkovdstveni drustva nudime uslugi na poveke firmi.
  Me interesira mnogu dali nie imame nekakva odgovornost za site firmi koga istite podigaat pari kolku sakaat so i bez osnov i slicni poznati vo praksa situacii a za istite pari ne donele smetki.
  Vo red e toa sto ke treba da si platat danok , no nie kako smetkovoditeli dali imame odgovornost , sepak nasa rabota ne e da im zabranime da podigaat pari od smetka .
  pozdrav

  • ММ вели:

   Сметам дека ние неможеме да им забраниме, можеме само да им кажеме како стојат работите, ама и да им забраниме, они ако сакаат пак ќе си извадат пари. А што ако донеле сметки, а што ако не донеле, па извод си имаме. Да не случајно потпишувате договор со кој сте забраниле да подигаат пари од сметка? Денес неможе да подига ама од утре можеби ќе може. И пак нов документ? Нема шанси. А како ќе докажете дека вие сте забраниле, ако сте вие одговорни? Вашиот збор против нивниот? нели? Така да неможеме се да држиме во раце, сакаме, треба ама таква ни е работата. Ќе си плати данок, тоа ни е обврската да пресметаме данок и да го пријавиме и да му кажеме да си плати. Сите се свесни и си имаат математика колку и како да си вадат само како им одговара така си прават, наше е да си работиме по законите. Поздрав.

 94. Sara вели:

  Помеѓу два субјекта (ДООЕЛ) договорен е долгогодишен наем (15год) за користење на хотел. Наемот е подмируван со месечни фактури.
  Догоговорот е предвремено прекинат по 10 години.
  Наемодавателот за предвремено раскинување на договорот платил обештетување на наемокорисникот.
  Наемокорисникот има вршено реконструкции во хотелот во 2009 год., кои средтсва се книжени на класа 0-вложување во туѓи објекти со вршена годишна исправка од 25%.
  Од денот на вложувањето до денот на прекинување на договорот изминати се 42 месеци.

  Дали подлежи на порамнување на ДДВ (исправка на одбивка на претходен ДДВ по Чл. 37 од Законот за ДДВ?

 95. bosava вели:

  дали има поврат на ддв на фактура за набавка на канцалариски мебел

  • Васко вели:

   Зависи што е мебелот. Ако е во функција на работа (бироа, работни столици, полици, шкафчиња за документи, и сл) да. Ако е за луксузирање (фотелји, троседи, и останат несуштински мебел) не.

 96. TATJANA вели:

  NASLUSNAV DEKA KE TREBALO DA PLAKAME PO 2000 DEN. OD DOGOVOR NA INSTITUTOT(GODISNO).DALI IMA VISTINA VO TOA, I DO KADE E RABOTATA SO ODBORITE VO INSTITUTOT, ILI STAGNIRA….

 97. ВАСИЛКА вели:

  Dali Instutot za smetkovoditelit pocna so upis na smetkovoditeli vo registrite so ogled na faktot sto od 01032013 godina pri podnesuvawe na ddv prijavite vo UJP potrebno e da go vnesuvame i soodvetniot regosterski broj.
  Dali moze da se dobie adresata na Instiotutot i eventualno telefon za kotakt. Blagodaram!

 98. ВАСИЛКА вели:

  1.Дали вработено лице во една фирма со полно работно време може да биде основач во ТП и дали може да биде вработен во истото со пример 10 часа неделно?
  2.Дали вработено лице во една фирма со половина работно време може да биде основач во Друштво за сметководство и вработен во истото со половина работно време?

 99. Nasko вели:

  Имам добиено трајно ресение за овластен сметководител и формирав Друштво за сметководство во кое сум управител. Дали со вработување на уште едно лице овластен сметководител ги исполнувам условите за добивање на лиценца за работа како овластен сметководител или е потребно покрај управителот да се вработат најмалку 2 лица овластени сметководители?

 100. Dame вели:

  Imam trajno uverenie za ovlasten smetkovoditel, imam formirano TP i vraboteno edno lice ovlsten smetkovoditel. Jas sum samo sopstvenik na TP i ne sum vraboten vo istoto. Dali se ispolneti uslovite formiranoto TP da dobie licenca za rabota ili e neophodno i jas ako sopstvenik da se vrabotam vo istoto.
  De zamoluvam za odgovor i voedno Vi se zablagodaruvam za site korisni soveti i informacii koi mozat da se dobijat na ovaa stranica.

 101. Caci вели:

  Imam dobieno trajno uverenie za ovlasten knigovodite. Sega treba da se upisam vo Registerot na na ovlasteni smetkovoditeli.
  Vo clen 18 stav 2 tocka 2 od zakonot stoi deka do Institutot se podnesuva i potdvrda od CR na RM deka ne e irzecena merka zbrana za vrsewe na profesija, dejnost ili dolznost,pa Ve molam za odgovor Dali e potrebno prvo da formiram TP za da se upisam vo registratorot ili toa mozam da go napravam posle toa pri podnesuvaweto na dokumenti za dobivawe na licenca za rabota kako TP ovlasten smetkovoditel.
  So pocit!

 102. Jovan вели:

  Dobiv privremeno resenie za ovlasten smetkovoditel i formirav TP. Bidejki vo meguvreme se pojavi moznost na odreden kratok period da zaminam vo stranstvo, imam namera da vrabotam lice so dobieno resenie za ovlasten smetkovoditel koj ke raboti do moeto vrakawe. Mojot segasen status e sopstvenik na TP i ne sum prijaven vo raboten odnos vo Agencijata za vrabotuvawe. Prasawata se sledni:
  1.Dali mozam da izvrsam upis vo Registerot na ovlasteni smetkovoditeli so ogled na faktot sto ne sum vraboten vo TP tuku sum samo sopstvenik
  2.Dali postoi precka liceto koe ke go vrabotam da se upise vo Registerot na ovlasteni smetkovoditeli i
  3.Dali sledstveno gorenavedenoto postoi precka TP da dobie licenca za rabota
  Bi Ve zamolil za odgovor.Blagodaravm odnapred

 103. Frosina вели:

  Ne zmam zosto tolki ja pogodi prasanjeto Viki za dilemata TP ili DOOEL, VIKI se cuvstviva nervozno mozebi zosto ja pogodi ZAKONOT ZA SMETKOVODITELI, pa site sto vodea firmi doma sega ke mora da se otkazat!

  • Viki вели:

   Zalam sto ke te razocaram Frosina, tocno deka me pogodi Zakonot no samo od pricini sto na site se davaat licenci bez razlika srednist, fakultet, ekonomski, ne ekonomski. Inaku 20 god. odrzuvam smetkovodstveno biro so site davacki i trosoci za edukacija, i borba za pokacuvanje na dignitetot i cenata na profesijata so takvite sto pojma nemaat od smetkovodstvo pa rabotat od doma i izigravaat kuriri i tuka postavuvaat smesni prasanja…

 104. Frosina вели:

  Ne sfakam zosto tolku ja pogodi prasanjeto Viki za dilemata na otvaranje TP ili DOOEL, toa e za zasteda na trosocite , i dali ke mora da se vraboti uste eden vraboten! isto vIKI se cuvstvuva nervozno zosto mozebi ja pogodi donesuvanjeto na ZAKONOT ZA SMETKOVODITELI, pa site sto vodea firmi taka reci na divo ili doma dopolnitelno sega ke mora da se opredelat i da se sredi bezredieto sto vladeese vo rabotenjeto!

   • Viki вели:

    Ocigledno ni Zakonot za smetkovoditeli ne ste go procitale, pa tamu si pisuva koi uslovi treba da se ispolnat za TP ili DOOEL. Licno jas ako se prasuvav dovolno beshe samo da se regulira so zakon da site ovlasteni smetkovoditeli mora da bidat so ekonomski i mora da bidat ili prijaveno vo firmata so polno rabotno vreme ili da imaat registrirano firma (tp ili dooel) a sekoja firma da mora da prijavi vo ujp koj mu e ovlasten knigovoditel, a za kvalitetot na smetkovoditelot ke odluci pazarot kako i za sekoja druga profesija.

 105. Lide вели:

  Kako da se informirame dali ce dobieme uverenie za smetkovoditel, ili ne ni preostanuva nishto drugo osven da cekame? Imam podneseno baranje vo dekemvri i nemam nikakvo izvestuvanje, pocnav da se somnevam da ne se izgubile dokumentite po poshta (gi prativ preporacano).

 106. caci вели:

  Se nadovrzuvam na komentarot na Viki, potpolno ja podrzuvam, ne samo sto ne znae dali e podobro TP ili DOOEL, kakvo objasnuvanje ke im dava na klientite, kako ke gi usmeri vo nivnite baranja so novite zakoni, mislam deka poima nema od smetkovodstvo, kako sto pred nekoj den procitav edno prasanje: kako da gi zatvori tro{ocite so koe konto na krajot na godinata, pa dobro bre sramota toa da se prasuva, kako ke ja napravi zavr{nata smetka??? KAKO KE VODAT SMETKOVODSTVO???? te{ko na tie klienti koi ke padnat vo nivni race.

 107. Тони вели:

  Имам добиено привремено уверение за овластен сметководител. Вработен сум во фирма на неопределено работно време со полн фонд на часови на работно место продавач и по основ на договор за дело водев неколку книговодства. Со новиот закон за сметководство потребно е да се формира ТП или ДООЕЛ за водење на сметководство.Дали како вработено лице постои пречка да формирам ТП и да се осигурам на одреден број часови дополнителна дејност или да вработам друг сметководител со добиено уверение. Mолам за одговор.

 108. Viki вели:

  Ve molam dali se iznajde resenie pri popolnuvanje na GDP i GI za dan. osloboduvanje vo slucaj koga se isplatni poveke od 12 plati, dali treba da se vpisat samo platite od prethodnata godina ili site isplateni plati (tekovni i zaostanati) UJP ne gi prima so DO poveke od godisnoto a vsusnost pri isplata na zaostanati plati isto taka imame iskoristeno DO, dokolku im dademe na vrabotenite potvrdi so site plati tie ke treba povtorno so resenie da platat personalen danok?
  Blagodaram

 109. vesna вели:

  Vo momentot sum vo procedura na otvarawe na firma TP ZA SMETKOVODSTVENI RABOTI> Bi Ve zamolila da mi odgovorite vo koj rok posle dobivanjeto na trajna licenca za ovlasten smetkovoditel i kade se naogja registerot za da ja zapisam licencata ?Dali prvo treba da go pocekam otvaraweto na firmata? Isto Bi Ve zamolila i da mi odgovorite i do koga treda da se izvrsi osiguraweto. Koj se prednostite a koj negativnosyite na TP ili DOOEL- SMETKOVODSTVENO BIRO.koe e po Vase millenje podobra opocija za otvarawe na firma.
  Vi blagodaram odnapred sto postoite.
  So pocit
  Vesna

  • vesna вели:

   Vo momentot sum vo procedura na otvarawe na firma za SMETKOVODSTVENI RABOTI. Bi gi zamolila site sto treba da gi predadat firmite poradi zakonot i ne ke smeat poveke da gi rabotat,da ni se javat na mejlot smetkovoditel@yahoo.com da se dogovorime.
   Bi Ve prasala dali mozete da mi kazete koi se prednostite na dooel smetkovodstveno bito ili tp? vo dilema sum kakva da bide registracijata na firmata?

   So pocit
   Vesna

   • Viki вели:

    Dobro bre kakvi ste Vie kolegi, sakame Zakon a odma tuka “koj nema da moze da vodi pisete da se dogovorime” ????? pa neli se znae koj moze koj nemoze da raboti….NIKOGASH NEMA DA IMAME DIGNITET NA NASATA PROFESIJA OD NAS SAMITE TAKA SI I ZASLUZUVAME…I IMAM PREDLOG NE PROFESIJATA DA NE SE VIKA OVLASTEN SMETKOVODITEL ILI SMETKOVODITEL TUKU OVLASTEN SMETKOVODITEL-KURIR..ZOSTO TAKVA JA NAPRAVIJA ODREDENI KOLEGI PROFESIJATA-KURIRSKA I ZGORA NA TOA IM E NORMALNO TOA DEKA SE SPAGA VO TIE PARI…”AMI STO DA PRAVIME, ONI GO OCEKUVAT TOA OD NAS” EPA NORMALNO GO OCEKUVAT OTI GO PRAVITE..DA NE GO PRAVITE ILI DA SI GO NAPLAKATE TOA NEMA DA OCEKUVAT….

 110. Татјана вели:

  Имам неколку збунувачки ситуации, што баш не сум сигурна дека правилно ги постапуваат сметководителите со кои досега сум сораотувала:

  1.ДОО 5 месеци не исплаќа плати – ниту придонеси биту нето на вработените. Истите при пристигање приход во следната година се исплаќаат во целост. Значи во таа година се исплатени 12 плати целосно за годината + 5 плати од претходната.
  Прашање мие како се постапува со ПДД ГИ кога знаеме дека постои максимален износ на ослободување за годината.
  2. Слично – на пример еве оваа година ослободувањето е помало од претходната. А правото на исплата на 12тата плата е до 15ти во месец јануари во следната година. Знчи како приавуваат оние кои во 2013 ке поминат 11 плати за 2013 и едната плата од 12.месец 2012. АКо се пријават по стандардниот шаблон, бидејќи ослободувањето е поголемо за платата од 12/2012 – ќе се појави проблем.
  Односно – ќе излезе дека вработениот ќе треба да ддолаќа персонален данок, бидејќи неа да биде признаено ослободувањето во целост од 2012.

  3. За пополнување на ПДД ГДП – Доколку вработениот бил на боледување под завод и истиот има понатаму примано плата и дополнителни примања по осонов на утврдено и признато парично побарување во стечај согласно решение од суд и извршени делби во стечајна постапка (за ова има добиено од фирмата во стечај известување за исплатен персонален данок) каде се иказжуваат овие приходи во ПДД ГДП.
  Каде се искажува боелдувањето, каде делбата од стечјаната постапка и решението.

  ВИ благодарам!

 111. gordana вели:

  Се работи за дооел Има парични побарувања од фирма Парите се платени на незнам кој начин а книговодствено не.Дали каква е процедурата целосно да ги отпишам

 112. goce вели:

  Почитувани
  Која е понатамошната постапка после добивање на трајно уверение за овластен сметководител од страна на Министерот за финансии,дали треба да запише во Регистарот на овластени сметководители,и со оглед на тоа што имам регистрирано друштво кое се занимава со сметководствени работи,и во кој рок ќе треба да се осигураме согласно законот за сметководствени работи и кога треба да се поднесе барање за добивање на лиценца.Однапред ви благодарам
  Поздрав Гоце

 113. Марјан вели:

  Дали данокот на добивка за 2012 година треба да се плати или фирмите се ослободени како дел од пакетото за олеснителни мерки за кризата.

 114. biljana вели:

  Пак ке се надоврзам за моето прашање за оснивачкиот влог
  Влогот е непаричен ( со проценка-компјутери бира итн )и нема парични средства на сметката за да се повлечат

  • IKI вели:

   Мислам дека многу од нас го имаат овој проблем,и би молела доколку некој има сознание од искуство да го појасни.Во суштина се работи за оснивачки влог во основни средства.Значи сме книжеле основни сред./ влог.Сега при стечај основните средства се на правниот субјект.Треба да се направи нивна проценка ,истите да се продадат и нормално ако сте ДДВ обврзник да платите ДДВ а добиените парични средства да се повлечат на име оснивачки влог.Од една консултанска куќа имам добиено појаснување дека за повлекување на оснивачкиот влог не се плаќа персонален данок.

 115. biljana вели:

  Се работи за дооел која треба да оди во ликвидација
  За 2011 и 2012 нема пресметано плати и е дадена празна годишна с-ка,
  Дали сега мозе да се пресметат платите те да се створи обврска и да се платат заостанатите плати
  Е сега што со оснивачкиот влог од 307500
  Нема амортизација,Кко да се ослободам од таа сума

  • Вељковски_С вели:

   Платите може да се пресметаат и исплатат.
   Основачкиот влог претставуваат средства на основачот кој ги вложува во фирмата и кои се оданочени при нивното стекнување. При затворање на фирмата тие средства во висина на основачкиот влог се повлекуваат без плаќање на персонален данок на истите. Во пракса има проблеми и од повеќе инспектори се бара да се плати персонален данок, не знам дали од незнаење или други намери.

 116. Договор за заем вели:

  Почитуван г-дине Вељковски,

  АД фирма сака да даде позајмица т.е. да склучи Договор за заем со еден од акционерите во фирмата за 22 000 евра. Дали се плаќа данок во тој случај?

  Благодарам,

  Марија

  • Вељковски_С вели:

   При давање на позајмицата не се плаќа данок. Во колку не се пресметува камата на дадената позајмица, а фирмата е обврзник на данок на непризнаени расходи истата ке плати данок на непризнаени расходи , односно помалку прикажани приходи за износот на вообичаената камата.

 117. Jordan вели:

  Ve molam da mi odgovorite.Lice vraboteno vo firma kako ovlasten smetkovoditel so certifikat, na koja i go vodi knigovodstvoto kolkava ce mu bidi platata t.e. osnovicata za presmetka na platata ili toa e rabota na medjuseben dogovor medju smetkovoditelot i rabotodavecot.

 118. Димитар вели:

  Внимателно, неколку пати го прочитав прашањето на Никола и одговорот на Илинка, но и покрај тоа, не ми е јасно. И јас си го поставувам прашањето на Никола и тоа, упростено вака: Како овластен сметководител, имам регистрирано Т.П. Свесен сум дека ке плаќам придонеси и персонален данок месечно ( се разбира, со потврда од Агенцијата за вработување ке бидам ослободен од персонален данок од плата). Прашањето се однесува на другите парични средства кои ке ми ги уплаќаат на мојата жиро сметка фирмите на кои ке му водам книговодство.На пример, после поминувањето на мојата бруто плата,ми остануваат 40,000,00 ден.Како би ги подигнал овие средства? Дали на истите ке плаќам персонален данок? Дали мора да бидат покриени со соодветни документи?Или како поинаку? Ова, поради тоа, што има разлика меѓу ДООЕЛ и Т.П.
  Ве молам разјаснетеми. Благодарам.

  • Васко вели:

   Значи, најпросто вака. Можеш колку сакаш средства да си подигнеш (дури и да немаш сметки за нив) и да си ги потрошиш. Ке си ги книжиш на некое за тебе погодно конто од 4ка за кое ке знаеш дека при составување на завршната за тебе дека тие се непризнаени расходи, т.е. дека на “крај на година“ т.е. после добивање на решение од УЈП ќе си платиш персоналец на нив. Муабетот на Илинка беше што истите тие ви ја зголемуваат основицата за придонеси за следната година. Така да ако вадите многу пари така, веќе основицата нема да ви биде 1 просечна плата, него 1/12 од основицата за пресметка на месечните аконтации, а плус и месечни аконтации поголеми ќе плаќате.

 119. Симона вели:

  Како се фактурира кон клиент услуга за која влезен трошок ни е платен хонорар на физичко лице со платен персонален данок. Дали на целата таа сума се пресметува ДДВ?

 120. Zane вели:

  Dali institutot za ovlasteni smetkovoditeli veke ima sedei[te i adresa na koe ke gi obavuva rabotite.

 121. Мила вели:

  Колку изнесува ДДВ(18% или 5%) за издавање на деловен простор под кирија од правно на правно лице?

 122. Никола вели:

  Се извинувам,но Г-ѓа или Г-ѓица Илинка мене не ме свати што точно прашувам и ми одговори дека сум ослободен од персонален данок од плата во трите почетни години, бидејки за прв пат отварам фирма.
  Прашањето уште еднаш ке го поставам: Имам времено уверение за овластен сметководител. За таа цел регистрирав Т.П. Дали можам ДА ПОДИГАМ пари од жиро сметка за тековни трошоци, без да доставувам документ а да плаќам само персонален данок.
  Молам за одговор.

 123. Sanja вели:

  Dali bi imale problem dokolku nas doveritel po pat na cesija gi podmiruva negovite obvrski preku nasata firma (odnosno nie da platime na negoviot doveritel) so napomena deka nasiot doveritel ima blokirana smetka i preku nas si gi podmiruva svoite obvrski.

 124. АДЕЛА вели:

  ZDRAVO
  DO KOGA E ROKOT ZA PODNESUVANJE NA ZAVRSNI SMETKI ZA ZDRUZENIJA ?

 125. iki.a вели:

  zdravo, sakam da prasam dali lice koe e vraboteno i ostvaruva prihod od plata i dopolnitelen prihod od zemjodelstvo treba da podnese GODISNA DANOCNA PRIJAVA ZA UTVRDUVANJE NA PERSONALEN DANOK NA DOHOD ako prethodno ima podneseno prijava za danok za dopolnitelen prihod -zemjodelstvo,blagodaram

 126. dejan вели:

  Здраво
  Се работи за здружение на граѓани.Ме интересира дали трошоците за струја за телефонија кои се однесуваат за 12м.2012год а ф-ра е добиена во 01м.2013год. и е платена до 31,01,2013год.се внесуваат како трошок во завршната за 2012год.

 127. Jasmina вели:

  здраво,
  ве молам да ми одговорите дали фирмите кои се регистрирани за вкупен приход имаат обврска да го платат данокот.

 128. Никола вели:

  Имам времено уверение за овластен сметководител. За таа цел регистрирав Т.П. Дали можам да подигам пари од жиро сметка без документ, а да платам само персонален данок ?

  • ИЛИНКА вели:

   Доколку за прв пат регистрирате Т.П. Врз основа на член 98 од Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност(Сл.весник на РМ бр.37/97,42/2000,25/2000,101/2000,50/2001,25/2003,37/2004 и 4/2005)сте ослободени од плаќање на персонален данок во рок од три години.Потврдата
   за ослободување ја издава АГЕНЦИЈАТА ЗА ВРАБОТУВАЊЕ.

 129. Jana вели:

  Ve molam da mi odgovorite dali e zakonski firma koja presmetala amortizacija za ovaa godina,a izminatata ne, da presmeta i za minatata godina i da vleze i taa stavka vo zavrsnata smetka od ovaa godina?

 130. АДЕЛА вели:

  POCITUVANI
  BI VE ZAMOLILA DA MI ODGOVORITE NA SLEDNOVO
  IMAM FIRMA DOO SO OVLASTEN I SMETKOVODITEL KOJA NUDI SMETKOVODSTVENI USLUGI . SO NOVIOT ZAKON MORA LI DA IMAME POTPISANO SO SEKOJA FIRMA DOGOVOR ZA NUDENJE NA USLUGI ? ( OVA PRASUVAM ZARADI TOA STO IMA FIRMI KOI NE SAKAAT DOGOVOR )
  I USTE NESTO DALI IMATE INFORMACIJA KOLKU PARI KE IZNESUVA LICENCATA STO MORA DA JA KUPIME ?
  POZDRAV

  • Вељковски_С вели:

   Со Законот за сметководствени работи се задожени сите фирми и други обврзници за водење на семтководство да имаат вработено овластен сметководител или да имаат склучено договор со друштво за вршење на сметководствени работи. Значи, ако не сакаат да склучат договор одговорноста е нивна, а не ваша.За цената на лиценците сеуште нема информации.

 131. Марија вели:

  Почитувани,

  Би сакала да Ве прашам дали класа 9 (деловен фонд) по извршена амортизација и ревалоризација треба да се совпадне т.е. да е иста со класа 0(основните с-ва)

 132. Милош вели:

  Физчко лице дава позајмица – заем на Компанија, истото лице покасно се откажува од позајмицата со изјава.Какви се последиците од даночен аспект за двете лица.

 133. Zlatko вели:

  Dali podlezi na DDV ili drugo oddanocuvanje (ili kako sto se zboruva turistickite agencii se oslobodeni od plakanje danok bez razlika kolku promet ostvarile )? na primer : turist.agencija sto prodava tugi aranzmani od drugi agencii tur-operatori vo gradot, pravi vkupen promet okolu 4 milioni denari , i ostvaruva samo okolu 100.000 agenc.provizija kako promet . A sekako siot promet e napraven od rabotenje na megunarodni aranzmani i avio karti za stranstvo . Na site fakturi koi gi plaka e naglaseno deka nema DDV . Kako treba tocno da se napravi zavrsnata smetka ? Pisuva vo UJP deka :услуги од страна на посредници за дејностите ослободени од ДДВ со право на одбивка.Dali ova moze da znaci deka tur.agencija posrednik koja raboti za drugo pravno lice vo dejnosta: megunaroden promet so stranstvo , e oslobodena od DDV i drugi davacki bez razlika na profitot sto go pravi za sebe .Vi blagodaram za Vas odgovor

 134. Olga вели:

  Imam prasanje vo vrska so dobivanjeto na privremeno uverenie za smetkovoditel. Imeno jas imam podneseno dokumenti za dobivanje na privremeno uverenie vo predvideniot rok i mi se javija od Ministerstvoto deka vo dokumentacijata fali potvrda za raboten staz od firmata vo koja prethodno rabotev, megutoa firmata e vo stecaj, i nema koj da mi izdade takva potvrda.
  A vo potvrdata od Zavodot za vrabotuvanje koja ja isprativ do Ministerstvoto za finasii stoi rabotniot staz i rabotnoto mesto

  Dali moze namesto potvrda za raboten staz od firmata da go dostavam dogovorot za vrabotuvanje vo ovaa firma i toj da posluzi kako dokaz.

  • Васко вели:

   Најточно ќе ви одговорат во Министерството, што и како може да ви послужи како доказ. Од муабети сум слушнал дека завршувале работа со М1/2 ако во истото стои сметководител/книговодител или нешто слично.

 135. gordana вели:

  nasata firma spaga vo grupa na firmi so vkupen godisen prihod od 3 do 6 mil.den -(alternativno se imame odluceno da plakame danok na dobivka namesto danok na vkupen prihod) sakam da ve prasam dali liceto koe e vraboteno vo firmata kako knigovoditel mozi da gi obavuva smetkovodstvenite raboti i da ja potpisuva godisnata smetka ili sepak mora da imame vraboteno ovlasten knigovoditel ili treba da sklucime dogovor so drustvo za smetkovodstveni raboti? Vi blagodaram

  • Васко вели:

   Небитно од големината на друштвото, мора да имате или вработено овластен сметководител или склучено договор со друштво за сметководствени работи или ТП овластен сметководител.

 136. Zlatko вели:

  Pocituvani
  kako e pravilno smetkovodstvenoto rabotenje na turisticka agencija so B-licenca -a koja e posrednik ,koja prodava aranzmani za stranstvo na drugi tur-operatori od gradot . Vo zavrsna smetka vo vkupen prihod dali gi vnesuva site bruto uplati od fakturite koi gi dobiva od tur-operatorite( vo toj slucaj ima okolu 4 milioni denari vkupno na fiskalna, a od agenciski provizii ima neto prihod okolu 150.000 denari , i od avionski karti za stranstvo ima provizii okolu 50.000 denari;znaci vkupno 200.000 den ) Dali podlezi na registracija na DDV ili ne ?

  • Васко вели:

   За регистрација за ДДВ битен е вкупниот промет (независно колку е ќарот од самата работа). Значи во конкретниов случај со промет на фискална од 4 милиони дефинитифно треба да се регистрира за ДДВ. Самата заработка ќе се прикаже и покаже при составување на завршна сметка како разлика на вкупните приходи и вкупните расходи. Како ке испадне ќар или зијан, ќе се види.

 137. biljana вели:

  Се работи за фирма за оддржување згради Фирмата има 3 сметки
  Н едната се вршат плакања од станарите
  На другата се врши плакања за струја вода итн,,,
  А третата се користи за плати и др потреби на фирмата
  Како ги книжам тие сметки

 138. biljana вели:

  вО ДИЛЕМА СУМ ЗОШТО Е ПОДОБРО ИЗВРШИТЕЛИТЕ ДА СЕ ДДВ ОБВРЗНИЦИ

 139. biljana вели:

  Како ке ги затврам обврските на фирма која е основана преку агенцијата за вработување УНДП БИДЕЈКИ ФАКТУРИТЕ СЕ ПЛАТЕНИ ОД УНДП

 140. biljana вели:

  Ве молам веднаш да ми одговорите

  Дооел со приход до 3000000 се ослободени од данок на вкупен приход
  При книжење дали ставам обврска за дано
  Пробав да не ставам Во биланс на состојба ми е добро добивка-данок-резерви=сеопфатна добивка
  Но во билансот на успех нема резерви има само данок и сега не е иста добивката во билансот на состојба и во билансот на успех Правилно ли е тоа или како трреба да постапам

 141. Златко вели:

  Почитувани, Ве молам да ми објасните зошто, т.е врз основа на што, при продажба на ДООЕЛ на физичко лице УЈП го задолжува со персонален данок купувачот на уделот, кој треба да плати на УЈП 10% од вредноста на основачкиот капитал, кој за ДООЕЛ нели мин. е 5000 еур? (ова е случај од пракса).
  Благодарам.

  • Васко вели:

   Не ми е јасно зашто купувачот ? Би требало да се задолжи продавачот на уделот во тоа ДООЕЛ.

  • Вељковски_С вели:

   Вероватно во конкретниот случај не се работи за купопродажба на удел, туку отстапување без надомест, при што купувачот добива поклон, односно добива удел без надомест, со кој УЈП го оданочува со персонален данок.

 142. Лена вели:

  При пресметка и исплата на минимална плата од 8.050,оо денари дали треба да се изврши и доплата на персонален данок /во 2013 г. ПД за мин.плата е 87,оо а за најниска плата-основицаза придонеси ПД е 390,оо разлика 303,оо ден. дали овој износ имаме обврска да го уплатуваме/.
  Со почит.

 143. Фроса вели:

  Господине Велјковски, се извинувам, но изгледа ненамерно го прескочивте моето прашање. Затоа го поставувам по втор пат, а истото гласи: Дали се следува теренски додаток во случај кога оддалеченоста за извршување на работните задачи, од седиштето на фирмата е над 30 км. и во кој износ?
  Благодарам.

  • Вељковски_С вели:

   Согласно Општиот колективен договор на стопанството на РМ надомесстот за одвоен живот изнесува најмалку 60% од просечната плата во РМ во претходните три месеци. Износот до 60% од просечна плата претставува и даночно признаен расход. Со колективниот договор е утврдено дека надоместот за одвоен живот се исплаќа во колку работникот се упатува на работа надвор од седиштето на фирмата,а не е наведено колку километри треба да е одалеченоста.

 144. Ана вели:

  Како оди процедурата за позајмица на фирма од сметка на физичко лице со македоснко државјанство кое живее во друга земја, и е сопсственик на фирмата кон која од својата проватна сметка сака да изврши позајмица.Дали се плаќа некој данок, нешто повеке да ми кажете.Ви благодарам однапред

  • Вељковски_С вели:

   Данок не се плаќа, а како ке се спроведе процедурата за дознака од странство информирајте се во деловната банка кај која има трансакциона сметка фирмата.

 145. Златко вели:

  Почитуавни,
  Дали при продажба на ДООЕЛ во кое сопственик и управител е едно лице (нема други вработено) и кое е основано во 2008 со основачки влог од 10,000 еур (за што годишно се пресметува амортизација од 10%)треба да се плати персонален данок или пак некој друг данок?

  • Вељковски_С вели:

   При придажба на ДООЕЛ настанува промет, обично меѓу две физички лица. При тоа во случај да е остварена капитална добивка (повисока продажна цена на уделот, од неговата вредност) на истата продавачот/основачот плаќа персонален данок.

 146. bosava вели:

  dali toa sto na vraboten mu e isplateno(na faktura) za polagawe na voza[ki ispit treba da vleze vo DB
  dali primawe na vraboten (za koe e platen personalen)kao nagrada treba da vleze vo DB
  dali ako edno lice ima pravo nad nedvizen imot i go dava na raspolagawe za sproveduvawe na podzemna linija a za toa mu se isplatuva treba da vleze vo DB i dali na isplatenata suma treba da se plate personalen

 147. caci вели:

  PZU koja isplatuva plata i pridonesi na vrabotenite dali ima obvrska da podnesi PDD-GI.

 148. Sanja вели:

  Dali postoi nacin online da se proveri dali mi e izdadeno uverenieto za smetkovoditel ili sepak treba da ocekuvam telefonski povik ili odgovor na e-mail.

  • Васко вели:

   Најлесно прати маил до одговорните во Финансии со Име презиме и матичен број, и ќе ти проверат и одговорат. Иначе да се чека многу. Последно што знам е дека преку 500 уверенија се спремни и чекаат на потпис.

 149. Билјана вели:

  Минатата година имавме приход од 2800000 ден. и бевме со ДБ-ВП а оваа година имаме приход од 3400000 ден. Дали оваа година можиме да избираме или мора да одиме со данок на вкупен приход.

 150. Фроса вели:

  Дали се следува теренски додаток во случај кога оддалеченоста за извршување на работните задачи од седиштето на фирмата е над 30 км.и во кој износ?

 151. maca вели:

  dali TP Ovlasten smetkovoditel moze da vraboti drugo lice koe nema uverenie , pr.za tehnicki raboti i slicno

 152. valentina вели:

  Zdravo
  Sakam da prasam dali e mozno edna firma da ima dva danocni broja se raboti za firma koja e pred 15 godini.

 153. Popi вели:

  За Заедница на сопственици на станбена зграда како непрофитна организација имаме приходи под 2500 евра и поднесов одлука за неподнесување на годишна сметка.Ме интересира дали треба да платиме персонален данок на физичкото лице кое го плаќаме за тековно одржување на зградата

  • Вељковски_С вели:

   На физичките лица кои вршат услуги и на кои им плаќате по договор за повремени и привремени работи треба да им плаќате персонален данок со самата исплата на нивната сметка. ТОа треба да го прават сите правни лица без оглед на нивната големина.

 154. Sonja вели:

  се работи за мало претпријатие.Имаме конто ревалоризациони резерви а не пресметуваме ревалоризација.Дали треба 930 ревалоризациона резерва да се префрли на конто капитал(900).
  И дали аконтациите за данок на добивка од лани кои не беа исплатени (бидејки аконтаците беа поголеми од данокот на добивка)треба пак да се стават како аконтации во даночниот биланс за 2012 година

  • Вељковски_С вели:

   Ревалоризационите резерви треба да ги префрлите на акумулирана добивка. Контото 900 треба да ви е еднакво на запишаниот капитал, и да се слага со истиот што стои во извештајот за тековна состојба од ЦРМ.
   Трба да се стават како аконтации во ДБ.

 155. босава вели:

  dali se smetat kako nepriznat rashod neisplatenite plati vo dano[niot bilans za 2012 godina
  dali penalite po osnov na finansiski lizing (poradi ne navremeno pla]awe na ratite)se smetaat za nepriznat rashod.

 156. caci вели:

  Pocituvani, Dali registrirano Zdruzenije na gradjani ima obvrska za podnesuvanje PDD-GI na 15.02.2012 nema vraboteni lica.

  • Васко вели:

   Ако има извршено исплат кон физички лица кои подлежат на оданочување со персонален данок, тогаш да треба да поднесе ПДД-ГИ и да издаде потврди до физичките лица.

 157. MARINA вели:

  Tri godini nanazad nemame presmetuvano amortizacija od pricini da ne bideme vo zaguba.Prasanjeto e dali za ova ce bideme kazneti doklku ni
  dojde kontrola i ve molam kakvi se zakonski posledici dokolku imame prenesena zaguba od poranesni godini a seuste ne e pokriena?Blagodaram

  • Вељковски_С вели:

   Предмет на даночна контрола е плаќање на јавните давачки. Според сегашните законски прописи трошокот на амортизација нема влиајание на висиата на даночните обврски па според и нема основа да Ве казни инспекцијата.Според МСС и МСФИ кои се дел од Правилникот за водење на сметководство кој е во сила во РМ, пресметката на амотизација е задолжителна. Во колку Вашата годишна е подложна на ревизија, сигурно од ревизорите ке добиете забелешки во врска со реално прикажување на финансиските резултати, бидејќи Вие наместо загуба сте искажале добивка и сте ги дезинформирале доверителите, инвеститорите и јавноста. Во иднина со заживување на Институтот на сметководители и овластени сметководители истиот ке врши контроли и непридржувањето на стандардите секако ке биде санкционирано.
   Што се однесува до покривање на непокриената загуба со Законот за трговски друштва се утврдени лимитите до кои тие можат да се движат, но во пракса досега не сум слушнал дека над некоја фирма е покренат стечај само заради висина на непокриена загуба.

 158. Cvetanka вели:

  Здраво,
  дали претпријатие класифицирано како мало треба да достави консолидирана завршна сметка и дали треба да е ревидирана.Фирмата има учество во друго Доо од 70%
  благодарам

  • Вељковски_С вели:

   Претпријатие кое има учество во друго претпријатие над 50%, независно од големината е должно да составува консолидирана годишна сметка и истата да ја достави до ЦРМ најкасно до 31 март. Ревидираната годишна сметка подлежи на ревизија и ревизорскиот извештај се доставува до ЦРМ најкасно до 30 јуни.

 159. Милош вели:

  Во врска со основицата за пресметка на придонесите за овластен сметководител ТП велите се плаќат придонеси на цела просечна месечна плата по работник во РМ но според кажувањата на консалтинг куќите кои велат да ТП овластен сметководител ќе пресметува и плаќа придонеси на 50% од просечната месечна плата во РМ.Бидејќи е во тек на формирање на ТП овластени сметководители во ЦР на РМ да е расчистиме дилемата на која основица овие правни лица ќе пресметуват придонеси на цела или 50% од просечната месечма плата во РМ.
  Со почит.

  • Васко вели:

   Нема дилеми тука. Законот е многу јасен. Член 14 и 15. Самовработените лица основица за пресметка им е Основицата за аконтативно оданочување од решението на УЈП. Првата година од работењето имаат поволност само за нив да плаќаат на 50% од месечната основица за таа година, а потоа на основицата за аконтативно оданочување но не помалку од просечната месечна плата во РМ.
   Значи кратко, првата година на 50%, после на 100%.

  • Meto вели:

   Pocituvani,ako zapocnuvanje so dejnosta samovraboteno lice(advokat,izvrsitel) e zapocnata vo mesec oktomvri 2012 godina,dali toa znaci deka osnovica za presmetka na pridonesi na 50 % od procecna plata,e se do oktovrmi 2013 godina?
   Blagodaram.

 160. Миле вели:

  ПЗУ се регистрира за данок на вкупен приход до 3.000.000,оо ден.Ако се билансират приходите и расходите ПЗУ ќе оствари добивка во 2012 година,дали може да се исплати дивидента за оснивачот ако се пресмета и плати перс.данок за исплатениот износ или треба да се плати и 10% данок од добивка.
  Со почит.

 161. MARINA вели:

  Da se nadovrzam na prasanjeto na Biljana.Dali firma koja e Dooel ili PZU
  i e obvrznik na danok na vkupen prihod,dokolku ostanat nepokrieni pari vo blagajna na ime materijalni trosoci treba so godisna smetka da se odanocat so personalen danok?

  • Васко вели:

   Па теоретски немора. Може парите и да стојат у благајна за идни трошења. Ќе си направите една одлука за Благајнички максимум, и слободно можат да стојат парите на 102-ка. Само во пракса се случува ако износот е позначителен, инспекцијата при контрола да побара увит во кешот и пребројување. Значи ако во моментот на броење можете да ја обезбедите (или навистина ја имате) готовината, може без проблем да ви стојат во благајна.

 162. biljana вели:

  При попис на 31,12 во продавница е утврдена залиха 250000
  книговодствено е минусна залихат
  Дали може да се направи задолжување со залиха и истата да се пријави како приход 663/740

 163. biljana вели:

  Ве молам да ми одговорите дали ТП ЗА ПОДИГНАТИ ПАРИ ОД СМЕТКА БЕЗ ПОКРИТИЕ Е ОБАВЕЗЕН ДА ПЛАТИ ПЕРСОНАЛЕН
  ПАРИТЕ СЕ ПОДИГНАТИ ДЕЛ КАКО МАТРИЈАЛНИ Т-ЦИ ДЕЛ КАКО ДР ЛИЦНИ ПРИМАЊА
  Благодарам

  • Васко вели:

   Да, ако останатт неоправдани, ке се плати Персонален данок. Но не веднаш, него при поднесување на ДБ на приходи и расходи за 2012 до УЈП, истите нема да се појават во иститот како признати трошоци, па согласно на тоа ке ја зголемат добивката која ке биде основица за плаќање на персонален данок.

 164. MARINA вели:

  Дали може ретроактивно да се исплати надомест за одвоен живот на вработен упатен на специјализација во друг град.Доколку може во кој износ и дали подлежи на персонален данок?Станува збор за ПЗУ со промет
  до 3 милиони?

  • Васко вели:

   Значи Правото на Надомест за одвоен живот е право кое на работникот му следи согласно ЗРО и Колективен договор. Значи истото му следи и да може да се исплати ретроактивно. Основицата (која не се оданочува) треба да ја проверите поточно во Колективниот договор за Здравствена дејност (обично е 60% од просечна плата во РМ во изминатите 3 месеци). Ако се исплати согласно оваа основица не се оданочува ни со персонален данок ни со данок на добивка.
   Позначајно прашање е дали за специјализација му следи надомест за одвоен живот или дневница. Надоместот за одвоен живот се исплатува кога се извршува „работа“ надвор од седиштето на фирмата и живеењето, ама дали специјализацијата ке се класифицира како работи или како обука, усовршување, или слично тоа треба да го решите.

 165. marijana вели:

  Dali firma so eden vraboten,so promet do tri milioni zadolzitelno treba da pravi i dostavuva izvestuvanje za obvrski i pobaruvanja.A isto taka dali vo popisna lista na trgovska stoka i oprema sopstvenikot koj voedno e i upravitel moze sam da se potpise,i kolku e toa validno pred
  ispekcija.Voedno bi prasala dali postoi kniga koja firmata mora da ja vodi vo picerija a e zadolzitelna za pazarna ispekcija i se odnesuva na sekojdnevniot promet?Inaku kniga na DFI se vodi sekojdnevno,i imame normativ zaveren vo Ministerstvo za ekonomija.

  • Васко вели:

   Нажалост, колку и да е смешно и нелогично и бирократски, сепак согласно ЗТД и Правилникот за вршење на попис, да сите трговски друштва независно од големината и бројот на вработените, треба да извршат попис најмалце еднаш годишно. А попис значи како попис на суровини, производи и стоки, така и попис на побарувања, обврски, пари на сметки итн… Од тука произлегува и законската основа на „потврдите“ за побараувања и обврски иако тоа стриктно не е нагласено, но како на друг нацин би се извршило истото :) . И согласно Правилникот за попис точно е наведено како се врши попис, и дека истиот неможе да го направи еден човек кој истовремено е и одговорен за тоа што се потпишува. Значи ако слепо го следиме Правилникот, треба да си најмиме „Попишувачи„ и тие да сработат. Во практика, пописот си го прави тој газда/управител и најдобро дададе на 3-ца други да се потпишат на листите.

 166. марина вели:

  Ве молам за одговор бидејки сме во дилема.Дали на вработен кој се упатува на специјализација во друг град мозе согласно законските прописи да му се исплати надомест за одвоен живот ретроактивно за 2012
  година,и доколку може колклу изнесува и дали подлежи на оданочување?Се
  работи за ПЗУ,со промет до 3 милиони и не обврзник за ДДВ?Благодарам?

  • Васко вели:

   Значи Правото на Надомест за одвоен живот е право кое на работникот му следи согласно ЗРО и Колективен договор. Значи истото му следи и да може да се исплати ретроактивно. Основицата (која не се оданочува) треба да ја проверите поточно во Колективниот договор за Здравствена дејност (обично е 60% од просечна плата во РМ во изминатите 3 месеци). Ако се исплати согласно оваа основица не се оданочува ни со персонален данок ни со данок на добивка.
   Позначајно прашање е дали за специјализација му следи надомест за одвоен живот или дневница. Надоместот за одвоен живот се исплатува кога се извршува „работа“ надвор од седиштето на фирмата и живеењето, ама дали специјализацијата ке се класифицира како работи или како обука, усовршување, или слично тоа треба да го решите.

 167. Ангела вели:

  Imam dobieno uverenie za smetkovoditel na 13.01.2013
  Dali imam pravo posle odreden period da podnesam baranje za uverenie za ovlasten smetkovoditel
  samo napomena imam zavrseno visoko obrazovanie nasoka carina
  Odnapred fala i pozdrav

  • Вељковски_С вели:

   Ке се стекнете со право за полагање на испит за овластен сметководител во колку се стекнете со искуство во сметководствени работи и во колку факултетот за царина се смета како факултет кој дава образование од областа на економија и бизнисот. Со Законот за сметководствени работи не е прецизирано кои факултети даваат образование од областа на економијата и бизнисот.

 168. Јордан вели:

  Ве молам да ми одговорите: Дали вработено лице со старост од 62години и 6 месеци и има предходно траење на работниот однос непрекинато 4 години со просечна нето плата од 20000 денари и стаж повеќе од 15 години кое е прогласено за технолошки вишок, има право на паричен надоместок од АВР се до пензионирање и колкав ќе биде тој надоместок.Ви благодарам.

 169. марија вели:

  Imam edno prasanje za koe nikade ne dobiv konkreten odgovor.Prasanjeto e sledno Lice koe do 03.02.2013 godina ima rabotno iskustvo od 24 godini
  i 7 meseci dali osven opcija so polaganje do trajno uverenie ima pravo
  da se stekne so trajno uverenie vo idnina ili takva moznost vo sekoj slucaj e isklucena.Odnosno dokolku vo avgust 2013 podnese baranje i ima
  navrseno 25 godini rabotno iskustvo dali voopsto ke dobie nekakvo uverenie ili ne doklku do 03.02.2013 ne podnese nikakvo baranje.Me molam
  za odgovor bidejki navistina mi e itno.

  • Васко вели:

   Dokolku do 03.02.2013 nema polni 25 godini, edinstvena opcija e da dobie Privremeno Uverenie, a posle da polaga za trajno.

   • Васе вели:

    nekoj koj so vodi knigovodstvo poveke od 15-20 godini ke odi da polaga strucen ispit i nekoj golobrad nad nego ke mu visi i ke go kontrolira
    ma idete da ne kazam u ……. zakonot mora da se koregira bre covece
    nekoj egzistira od toa 15-20 godini i sega mu go stavaat pod znak prasalnik

    • TATJANA вели:

     ДА, точно дека треба да се корегира законот, и тоа -да се избрише оној член кој вели дека оние со 25 г. стаж ,,знаеле,, повеќе од оние со економски факултет и неколку години искуство во струката.
     Не може бре некој кој не знае ништо од МСС да знае повеќе од оној што утре ќе полага и ќе положи, па макар да има работено и сто години сметководство…

  • Вељковски_С вели:

   Барањата за привремени уверенија и трајни уверенија без полагање на испит се поднесуваат до 03.02.2013 година (односно 04.02 бидејќи 03 е во недела). Подсле овој датум увернијата за сметководител и властен сметководител ке се добиваат само со полагање на испит. Во колку во август 2013 лицето полни 25 години работно искуство тоа не може да поднесе барање за добивање на трајно уверение без полагање на испит.

 170. Ванчо вели:

  После рокот за поднесување на барање на уверенија за овластен сметководител,03.02.2013 дали лице на пример со високо образование насока царина и шпедиција и едногодишно работно искуство во областа на сметководството има право да поднесе барање за стекнување со уверение за овластен сметководител

 171. biljana вели:

  Се работи за ТП
  Дали е правилно погигнато пари од сметка без покритие да се затвори со 490 т,.е 4/490 бидејки тие плакат на вкупниот прихид односно вкупно бруто плати и ако се плати персонален ке му се одбие на крајот на годината од она што е по решениетоНели е исто и да плати-ке се одбие
  Кај нив нели се земат т-ците само за пио и здр

 172. iki.a вели:

  Sakam da prasam dali moze lice koe e vraboteno vo druga firma(javno komunalno pret) i ima licenca za ovlasten smetkovoditel da osnova drustvo za smetkovodstveni raboti zaedno so drugo lice so licenca za smetkovoditel a pritoa prvoto lice da si ostane vraboteno vo firmata vo koj si raboti

  • Вељковски_С вели:

   Може да основа фирма, но во друштвото за сметководствени работи мора да има вработено најмалку еден овластен сметководител и еден сметководител. Не е битно кој е основач на друштвото.

 173. Ана вели:

  Јас би се придружил на прашањето на Сашо. Доколку во месец 01,2013г.пресметаме нето плата од 8050,00 ден., а доколку излезе во службен весник поголема минимална плата, би имале ли некои реперкусии?

 174. marijana вели:

  Dali ste treba da se dostavuva danocen bilans do Centralen registar ili
  samo drugite obrasci za godisna smetka?

 175. Сашо вели:

  Значи , за јануари можеме слободно да ја пресметуваме истата плата од 8,050,00 денари. Да,придонесите ке се исти, но персиналниот данок, заради промената на личното ослободување , ке биде 85,00 денари. Дали сум во право?

 176. Наташа вели:

  Ве молам за одговор, дали правно лице – Друштво за производство, трговија и услуги може да закупи од приватно лице станбен простор за работа – просторот изгледа како дуќан но се води како станбен простор?

  Ви благодарам

 177. biljana вели:

  Дали непрофитните орг -здружение подлежи на персонален данок за подигнати пари од сметка како матријални т-ци

  • Васко вели:

   Ако не се потрошени за цели на здружението (нема фискални за правдање) онда ДА подлежи на персонален данок.

  • Вељковски_С вели:

   За подигнатите пари од сметка како материјални трошоци, а за кои нема соодветна документација дека се потрошени за материјали за обавување на дејноста на непрофитната организација ке се плати персонален данок.

 178. ina вели:

  со фирма во стечај што уште работи дали може да се прави компензација

 179. Сашо вели:

  Дали и оваа година, платата на работникот е во висина на минималната плата, согласно Закон за минимална плата, односно износ од 8,050 денари?

  • Васко вели:

   Сега за сега да. Секоја измена треба во Сл.Весник да ја објави Министерството за труд и социјала. Иначе истата е 39,6% од просечнаата плата исплатена во прошлата година, па следствено ќе се чека на крај на февруари првин Статистика да го објави и податокот за декември и просечната плата за 2012, па да се изврши евентуална корекција и на овој параметар.

  • Вељковски_С вели:

   Сеуште не е објавена промена на минималната плата.

 180. Hristina вели:

  Samo da ve potsetam,presmetkata na bruto i na neto plata ne e novata neli?

 181. lidija вели:

  jas sum pzu po opsta stomatologija iman dogovor so fzo za uslugi propisani vo toj dogovor ,bev na obuka za estetika na liceva regija (vo moj interes usnici i okolu usni brcki) ,dobiv licenca za taa rabota i sega imam problem vo prosiruvanje na dejnosta na samata firma .Dali mozam da ja prosiram dejnosta koja nema nikakvi dopirni tocki so fzo i koja vo ordinacija ke ja izveduva druga dr koja ne e maticna i na koj nacin toa moze da se izvede .

 182. Jordan вели:

  Ve molam odgovore:Dali fizicko lice koe dalo na pravno lice deloven objekt na koristenje bez nadomestok e oslobodeno od placanje personalen danok.

  • Васко вели:

   Ne. UJP ke go tovari fizickoto lice za personalen danok, so osnovica na nekoja prosecna visina na zakupnina za slicen objekt.

  • Вељковски_С вели:

   Физичкото лице кое дало на правно лице деловен објект под закуп треба да има склучено договор и истиот заверен кај нотар да го поднесе до УЈП. УЈП има право, во колку наведената цена на закуп е нереална или никаква како што е во вашиот случај да ја утврди пазарната цена на која ке го пресмета данокот и Ве задолжи.

   • слободан вели:

    Почитувани ,бидејќи и мене ме интересираше одговорот на ова прашање , сепак имам една дилема .
    Имено дали постои дистинкција помеѓу термините ” на користење без надомест ” и “закуп “. Мислам дека на користење без надомест по ниеден основ не подразбира приходи на ниедна од страните и следствено не постои предмет на оданочување. Во пракса ова значи ,најчесто, дека објектот се отстапува член на најблиско семејство кој не е формално правно сопственик .Ве молам за дополнителна анализа зашто подготвувам деловна простор за започнување со дејност, кој ми е отстапен на користење, а сопственик е мајка на сопругата. Ви благодарам.

 183. biljana вели:

  дали т-ците за репрезентација се признаваат како трошок за ДООЕЛ-данок на добивка

  • Васко вели:

   Согласно ЗДД член 11 став 9:
   “9) трошоците направени за репрезентација во висина од 90%;“

   се непризнати расходи.

  • Вељковски_С вели:

   Да како што кажуава и Васко кај друштвата кои се обврзници за изготвување на биланс на непризнаени расходи трошоците за репрезентација во висина од 90% се непризнаени расходи.

 184. Лена вели:

  Компанија во 2012 г. има исплатено на физички лица надоместок за извршени услуги по договор за дело но пресоналниот данок не платен во 2012 г. туку е платен во 2013 г. како да постапиме во ПДД-ГИ односно како и физичките лица да постапат со ПДД-ГДП.
  Со почит.

  • Вељковски_С вели:

   Според Законот за персонален данок во овој случај персоналниот данок се плаќа во исто време со исплатата. Во конкретниот случај сметам дека сепак треба да се пријави во ПДД-ГИ И ПДД-ГДП за 2012 година, а при евентуална даночна контрола истата може да засмета камата од денот на исплатата на физичкото лице до денот на плаќање на персоналниот данок.

 185. biljana вели:

  Фирма има платено на др фирми по извод а фактури за книжење нема доставено
  Кко моше да се отпише тоа (сега излегува побарување оти е повеке платено)

  • Вељковски_С вели:

   Во колку не може да се обезбеди фактура, тоа ке се смета како побарување за даден аванс. Истото ке се отпише како трошок на класа 4 и во колку фирмата е обврзник на данок на непризнаени расходи истиот износ ке се оданочи со данок на непризнаени расходи.

 186. biljana вели:

  Ве молам да ми одговорите

  Кко сметк биро запоцнав да водам книг на еден извршител,
  Тој ми дава ф-ри за неговите платени приходи( кои ги гледа од изводот)
  Тој има 2 сметки прибремена и редовна
  Н привремената му идат сите плакања по иброеви
  Од таа сметка распределува плакања а на неговата редовна с-ка го префрла само неговиот приход
  И сега како ке книзам Дојдени пари на привремена 120/но немам задузение
  Исплатено 220/немам одобрение
  ако пренесениот приход од времената на редовната го книзам на 1006 тогаш што да правам со фактурата( која го содрзи само неговиот наплатен приход кој го има и на изводот)што ми ја дава

  • biljana вели:

   Tрговец поединец подига пари од сметка без покритие Дали е задолзително да плати персоналенАко не како ги затварам тие пари-каса нема(извршител)

   • Вељковски_С вели:

    Трговецот поединец не составува Биланс на состојба. Тој составува биланс на приходи и расходи-Образец Б и ПДД-ДБ. Исплатата без покритие нема да се смета за трошок и истата ке се смета за добивка и со образец ПДД-ДБ ке се плати персонален данок.

  • Вељковски_С вели:

   Искрено немам некое искуство со сметководство на извршителите. Сепак сметам дека можете да ги спроведете следните книжења.
   1. За примените пари на привремена сметка кои не се приход на извршителот со задолжување на сметката 100 со соодветна аналитика да одобрите ПВР-299.
   2 Кога ќе ја извршите исплатата да книжите 299/100.

 187. Dragan вели:

  Registrirav TP. Dali, kako ovlasten smetkovoditel, bi mozel dejnosta da ja obavuvam vo prostorija od mojata kukja?

 188. biljana вели:

  dali na trgovcite poedinci i izvrsitelite e zadolzitelno da se isplatuva plata.Kolku sto razbrav od iznesenite stavovi od ujp za niv ne se presmetuva neto plata
  Blagodaram

  • Вељковски_С вели:

   Кај трговците поединци како и адвокатите, извршителите и сл. нето платата на сопственикот не се смета за трошок и не мора да се исплатува, што не значи дека не може да се исплатува. Социјалните придонеси задолжително се плаќаат и се сметаат како трошоци. На другите вработени задолжително се исплаќа и нето платата и истата се признава во трошоците.

 189. biljana вели:

  Ве молам за одговор
  Имам сметководствена фирма Основач сум и управител
  Сакам да се пререгистрирам во ТП
  Дали мозам да останам основач на старата фирма и основам ТП без да ја затворам старата (мислам за некое време)а да се одјавам од управител
  Како може тоа да се изведе

  • biljana вели:

   дали мозе во ДООЕЛ сметк биро да се пријави овластен сметководител на пола работно време 1 особа и управителот 1 вкупно 2(по новиот закон за сметк)

   • Вељковски_С вели:

    Друштвото за сметководствени работи треба да има вработено најмалку еден овластен сметководител и еден сметководител. За тоа колкаво ке е минималното работно време на вработените не е наведено во Законот, со што се подразбира дека може да биде и половина работно време. Управителот секако мора да е на полно работно време.

  • biljana вели:

   како ги книзам набавениот потрошен материјал кај заболекаритеДали на залиха со 220 или потрошен материјал-4 со деловен фонд-9

   • Вељковски_С вели:

    ПЗУ кај што спаѓаат и заболекарите сметководството го водат според контниот план за стопанство. Тоа значи дека дека ако набавувате материјали за залиха ке книжите 310 со 220, а потрошокот 400 или 401 со 310. Во колку се работи за материјали со помала вредност кои веднаш се трошат се книжи 400 или 401 со 220.

  • Вељковски_С вели:

   Можеш да основаш ТП и да сотанеш основач на старата фирма. Но за да се одјавиш како вработен од старата фирма треба да именуваш друг управител кој мора да се вработи,ако не е вработен во друга фирма.

 190. dejan вели:

  Zdravo, me interesira dali firmata moze da otpise zastaren dolg postar od 3 godini za koj nema podneseno zalba

 191. Jordan вели:

  Dali fizicko lice koe dalo na pravno lice deloven objekt na koristenje bez nadomestok e oslobodeno od placanje personalen danok.
  P.S.
  Ova e prasanje na Dejan.Posto me interesira odgovorot ve molam odgovorete i na ova prasanje.
  “Bidejki e dozvoleno na firmite da odlucat za procentot na amortizacijata ,dali moze firmata da donese odluka da ne presmetuva amortizacija ili ima nekoja najniska procentualna granica na koja mora da se presmeta amortizacijata”

 192. marijana вели:

  Имам едно прашање за кое итно ми треба одговор.Фирма која не е ДДВ обврзник во период од 2002 до 2006 инвестира во туѓ објект и целокупната инвестиција сметководствено се води така.Со оглед на тоа што
  имотен лист е добиен за градбата на физичко лице кое воедно е сопственик на фирмата ме интересира дали сметководствено може да се затвори ова конто кое стои отворено од 2006 година и како.И дали ќе
  има оданочување на овој износ доколку дојде контрола и по кој основ?
  Благодарам однапред?

  • Вељковски_С вели:

   Контролата може да Ве оданочи со персонален данок. Решение е само физичкото лице да го надомести вложувањето со плаќање на фирмата.Има вакви случаи кога инспекцијата дозволува надоместувањето да се изврши на тој начин што во наредни неколку години се пресметува кирија со плаќање на персонален данок на истата, која кирија не се исплаќа туку се затвара вложувањето.

 193. dejan вели:

  Bidejki e dozvoleno na firmite da odlucat za procentot na amortizacijata ,dali moze firmata da donese odluka da ne presmetuva amortizacija ili ima nekoja najniska procentualna granica na koja mora da se presmeta amortizacijata

 194. Sofija вели:

  Dali ima nekakva izmena vo godinasniot komplet na obrazci za Godisnata zavrsna smetka 2012 vo odnos na istite od 2011 godina.
  So pocit.

 195. Jordan вели:

  Za presmetka na plata ministerstvoto za trud objavuvase najniska osnovica po granki na dejnosti sekoj mesec.Sega toa ne go pravi. Dali i ponatamu vazi toa da treba platata da se presmetuva spored osnovicata na grankata na koja pripadja firmata.I ako e taka kade moze da se najde toj podatok,ili za site firmi vazi minimalna plata od koja nemoze podolu.
  Pozdrav!

 196. Васко вели:

  Ве молам почитувани ако може да ми одговорите на следново
  Фирма има фактурирано околу 1.200.000,00 кон домашен купувач
  го има пресметано излезното ДДВ и го има платено
  Но фирмата купувач по незнам која случајност ја нема примено фактурата и сега бараат да им пратам нова фактура со нов датум од аспект што тие се месечни ДДВ обврзници.
  како може ова најбезбоно да се реши за двете страни?
  однапред ви благодарам

  • Вељковски_С вели:

   Не смееш да им даваш фактура со руг датум, бидејќи инспекцијата може да смета дека се работи за две фактури и да те оданочи двојно. Проблеемот ке се реши така што купувачот ке си го заведе документот кога го примил и ке ја пријави одбивката во тој месец. Во колку не го заведува приемот на фактурите тој може да изврши корекција на даночни пријави за сите месеци од 2012 до 28.02.2013 година.

 197. Сашо вели:

  Дали има некаква законска пречка во исто време да бидиш и сопственик и овластен книговодител?

  • Вељковски_С вели:

   Нема никаква пречка да бидеш и сопственик и овластен сметководител. Единствено годишната сметка на фирмата чиј сопственик е овластениот сметководител не ке може да ја потпише истиот.

  • Сашо вели:

   Dali se plaka personalen danok, pri prenos na firma od tatko na sin ?

   • Вељковски_С вели:

    Персонален данок преи пренос на удел од татко на син не би требало да се плати. Но, потребно е договорот за поклон (отстапување без надомест) да го заверите кај органот на локална самоуправа дека тоа како поклон на наследник од прв ред е ослободен од данок на подароци.

 198. АДЕЛА вели:

  Дали фирма ДОО која има вработено овластен сметководител и сметководител може да добие лиценца за вршење на сметководствени услуги иако овластениот сметководител е во работен однос на скратено работно време а сметководителот на полно работно време
  поздрав

  • Вељковски_С вели:

   Сметам дека може. Во Законот е наведено дека треба да има вработено најмалу еден овластен сметководител и еден сметководител, а не е наведено дека тие треба да се вработени со полно работно време.

 199. Marjan вели:

  По кој процент се плаќа персонален данок за казна на одговорното лице, а која казна е платена од фирмата ?
  Навистина ми е итно, благодарам.

 200. marijana вели:

  Ме интересира кои се промените во врска со пресметка за плата за јануари 2013 година?
  Дали во ДДВ пријавата треба посебно да се истакне промет од фактура која ја плаќа УНДП со оглед на тоа што данокот го плативме веднаш?

  • Вељковски_С вели:

   Сеуште не е објавена минималната плата и најниската основица на која ќе се плаќаат придонесите во 2013 година.
   Во ДДВ пријавата во колоната на остварениот промет ке биде внесен и прометот од фактурата која ја плаќа УНДП, а ке платите сума намалена за данокот кој сте го платиле веднаш и кој ке Би се врати.

 201. dejan вели:

  Здраво,ме интересира дали фирмата за направените судски трошоци за спор и казните за неправилно пресметан персонален данок и каматите за истиот
  се признаваат како трошок и дали треба да се пресмета и плати персонален данок за тој трошок

  • Вељковски_С вели:

   Судските трошоци се даночно признаен расход.
   Казните и каматите на јавни давачки се даночно непризнаен расход кај фирмите кои се обврзници за плаќање на данок на непризнаени расходи.
   Персонален данок ќе се плати на казните кои се изречени на одговорното лице, а казната ја плаќа фирмата.

 202. BETI вели:

  Kupuvame masina od Kina i direktno ja prodavame vo Bugarija znaci masinata ne vlegava vo Makedonija , nemame nikakov DDV ,dali vo DDV-04 prijavta sme dolzni da ja prikazeme nabavnata vrednost i prihodot osloboden od DDV

  • Вељковски_С вели:

   Во ДДВ пријавата треба да се прикаже приходот како промет кој е ослободен од оданочување со право на одбивка. Набавната вредност сметам дека не треба да се прикажува, бидејќи во колоната кај се внесува влезниот промет се внесува само оној промет кој има влезен данок кој е со право на одбивка.

 203. mare вели:

  Pocituvan g-din,jas imam zavrseno sredno ekonomsko i (gradezen inzener – dali kje ima udel za da zemam uverenie za ovlasten smetkovoditel) so 5 godisno rabotno iskustvo materijalno i magacinsko rabotenje -evidentiran staz + 3god. ne evidentiran (pouka ako moze sto so toj ne evidentiran staz za da apliciram za ovlasten smetkovoditel?
  Dali moze diplomite da gi pustam bez zaverka od notar?

  • Васко вели:

   Видот на средното образование не игра улога, т.е. е небитен.
   Се рачуна стажот само кој е евидентиран во АВРМ. Нема никаков начин како да се регулира неевидентиран стаж.
   Сите документи мора да се предадени или оргинал или копија заверена на нотар. Не би ви советувал баш да праќате оргинални дипломи, уверенија и слично. Кујзнае кај ке завршат а и се неповратни, т.е. остануваат во Вашето досие во Министерството.

  • Вељковски_С вели:

   Вие со евидентираниот стаж и високо образование ги исполнувате условите за добивање на времено уверение за овластен сметководител, со право за полагање за трајно уверение во рок од 2 години од добивање на временото. Дипломите треба да се заверат кај нотар, бидејќи вероватно Ќе приложите копии.

  • Васко вели:

   Градежен инженер е ВИШО образование колку мислам и за тоа треба 8гос стаж. Нека ни прецизира Маре. Инаку не е битно ни што е градежно. Само степенот на образование е битен, а не и од која гранка е.

 204. Лена вели:

  ДООЕЛ со лиценца за вршење превоз на лица-рег.ДДВ обврзник,врши превоз на ученици,работници,вработени во АРМ,фудбалери и сл. за извршениот превоз на установите и ТД им доставува фактура,по која стапка треба да се пресмета ДДВ во ф-рите со 5% или 18%.
  Со почит.

 205. caci вели:

  Pocituvani, diplomata znam deka treba da bide zaverena na notar, no dali i potvrdata od rabotodavacot treba da bide zaverena?

 206. Милош вели:

  ДОО основано од домашно и странско физичко лице со содружмички однос 50:50,
  прашање:Кави привелеги-поволности има ова ТД во своето работење во РМ од даночен аспект,прием на вработени,увоз на опрема и сл.
  Со почит.

 207. Eli вели:

  Zdravo,

  mi treba informacija dali i posle istekot na rokot za podnesuvanje na baranje za dobivanje na licenca za smetkovoditel, ke moze istata da se dobie? Znaci, dali vo kontinuitet ke se izdavaat licenci kako se ispolnuvaat uslovite za aplikacija?

  • Вељковски_С вели:

   По истекот на рокот, односно по 03.02.2013 година за времени уверенија не ќе може да се аплицира. Трајни уверенија ке се добиваат со полагање на испит и тоа за полагање на испит за сметководител ке е потребно минимум средно образование од економска струка, а за испит за овластен сметководител минимум високо образование од областа на економија и бизнис и три години искуство во сметководствени работи.

 208. Dino вели:

  Koi dokumenti treba da gi spremam za da dobivam privremena licenca?
  Kade treba da apliciram za privremena licenca?
  Do koga?

 209. Kristina вели:

  Zdravo
  Jas sum upravitel na firma DOOEL, mi trebaat nekoi izjavi no nikoj ne znae da mi kaze kako da gi napravam.
  1.Izjava deka otstapuvam del od pozajmicata na firmata so cel da se pokrie zagubata;
  2.Izjava deka del od pozajmicata prefrlam vo osnovnata glavnina…
  Vi blagodaram odnapred
  Pozdrav

  • Veljkovski вели:

   Изјавата дека дел од позајмицата отстапувате за покривање на загубата нема некоја посебна форма и едноставно со две реченици треба да напишете дека соодветниот износ од позајмицата го отстапување за покривање на загубата.За префрлање на дел од позајмицата за зголемување на основната главнина процедурата е посложена и ке морате да се обратите на некое лице кое врши регистрација на фирми, бидејки оваа процедура се спроведува преку централниот регистар на РМ.

  • Васко вели:

   Морам да не се сложам тотално со мислењето за отстапување на позајмица за покривање на загуба. Имено согласно ЗТД (член 484) за покривање на загубата се можни следните опции редоследно:
   - од акумулирана добивка
   - на товар на општа резерва
   - на товар на посебни резерви за загуби
   - премии
   - врз товар на основната главнина со нејзино намалување

   Значи нема веќе како некогаш со отпис на обрски, или со дотации. Е сега може уште во текот на изработката на годишната сметка да се отпишат некои побарувања како в случајов ЗАЕМИТЕ од содружниците или трети лица (обавезно со дадена согласност од истите заверена на нотар) и така би се прикажал приход, кој после би можел да се користи за намалување на загубите. Или опција 2 е да се покрие загубата од сновната главнина па ако се намали истата под законскиот минимум, да се прејде со зголемување на истата преку прекнижување на заемите во основна главнина истовремено со постапка за зголемување на главнината во ЦРМ.

 210. Kostadin вели:

  Na koe konto da se izkazat pridonesite i plati od minati godini? Imeno za prethodnata godina(2012) firmata nema isplateno plati. Dali sega personalniot danok sto e platen vo 2013 za platite od prethodnata godina treba da se iskaze vo PDD-GI obrazec za 2012

  • Veljkovski вели:

   Платите треба да се книжат како трошок во 2012 година, независно што не се исплатени и да се евидентираат како обврски на конто 234 и 240, кои ке се затворат со иплатата во 2013 година.
   Персоналниот данок кој е платен во 2013 година се искажува во ПДД-ГИ за 2013 година.

 211. KATE вели:

  ИМАМ ЗЕМЕНО СТАН ЗА ДЕЛОВНА НАМЕНА УСЛУГИ ОД ФИЗИЧКО ЛИЦЕ И ЗА КИРИЈАТА ПЛАТИВ ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК.
  ДАЛИ ТРЕБА ДА ПЛАТАМ ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК И ЗА СТРУЈА И ЗА ВОДА И ЗА ОСТАНАТИ КОМУНАЛНИ СМЕТКИ КОИ СТИГНУВААТ НА ИМЕ НА ФИЗИЧКО ЛИЦЕ, А ТОА Е НАШ ТРОШОК?
  ВИ БЛАГОДАРАМ

 212. Daniela вели:

  Imam dobieno privremena licenca za ovlasten smetkovoditel pred eden mesec.Vo zakonot stoi deka treba da se prijavam vo registarot za ovlasteni smetkovoditeli.Dali e oformen i dali funkcionira toj registar?

 213. caci вели:

  Moze li prvi,vtori i treti mesec 2013 god.da im napravam plati, da im spremam tromesecna DDV prijava na dosegasnite firmi sto gi vodev i od 01.04.2013 godina da si baraat drug knigovoditel (ovlasten).

 214. sani вели:

  Imam raboten staz vkupno 22 godini evidentiran vo Agencijata za vrabotuvanje, uste 3 godini rabotev vo smetkovodstveno biro no stazot ne mi e zaveren, dali ke mi ja prifatat potvrdata od rabotodavacot zaverena na notar za tie 3 godini za da imam vkupno 25 godini staz.

 215. Тања вели:

  Фирма која е под 3 милиони денари не е ддв обврзник се занимава со трговија,дали треба да се засмета персонален данок за некој износ што го земале вработените(МИСЛАМ НА УПРАВИТЕЛОТ) за сопствени потреби.

 216. Тања вели:

  Фирма А ДДВ обврзник сака да го продаде градежниот објект на друга фирма Б која ќе биде основана од основачот на првата фима А,со вршење на истата дејност.Дали фирмата А може да биде ослободена од ДДВ затоа што ќе се работи за новоформирана фирма Б од ист основач и исто седиште на фирма.Поздрав

 217. suze вели:

  posto sum vo penzija, imam uslov od 25 godini raboten staz da mi izdadat trajno uverenie za ovlasten smetkovoditel bidejki stazot mi e isklucivo vo smetkovodstveni raboti, mozam li da vodam knigovodstvo posto sum vo penzija drug ovlasten smetkovoditel da gi potpise zavrsnite smetki.

  • Вељковски_С вели:

   Можете да добиете трајно уверение за овластен сметководител. Годишната сметка на друштво може да ја потпише само овластен сметководител вработен во друштвото или сметководител вработен во Друштво за сметководствени работи со кое корисникот на сметководствени услуги има склучено договор или пак ТП овластен сметководител.

 218. Petar вели:

  Како да се книжи,уплата на осливачот на правното лице за финансиска консолидација.
  Поздрав.

  • Вељковски_С вели:

   Вероватно уплатата е извршена како краткорочна позајмица од основачот и истата треба да се книжи на конто 262 Краткорочни кредити и заеми од земјата.

 219. Jordan Krsteski вели:

  Firmata vo koja rabotev vo knigovodstvo, konkretno na danoci, otide vo stecaj pa potoa e likvidirana i ne postoi povece kako takva. Ve prasuvam od kade da zemam potrvrda za raboten staz za da mozam da se prijavam za Potvrda za ovlasten smetkovoditel. Spored ministerstvoto za finansii potrebno e potvrda za staz od agencija za vrabotuvanje i od firmata kade si rabotel knigovodstveni uslugi.
  So pocit!

  • Вељковски_С вели:

   Се очекуваше овој проблем кој го имаат повеќе колеги да се реши од страна на Министерството, меѓутоа сеуште нема никакво соопштение. Сметам дека треба да се јавите на телефоните кои ги има на сајтот на Министерството за финансии и да прашате што да доставите како доказ за работното искуство (изјава и сл.).

 220. Надица вели:

  Имам средно економско и 6 години работен стаж и ќе добијам уверение за сметководител.Кога ќе имам 10 год.стаж дали имам право да добијам лиценца уверение за овластен сметководител?

  • Вељковски_С вели:

   Ќе добиете времено уверение за сметководител и ке можете да полагате за такво трајно. Бидејќи немате 10 години работен стаж не можете да добиете уверение за овластен сметководител. Само лицата со средно образование кои во моментот на стапувањето во сила на Законот добиваат времено уверение за овластен сметководител со право да полагаат за трајно уверение. Во иднина лиценца за овластени сметководители ќе може да добијат само лица со завршен факултет од областа на економија и бизнис и најмалку 3 години работно во сметководствени услуги.

 221. Надица вели:

  Имам средно економско и 6 години работен стаж и ќе добијам уверение за овластен сметководител.Кога ќе имам 10 год.стаж дали имам право да добијам лиценца уверение за овластен сметководител?

 222. Vesna вели:

  Dali presmetkata na firma vo stecaj so sudsko resenie deka nema nikakvi sredstva se pravi samo so otpis na pobaruvanjata i obvrskite. Paricni sredstva postojat po knigovodstvena evidencija, iako smetkite se blokirani poveke od 45 dena. Dali tie treba da ostanat ili da se otpisat. Po zatvaranje na pobar. i obvrskite dokolku se dobie dobivka dali ke treba da se plati dobivkata so ogled na toa deka firmata e so prihod do 3 mil. denari.

  • Вељковски_С вели:

   Фирмите со вкупен приход до 3 милиони денари не плаќаат данок на добивка. Паричните средства не се отпишуваат и ке служат за евентуално намирување на доверителите кои не се намирени.

 223. marijana вели:

  Dali za prodazba na motorno vozilo sopstvenost na firma e potrebno oglasuvanje vo nekoj medium?
  Motornoto vozilo koe e celosno amortizirano,dali treba pri negova
  prodazba da se zapazi vlezniot DDV koj e odbien pri negova nabavka?
  Se zablagodaruvam odnapred za ovoj i site dosegasni odgovori i Vi
  posakuvam srekna i uspesna Nova 2013 godina so ednakva posvetenost vo
  profesionalniot odnos kon rabotata.

  • Вељковски_С вели:

   За продажба на моторно возило сопственоср на фирма не постои обврска за огласување. Не е битен влезниот ДДВ, но за продажба на товарното превозно средство задолжително се пресметува ДДВ на продажната цена.

 224. Љупчо вели:

  Фирма купува од физичко лице книги кои понатаму ги продава, фактурира и плаќа ДДВ. Дали има обврска при исплата на физичкото лице да плати и персонален данок?

  • Вељковски_С вели:

   Не наведуваш какви книги купува фирмата. Во колку се работи за употребувани книги или книги за кои физичкото лице има документи за потекло нема обврска за плаќање на персонален данок.

 225. Дарко вели:

  Почитувани,гледам дека сите прашања се поставени од лица кои се веќе во оваа работа или некои сакаат да почнат ова да го работат.Е сега јас су ни од едните ни од другите,јас сум директор на ДООЕЛ,и како таков имам прашање до вас.Се работи за книговодтвените услуги што досега ми ги извршуваа моите книговодители,наводно си оформиле некое здружение на име на локално ниво и си донесле некои цени кои секој мора да ги почитува или ќе биде исфрлен и ќе му биде одземена лиценцата за вршење книговодствени услуги.Сакам ако е можно да добијам објективен одговор од ваша страна дали е ова законски некои локални сметководствени бироа да ги уценуваат останатите сметководители и воедно фирмите за кои работат ,да им исплаќаат некакви тарифи за услуги кои сами си ги одредиле.Повеќе ми личи на договор одколку на законска обврска,дали сме ние законски должни да го почитуваме ова друштво и да им плаќаме суми за книговодствени услуги тродупло од досегашните само поради тоа што тие сами со некоја група си одредиле ценовник,и дури се закануваат дека кој нема да го почитува тој договор и тие цени ќе му бидат испрајќани инспекции и ќе се врши над нив притисок,сега не ни смееш да си ги повлечиш документите од кај нив,мора да си ги подигне другиот книговодител лично од кај нив,за да можат да видат кој е тој книговодител кој ќе ти го води книговодството поефтино од нив,дали почитувани ова не е кршење на некаков закон и дали е впрочем законски регуларно.Стварно сум иритиран од ваквото однесување на книговодителите мои кои 10 години ја водат мојата книговодствена евиденција од мојата фирма.Поздрав и се надевам на објективен одговор

  • Вељковски_С вели:

   Цените на сметководствените услуги не се регулирани со Закон и тие треба да ги регулира Институтот на сметководители и овластени сметководители, ако воопшто ги регулира.Оваа што го наведувате е вероватно договор на група на сметководители на локално ниво.

  • Васко вели:

   Дарко, дакви законски „глупости“ што ти ги изнакажале сега за сега не постојат. Единствено Институтот кога ќе проработи како треба има надлешност да формира стратегиа на цени, но никаде во законот не е таксативно наведено дека сите ке мора да ги почитуваат, па ќе видиме отом потом.
   Ова што ти го направиле и кажале тебе сметковдителите, мене ми личи на класичен рекет, вешто скриен под капата на демек законска обврска, и уште повеќе уцена со казни и инспекции.
   Имаш едно чудо други колеги кои верувам ке ти одговараат со цените а посебно со интегритетот на личноста.
   Е сега што е право е право, кога се ке профункционира, навистина реално е да се очекува пораст на цените, пошто верувај многу многу нови обврски и трошоци ни се наметнати на сметководителите, па ке мора да трпи и цената.

   • ZAN вели:

    Navistina zalno, nemozam da poveruvam , znaci ako smetkovoditelot koj raboti na isti ceni od 1990 godina i sega se odluci da pokaci cena vrsi reket i nema integritet, a od druga strana site sme svesni kolku se zgolemuvaat trosocite i obvrskite , toa sto nastavnicite profesorite doktorite barat postojano pokacuvanje e vo red, a ako smetkovoditel koj sam si obezbedil rabota za zivot koj sam nabavil oprema i raboti mnogi intelektualna rabota pobara pokacuvanje na cena koja 20 godini e ista togas toa e nezakonski ili pak toa e nekoja grupa ….zalno

   • ZAN вели:

    Navistina zalno, nemozam da poveruvam , znaci ako smetkovoditelot koj raboti na isti ceni od 1990 godina i sega se odluci da pokaci cena vrsi reket i nema integritet, a od druga strana site sme svesni kolku se zgolemuvaat trosocite i obvrskite , toa sto nastavnicite profesorite doktorite barat postojano pokacuvanje e vo red, a ako smetkovoditel koj sam si obezbedil rabota za zivot koj sam nabavil oprema i raboti mnogu intelektualna rabota pobara pokacuvanje na cena koja 20 godini e ista togas se prasuvame dali e zakonski ili pak “toa e nekoja grupa “

    • Васко вели:

     ZAN, не и ја сватил суштината на прашањето и одговорот. Не е проблем кој било да си го вредува својот труд колку сака и да покачува цени колку сака. Тоа е неспорно и да, ред е и сметководителите да ги покачат цените.
     НО, тоа покачување да се условува со некој демек законски измени, па после да се заканува со инспекции, па да не се даваат документи, е тоа е веќе класичен РЕКЕТ. Пазарно стопанство. Нудиш услуга за одредена цена, па на кој како му одговара.

     • ZAN вели:

      VASKO SIGURNO IMAS ISKUSTVO VO KNIGOVODSTVO I NE VERUVAJ SAMO NA EDNATA STRANA , VERUVAM DEKA NIKOJ NE SE ZAKANUVA SO INSPEKCII I KONTROLI I ZAKONSKI MERKI I NIKOJ NEMA PRAVO DA GI DRZI DOKUMENTITE TOA E DALEKU OD SEKAKVA LOGIKA A SUSTINATA E DEKA NE TREBA VEDNAS DA SE KOMENTIRA TAKA NEGATIVNO ZA NESTO STO NE E POTVRDENO KAKO VISTINITO SEKOGAS IMA I DRUGA STRANA

  • Васко вели:

   А што се однесува до документите, тие се ВАШИ. Немојте тоа да го заборавите. Никој несмее да ви ги држи со сила, или да ве уценува кој може или неможе да ги подигне. Фино лепо побарајте си ги званично написмено, со одреден ден на примопредавање, па нека не Ви ги дадат. Онда си имате институции кои се бават со неовластено присвојување и држење на сопственост (Ваши документи). Полиција, суд, инспекции итн…

 226. marijana вели:

  Me interesira dali,dokolku ne se zapazeni iznosite po granki za prosecna plata,firmata ke ima problem?Imeno isplaten e zakonskiot minimum i isplatena e plata vo bruto iznos od 15296 denari neto 10796 denari.Sifra na dejnost na firmata se zanimava so trgovija?

  • Вељковски_С вели:

   Нема да има проблем, бидејќи со донесување на Законот за минимална плата вон снага се ставени одредбите за минималните износи по гранки.

 227. caci вели:

  So dobivanje na privremeno uverenie za ovlasten smetkovoditel, mozam li preku mojata dosegasna firma da vodam smetkovodstvo na drugi firmi a i na sopstvenata firma.

  • Вељковски_С вели:

   За да водите сметководство на други фирми во Вашата фирма мора да имате вработено покрај Вас како овластен сметководител, најмалку уште еден сметководител. Според Законот во колку сте основач на фирмата не мошете да водите сметководство на истата, но во колку во истата имате вработено друг овластен сметководител тој ноже да ја води Вашата фирма.

   • dragisha вели:

    imam podneseno za dobivanje licenca za ovlasten smetkovoditel i me interesira kako ke bidam obavesten dali sum dobil licenca ili ne ,dokumentite gi prativ po posta preporacno pred eden mesec

    • Вељковски_С вели:

     Според Законот Министерството за финансии треба да даде одговор во рок од еден месец. Во пракса овие одговори доцнат, што се правда со тоа што има многу голем број на барања кои не можат да се обработат навремено.

 228. Бошко вели:

  Јас сум овлас.сметководител со трајно уверение и со уште 1 сметководител формираме ДООЕЛ или ДОО за вршење на сметков.работи и работиме да речеме 2 или 5 години/да претпоставиме друштво има лиценца запишано е во регистерот и сл./но настанува недоразбирање во друштвото јас како овластен сметководител сакам да напуштам од тоа друштво и да оснивам ТП овластен сметководител за вршење на сметк.работи по изминувањето на 2 или 5 години.
  Прашањето ми е дали ќе можам да основам ТП овл.сметководител за вршење на сметков. работи без проблеми.
  Со почит.

 229. KATE вели:

  imam rabotno iskustvo od 1 godina i 4 meseci vo dooel kako upravitel mi pisuva vo m1 m2 a jas rabotam kako smetkvooditel.
  Vo Agencija mii rekoa deka ne moze da se smeni moze samo so potvrda od mojata firma deka jas rabotam kako smetkovoditel.
  Bidejki sum prijavena na pola rabotno vreme 20 casa dali ke treba da bide rabotno iskustvo od 12 meseci ili 1 godina i cetiri meseci ??

  • Вељковски_С вели:

   Од АВРМ ке ти дадат потврда за работно искуство од 1 година и 4 месеци во кое не се нагласува на какво работно место сте работеле. Фирмата ке ти даде потврда дека си работела сметководствени работи.

 230. Ana вели:

  Jas sum osnovac i upravitel (formalno, rabotata so polnomosno ja obavuva drugo lice) vo firma DOOEL so nitu eden vraboten. Sega diplomirav i sakam da se vrabotam vo druga firma.
  Dali mozam da rabotam vo druga firma, odnosno dali moze rabotodavacot da me prijavi, bez prethodno da bidam prijavena vo AVRM kako nevrabotena? Vasiot odgovor i sovet mnogu bi mi znacel!

  • Васко вели:

   Ане, без долго и широко, ДА можеш без никаков проблем да се пријавиш кај друг работодавец. Единствено треба да отидеш да се пријавиш во евиденцијата на АВРМ за да те има во комјутер.

   • Ana вели:

    Vasko, pa tuka e problemot, kako da se prijavam vo AVRM bidejki jas se vodam kako upravitel i osnovac na firma sto preku sistemot sigurno ke vidat i nema da me prijavat.

    • Вељковски_С вели:

     За жал јас не можам децидно да ти одговорам на прашањето бидејки немам некое поголемо искуство, во работите околу пријавување и одјавување на работници.

    • Васко вели:

     Ане отиди и само пријави се. Тоа не е пријавување дека бараш работа или слично (т.е. да влезеш во системот на невработени) туку само евиденционо да те има во системот, за да може кога ке те пријавуваат како вработена да те има во системот по ЕМБГ. Тоа што си управител и оснивач, нема да ти претставува никаков проблем.

 231. Desanka вели:

  Jas sum diplomiran ekonomist bez raboten staz i spored zakonot imam pravo da polagam ispit za smetkovoditel.Moite prasanja se:
  1.Treba da podnesam baranje i nadomestok kolku iznesuva toj nadomestok i na koja ziro smetka treba da se uplati?
  2.Od pricina sto dokumentite ke gi pratam po preporacano pismo na koja adresa treba da gi ispratam?
  Blagodaram mnogu

 232. Љупчо вели:

  Фирма А и Фирма Б се ддв обврзници. Фирма А и продава на фирма Б своја користена компјутерска опрема ( дел веќе и амортизирана) од своите материјални средства. Дали треба во фактурата да пресмета и ДДВ? Доколку треба дали има кај обете фирми некаков ограничување оваа фактура да учестува во премсетката за пребивање на влезен-излезен ддв?

  • Вељковски_С вели:

   Во фактурата задолжително треба да се пресмета ДДВ. Не постои некое ограничување во поглед на цената, но сепак таа би требало да одговара на реалната пазарна вредност.

 233. Eva вели:

  Vo vrska so izmenite vo Zakonot za smetkovodstvo mi treba edno pojasnuvanje ,imeno imam zavrseno Ekonomski fakultet i rabotno iskustvo od:
  4 godini vo privatna firma kade bev prijavena vo M1 obrazecot kako administrator, i
  17 meseci vo smetkovodstvena firma ,
  vo firmata kade sto bev prijavena kako administrator izvrsuvav smetkovodstveni raboti megutoa ne sakaat da mi izdadat potvrda pa prasanjeto mi e sledno :dali moze so izjava potpisana na notar jas samata da potvrdam deka sum rabotela kako smetkovoditel na svoja odgovornost i da se steknam so pravo za polaganje na ispitot za ovlasten smetkovoditel(vakva opcija naslusnav ili pak se odnesuva samo za firmite koi veke ne funcioniraat pa se javuva samo kako moznost za tie smetkovoditeli)
  Vi blagodaram odnapred.

  • Вељковски_С вели:

   Не ми е познато дека постои ваква можност. Постои можност да колегите кои имаат стаж од поранешните години за кој не постои евиденција во Агенцијата за вработување со своја изјава да го потврдат тој стаж,

 234. marijana вели:

  Me interesira dali e zadolzitelno so nekoj zakon da se vrsi otpis na pobaruvanja soglasno zakonskite rokovi za zastarenost.Tri godini prema pravno lice i edna godina prema fizicko lice.So ogled na toa sto imame pobaruvanje od fizicko lice koe datira od 2009 godina,a obvrznik sme za
  danok na dobivka od nepriznaeni rashodi,Ve molam za mislenje.Blagodaram!

  • Вељковски_С вели:

   Нема законски пропис со кој е регулирано да побарувањата се отпишуваат согласно законските рокови за застареност утврдени со Законот за облигациони односи. Меѓутоа инспекторите од УЈП во најголем број на случаи пресметуваат данок на непризнаени расходи на застарените побарувања.
   Според нашата сметководсвена регулатива составен дел на Правилникот за сметководство се Меѓународните сметководствени стандарди(МСС), Меѓународните стандарди за финансико известување(МСФИ) и Меѓународните стандарди за финансиско известување за мали и средни претпријатија (МСФИ за МСЕ). Според овие стандарди секое трговско друштво треба да донесе сметководствени политики со кои меѓу друтото ке утврди во кои рокови и со кој процент ќе врши резервирање за сомнителните побарувања и во кој случај истите целосно ке ги отпише.

 235. Adela вели:

  Do koga e rokot za podnesuvanje na baranje za licenca za smetkovodstvo na firmi koi ke nudat smetkovodstveni uslugi i dali vo momentot na podnesuvanje na baranjeto treba da imame eden ovlasten i eden smetkovoditel ili toa moze da bide i ponatamu ?

 236. марина вели:

  imam firmaa Dooel ,do koga e posleden rok za da prijavam smetkovoditel

  • Вељковски_С вели:

   Од 16.03.2013 години стапува во сила обврската годишната сметка и финансиски извештаи да мора да бидат потпишани од овластен сметководител. Според тоа годишните сметки за 2013 година ќе мора да се потпишани од овластен сметководител, па поради тоа ке морате на почетокот на ова година да потпишете договор со друштво за сметководствени работи или да вработите овластен сметководител.

 237. Тодорка вели:

  Ве молам за одговор дали како физичко лице со поднесено барање за овластен сметководител ке можам сама да ги вршам сметководствените работи на фирми (без формирање на Фирма) од 01.01.2013 поздрав Ви благодарам

  • Васко вели:

   Или Друштво за сметководсвени работи или ТП или вработен кај обвзникот. Толку се можностите. Ако мислевте да ги вршите работите да речеме на база на „договор на дело„ или додатна дејност, нажалост не. Нема да може. Тоа беше и една од главните работи за носење на законот, да се исчисти дејноста од нелејална конкуренција, која или не плакаше никакви давачки или плакаше само персоналец.

  • Вељковски_С вели:

   Не, сметководствени услуги можат да вршат само друштва за сметководствени работи, трговец поединец-сметководител и трговец поединец-овластен сметководител.

 238. Adela вели:

  ZDRAVO
  IMAM ZAVRSENO EKONOMSKI FAKULTET SMER FINANSII I SUM UPRAVITEL NA DOOEL I VODAM SMETKOVODSTVO NA FIRMI (M1M2 VRABOTENA KAKO UPRAVITEL) .
  DALI JAS SO ZAVRSEN EKONOMSKI FAKULTET IMAM PRAVO DA DOBIJAM UVERENIE ZA SMETKOVODITEL, DA VRABOTAM OVLASTEN SMETKOVODITEL I MOJATA FIRMA DA NUDI KNIGOVODSTVENI USLUGI ZA SITE FIRMI ( TP, DOO, DOOEL ..) ?

  VI BLAGODARAM

  • Васко вели:

   Се многу убаво си пишува во законот. Не ми е јасно што ве буни. Зависи од стажот, образованието и сл.
   Една мала зафрканција е што ако сте Вие истовремено и сопственик и овластен сметководител во тоа биро, неможете сами за себе Вие да ја потпишете завршната сметка за своето биро :)

  • Вељковски_С вели:

   Ако имате најмалку една година работен стаж имате право да добиете времено уверение за сметководител, а за трајно ке морате да полагате испит.

 239. Marija вели:

  Imam evidentiran staz od edna godina i sedum meseci,Ekonomski falultet i gi izvadiv site dokumenti potrebni,megutoa od firmata kadesto rabotev skoro cetiri godini a imam staz samo 1,7 meseci ne mi davaat potvrda sto sum rabotela,a bev vrabotena kako smetkovoditel dali bez ovoj dokument ke mozam da podnesam za uverenie za smekovoditel.Odnapred blagodaram

  • Васко вели:

   Со 1г и 7м, и високо образование, може да аплицирате само за сметководител, не и за овластен сметководител (да го расчистиме тоа најпрвин). Што се однесува до потврдата, тука може да имате проблем, пошто таа и од законот произлегува како потреба за докажување на што сте работеле. Можеби евентуално ако во м1/2 стриктно ви пишува дека сте вработени како сметководител/книговодител па да пробате со тоа, и да доставите објаснување дека тој и тој работодавец несака да ви даде потврда, па нека се расправаат органите со него.

 240. Sanja вели:

  Dali veke se formirani registrite kade sto ke treba da se podnesat dobienite uverenija i dali se znaes od koga ke pocnat zadolzitelnite poseti na casovi i koj ke gi organizria

 241. marijana вели:

  Firma ima mobilna fiskalna kasa.Registrirana e za popravki vo domakinstvo,pretezno popravki na mebel,del od tie popravki gi obavuva vo garaza (vremen objekt)vo sopstvenost na osnovacot na firmata.Prasanje e dali treba vo Ministerstvo za ekonomija da se prijavi ovoj objekt i da se vodi evidencija nekakva lil ne?Odnapred se
  zablagodaruvam!

  • Васко вели:

   Не би било лошо да го пријави деловното просторче во ДПИ, а за некоја посебна евиденција нема, освен она КДФИ.

   • Дејан вели:

    ДПИ има надлежности во следниве области:
    • трговија,
    • угостителство,
    • туризмoт,
    • занаетчиство и лични услуги,
    • заштита на права на пoтрoшувачи,
    • заштита на права oд индустриска сопственост и
    • безбедност на производи
    Поправката на производи не спаѓа во ниту една од овие категории така да ДПИ по мое мислење нема надлежност на вршењето на оваа дејност.
    Покрај тоа што нема надлежности, не постои ни техничка можност да се пријави вршењето дејност во ДПИ поради тоа што и пријавите за минимално технички услови се ограничени само на вршење на горенаведените дејности.

    • Васко вели:

     Почитуван,

     Токму напротив се побивате уште во првата точка. ТРГОВИЈА. Трговијата согласно Законот за трговија не е само купи-продај, туку „Trgovija vo smisla na ovoj zakon, e kupuvawe i prodavawe na stoki, kako i vr{ewe na trgovski uslugi.“. А согласно понатаму во саконот, како и правилникот за МТУ под услуги спаѓаат едно чудо работи меѓу кои и сервисни улгуги, каде спаѓа и фирмата погоре од прашањето. Ако пак е регистриран како ТП т.е. занаетчија, исто така потпаѓа под контрола на ДПИ.
     Исто така не се само тие дејностите во кои има ингеренции ДПИ. Како неспомнат а класичен пример е Законот за пушење, Градежни материјали, Тутун, Енергетика, Привремен престој на странци и многу многу други.

     • Дејан вели:

      Васе,
      1.Терминот “трговска услуга“ е дефиниран во Законот за трговија, а не во Законот за трговски друштва.
      Согласно член 19 од Законот за трговија, како трговски услуги се сметаат:
      -агенциските,односно застапничките услуги,
      -берзански услуги,
      -комисиони услуги,
      -услуги на складирање на стоки,
      -шпедитерски услуги,
      -услуги на контрола на квалитетот и квантитетот на стоки,
      -услуги на економска пропаганда,
      -приредување на саеми и стопански изложби,
      -услуги на пазарот на големо и мало,
      -истражување на пазарот,
      -издавање на боксови, тезги и слично во организирани деловни простории за вршење на трговија на мало.
      Јас не знам каде овде ти виде “сервисни услуги“?????

      2. Не се сложувам со твојата фраза “ТП т.е. занаетчија“
      ТП е физичко лице кое врши трговска дејност согласно одредбите од ЗТД.
      Занаетчија согласно новиот Закон за занаетчиска дејност може да биде и физичко и правно лице кое врши занаетчиска дејност (што е многу потесно подрачје од тргоска дејност). Пр. Физичко лице сметководител може да се регистрира како ТП Сметководител, но истото не може да се регистрира како занаетчија, зашто со Законот за занаетчиска дејност е регулирано кои дејности се сметаат за занаетчиски.
      ОД друга страна не секој регистриран трговец кој врши занаетчиска дејност е под надлежност на ДПИ. Доколку вршите занаетчиска дејност можете, но не морате да се регистрирате како занаетчија согласно Законот за занаетчиска дејност. Доколку се регистирате како занаетчија, тогаш се прилагодувате на Ззконот за занаетчиска дејност, и не мора да се прилагодувате на евиденциските барања од Законот на трговија. Доколку не тогаш треба да се прилагодите согласно Законот за трговија. Целта на Законот за занаетчиска дејност е да се поедностави евиденцијата на занаетчиите во однос на евиденциските барања на Законот за трговија.

      3. Се сложувам со Васе дека на ДПИ постојано му се додаваат нови ингеренции по новодонесени закони кои регулираат многу различна и широка проблематика кај трговците.

     • Васко вели:

      Dejan,
      1. Jas nikade ne ni spomnav Zakon za trgovski drustva nego tocno kako velis i ti ZAKON ZA TRGOVIJA. Inace iako striktno ne e napisano, obrati se za mislenje vo DPI i Ekonomija, ke dobies odgovor deka servisnite uslugi spagaat (ili oni si gi svrstuvaat) vo uslugi vo trgovija (ako ne se registrirani kako zanaetciska dejnost) sto i e prirodno vo nekoja raka.
      2. Ne sporev za sto e zanaetcija, sto TP a sto trgovec da receme DOOEL po ZTD. Rabotata bese sto malce ni falat informacii za tocno da odgovorime. No nebitno i toa, ne se raboti za evidenciite, nego bese dali treba da go prijavi dukanceto kade raboti. 102.5% treba. Dali treba da vodi nekakva evidencija posto ima fiskalna kasa. 102.5% treba da vodi KDFI najmalce, a ne e losi da vodi i evidencija za nabavka i koristenje i/ili prodazba na repro materijalot i za evidencija za uslugite.
      3. Kako najlesno seto ova da go proverite. Otvorete go zakonot za Trgovija (so site izmeni i dopolnuvanja), zakonot za zanaetciska dejnost (so site izmeni i dopolnuvanja) i odma skoknete do KAZNENITE ODREDBI. I se ke vi bide jasno. Sto se treba da ili da ne pravite za da ne ve “Oderat”.
      Nazalost kaj nas e najtocno taka da se tolkuva nesto, trgas od pozadi (od kaznite) i posle ides nanapred.

 242. marijana вели:

  Ve molam za odgovor dali moze da se isplati nadomest na ime odvoen zivot
  za lice upateno na dousovrsuvanje za potrebite na kompanijata,dokolku moze vo koj iznos i dali moze retroaktivna isplata za 2 godini.Blagodaram!

  • Васко вели:

   Реално гледано, повеќе личи дека треба да се исплатат дневници, а не надомест за одвоен живот. Одвоен живот се плака кога работното место му е над 100км од живеалиштето, а во овој случај него работното место му е непроменето, туку тој само е упатен на еден вид службено патување, независно дали тоа патуванје е за продажба, купување или стручно усовршување.
   Иначе овие права следат од ЗРО и Колективните договори и истите застарувааљт во рок од 3год од денот на настанувањето, согласно ЗРО.

 243. Коста вели:

  ДОО има набавено превозно средство камион од физичко лице. Дали при плаќањето на фактурата на физичкото лице треба да се пресмета и уплати персонален данок и по која стапка?

 244. Darko вели:

  Dali Trgovec poedinec – ovlasten smetkovoditel mozi da vodi smetkovodstvo na privatni zdravstveni ustanovi (ordinacii) i na nevladini organizacii?

  • Вељковски_С вели:

   Според точка 6 од членот 20 од Законот за сметководствени работи трговец поединец-овластен сметководител врши сметководствени работи за трговци поедици, здруженија и фондации и други непрофитни организации и друштва со ограничена одговорност. Според наведеното сметководствените услуги на невладините организации како здруженија може да врши трговец поединец-овластен сметководител. Што се однесува на ПЗУ тие како установи не се наведени во спомнатата точка од Законот за сметководствени работи, па според тоа не би можел трговецот поединец овластен сметководител да врши сметководствени услуги на истите. Сепак одредени експери од оваа област ја оствараат отворена можноста и кај овие обврзници да може трговецот поединец-овластен сметководител да врши сметководствени услуги.

 245. sani вели:

  Imam raboten staz zavewren vo agencijata za vrabotuvanje od 28 godini, od koi 9 godini upravitel vo sopstvena firma za knigovodstvo, vo momentov sum vo penzija, imam zavrseno SSS ke mozam li da ostvaram pravo za dobivawe na trajno uverenie za ovlasten knigovoditel i dali ke mi smeta penzijata. Vi blagodaram.

  • Вељковски_С вели:

   За да добиете трајно уверение за овластен сметководител треба да имате искуство во сметководствени работи од најмалку 25 години. Во колку го имате ке добиете трајно уверение за овластен сметководител. На пензија ке има влијание ако засновате работен однос.

   • Cvetko вели:

    Поднесуваме барање за времена дозвола за овластен сметководител дали кон потврдата од Агенција за вработување за вкупен стаж треба да се приложи и преглед листинг за стаж од ФПИОМ

    Однапред Ви благодариме

    Поздрав

 246. Sanja вели:

  Имам 4 години работно искуство како сметководител односно 7 но не ми течеше стаж за тие 3 години.Сега работам Во фирма ДОО и водам сметководство.Дали со привремената лиценца можам да продолжам да извршувам сметководствени работи?

  • Вељковски_С вели:

   Не пишувате какво образование имате, но секако со привремено уверение ке можете да вршите сметководствени работи во рок од 24 месеци од добивање на уверението.

 247. caci вели:

  Pocituvani jas imam 28 godini raboten staz vo smetkovodstveni raboti, imam zavrseno sredno obrazovanie vo momentov sum penzioner i osnivac na dooel drustvo, ne prijavena, dali moze da zemam trajno uverenie za ovlasten smetkovoditel i dali ke mi smeta za penzijata.

  • Вељковски_С вели:

   Вие можете да поднесете барање и ке добиете трајно уверение за овластен сметководител, но ако се пријавите како вработен за да ги потпишувате сметките секако дека ке имате проблем со пензијата.

 248. sani вели:

  sto e toa sto treba da podnesam najkasno do 31.12.2012 godina, e-promena na podatoci, i sto ako zakasnam so podnesuvanje na ovie podatoci bidejki nemam dobieno pinkod od UJP, dali moze da podnesam od mart mesec narednata godina.

  • Вељковски_С вели:

   Рокот од 31.12.2012 година е рок до кој е задолжително е-пријавување на данокот на месечните ДДВ обврзници, за тромесечните ДДВ обврзници овој рок е 30 јуни 2013 година.

 249. Јордан вели:

  ДООЕЛ на 30,11,212 година направи вкупен приход од 2,100,000,00. Кога е законски да се регистрира за ДДВ?

 250. Angela вели:

  Zdravo, pri podnesuvanje na godisnata danocna prijava za utvrduvanje na personalen danok na dohod, kolkav % od prihodot se odbitocite kaj fizicko lice investitor na zgrada, a kolkav % na odbitoci pripagaat kaj izdavacite na apartmani? vi blagodaram

 251. Тодорка вели:

  Ве молам за одговор во врска со поднесувањето на лиценци за овластен сметководител,за дипломите стекнати во странство,потребно е да се достави уверение,мегутоа јас имам диплома за завршено образование(на бугарски јазик) и уверение издадено од Министерството за Образовани,каде е наведено дека лицето … се има стекнат со високо обрзование,дипломиран економист…Запознаена сум дека уверенијата кои се издаваат на високообрзованите институции во Македонија се наведени сите предмети и оценки сега сум во дилема дали ке биде доволно да го поднесам уверението до Министерство за Образование,или пак да извршам превод на дипломата од бугарски на македонски јазик

  Однапредв ви Благодарам

 252. Наташа вели:

  Дали раководител на ДОО кој е еден од двајцата сопственици не мора да биде и вработено лице, односно може да работи во дуќан со определено работно време? Бидејки според друг закон, доколку лицето е затекнато од инспектор да работи во дуканот треба да биде вработено лице.

  Ви благодарам.

 253. Valentin вели:

  Jas sum eden od sopstvenicite na DOO koe e sostaveno od 2ca sopstvenici. Drugiot sopsvenik e i upravitel na drustvoto. Spored zakonot za trgovski drustva me interesira dali upravitelot mora da e i vraboten vo drustvoto ili moze da gi vrsi svoite obvrski na upravitel i kako nevraboten.

  • Вељковски_С вели:

   Управителот не мора да е вработен во друштвото, меѓутоа ако управителот не е вработен на друго место се бара прво да се вработи управителот, а потоа да се вработуваат други работници.

 254. Marija вели:

  1.Dali vo DOOEL (smetkovodstveno biro) moze da bidat vraboteni 2 ovlasteni smetkovoditeli ili zadolzitelno da ima i smetkovoditel?

  2.Vo novoformiranoto DOOEL celiot osnovacki vlog e vo paricen iznos vnesen na ziro-smetka . Dali ovie sredstva moze da se koristat za plakanja na fakturi ,plati i sl. ?

  Odnapred vi blagodaram

  • Васко вели:

   1. Законот вели БАРЕМ (минимум) 1 Овластен Сметководител и 1 Сметководител. Значи нема никаков проблем и ако двајцата се овластени.

   2. Нормално дека може.

  • Вељковски_С вели:

   1.Може да бидат вработени два овластени сметководители бидејќи се бара најмалку 1 овластен сметководител и 1 сметководител, а 2 овластени сметководители се повеќе од тоа.
   2. Паричните се средства внесени како основачки влог може да се користат за сите плаќања за потребите на друштвото.

 255. Димитар вели:

  Адресата за испраќање на барањето за книговодител, или овластен сметководител е Министерство за финансии. Дали ке ми кажете која улица и број , бидејки документите би ги пратил преку пошта препорачано.
  Благодарам

 256. ана вели:

  Ве молам за мислење.Имам регистрирано ТП консалтинг со шифра на дејност за сметководсвени услуги во месец јуни 2012год. Дали ќе може да добие фирмата лиценца за работа како ТП овластен сметководител ,доколу јас немам уверение за сметководител и овластѕен сметководител а имам едно вработено лице сметководител на цело работно време и едно вработено лице овластен сметководител на скратено работно време,бидејќи не би сакал да ја затворам па да отворам нова фирма ДООЕЛ да се изложувам на нови трошоци .

  • Вељковски_С вели:

   Согласно член 2 точка 7 од Законот за сметководствени работи трговец поединец-овластен сметководител е физичко лице кое е регистрирано согласно Законот за трговски друштва за вршење на сметководствени работи, има добиено уверение за овластен сметководител и лиценца за работа од Институтот на сметководители и овластени сметководители на РМ и е запишано во Регистарот на трговци поединци овластени сметководители. Вие бидејки немате уверение за овластен сметководител, сметам дека не ке можете да добиете лиценца за работа. Затоа сметам дека ако сакате да вршите сметководствени работи ке мора да формирате ДООЕЛ каде што основачот не мора да има уверение туку треба да има вработено најмалку еден овластен сметководител и еден сметководител.

 257. ZAN вели:

  Dali kako davateli i primateli na donacii i sponzorstva sme dolzni da ja izvestuvame UJP , ako pri toa ne sakame da koristime danocni olesnuvanja

 258. Николина вели:

  Вработена сум во мала фирма ДООЕЛ (со промет под 3 мил. денари)веке 5 години како сметководител, имам завршено гимназија. Дали можам да добијам времено уверение за сметководител и со која важност (12 или 24 месеци) и дали можам да ја потпишам завршната за 2013 со временото уверение или треба да го положам предходно испитот?
  Однапред благодарам

  • Васко вели:

   За со средно и за да можете да водите ДООЕЛ мора да имате минимум 10години стаж, за да добиете времена лиценца. Значи ако имате само тие 5години како сташ нема да можете да се стекнете со истата. со тој стаж и средно образование, нема ни испит да можете да полагате за овластен сметководител кој ви треба за дооел да водите.
   Завршната за 2012 може у било кој случај да ја потпишете, а за понатаму не.

 259. Васко вели:

  Zdravo
  Ve molam ako moze najbrzo da mi odgovorite
  Pri nivelacija dali vo ET se zapisuva iznosot samo vo grafata za prodaznata vrednost ili se pisuva i iznos namalen za soodveten procent i vo grafata za nabavna vrednost
  Odnapred blagodaram i pozdrav

 260. BETI вели:

  Dali imate nekoi invormacii koi organi na institutot se formirani dosega,znam deka ima pretsedatel i nadzoren odbor no dali ima formirano i upraven odbor i kako moze da se dojde do kontakt so institutot na smetkovoditeli i ovlasteni smetkovoditeli…pozdrav

 261. BETI вели:

  NIE SME SPORTSKO ZDRUZENIE ,CELOKUPNIOT PRIHOD NI E OD DONACII I SPONZORSTVA , DALI DOKOLKU NADMINEME 2000000 DENARI TREBA DA SE REGISTRIRAME ZA DDV

  • Вељковски_С вели:

   Според Законот за ДДВ предмет на оданочување е прометот на добра и услуги кој се врши со надоместок во земјата од страна на даночниот обврзник во рамките на неговата стопанска дејност. Бидејќи Вашиот приход не е остварен од промет на добра и услуги, туку од донации и спонзорства немате обврска да се регистрирате за ДДВ и во колку приходот го надмине износот од 2.000.000 денари годишно.

 262. marijana вели:

  Дали е лимитирано со Закон,колку треба да изнесува највисоката закупнина за опремен деловен простор!И каков е даночниот третман доколку сопственикот на деловниот простор ,кој воедно е и основач на правно лице кое го изнајмува просторот договори закупнина повисока 100% од реалната.Дали освен персонален данок на имот што ќе го плати по одбивка ќе треба да плати уште нешто.

  • Васко вели:

   Дефинитивно може сопственикот на фирмата својот личен приватен имот да го издава под наем на својата фирма која е независно правно лице. Со ниеден закон не е посебно забрането такво нешто, значи е потполно дозволено. Висината на наемнината е облигационен однос, т.е. ствар на договор, и е дискутабилно тоа „реална„. олку договориле во договорот за закуп толку. Освен персонален данок нема ништо друго како обрска, барем од страна на правното лице.

  • Вељковски_С вели:

   Со ниту еден закон не е регулирано колку треба да изнесува закупнината. Според мое мислење во колку трошокот на закупнина знатно отстапува од реалната (пазарната) вредност истиот може да се третира како непродуктивен трошок кој се оданочува со данок на непризнаени расходи.

 263. marijana вели:

  me interesira dali treba da se pravat kalkulacii za pijaloci vo ugostitelski dukan,ili samo treba da se knizi za 310 a potoa so popis za se konstatira potrosenoto i da se odi na 400.Blagodaram!

  • Вељковски_С вели:

   Ако мислите на калкулации (приемни листови) за ЕТ такви не ви се потребни, бидејки за угостителство не постои обврска за водење на ЕТ. Меѓутоа за угостителството мора да имате утврдени нормативи за потрошок и цени за сите видови на производи и услуги кој ценовник мора да биде истакнат на видно место. Материјалите од 310 на конто 400 треба да ги евидентирате според утврдениот норматив, а пописот треба да претставува само коректив на крајот на периодот.

   • boban вели:

    Почитувани, каде може да се најдат овие утврдени нормативи за потрошок , односно постои ли некој општ норматив или се донесува со интерна одлука за утврдување на норматив за потрошок?
    Ве молам за одговор, поздрав.

 264. ilija вели:

  Spored koja fomrmula se presmetuva ddv? Na primer za vkupen iznos od 4200, danok od 18%,spored koj metod se stiga do ddv iznosot od 640,68 denari.

  • Милена вели:

   Вкупниот износ што ви е пишан од 4200 се дели со 1.18, ја добивате основицата за ддв и само помножено со 18% и го добивате износот ддв.

  • Вељковски_С вели:

   Износот од 4.200 денари е одредена сума која претставува даночна основица зголемена со 18%. За да ја добиеме основицата износот од 4.200 го делиме со 118, а го множиме со 100 и ја добоваме основицата од 3.359,32 денари, која помножена со 18/100 го дава износот од 640,68 денари.
   Во колку сакаме директно од бруто износот со вклучен данок да го пресметаме данокот тогаш по формулата п*100/(100+п), односно 18*100=1800 поделено 118 еднаково на пресметана стапка од 15,25424 која ја множиме со 4.200, а делиме со 100 го добиваме износот од 640,68 денари.

 265. Cace вели:

  Imam dobieno f-ra za hotelsko smestuvanje na delovni partneri od stranstvo.Prasanjeto e dali da platam personalen danok i dali ovie trosoci ce bidat priznati rashodi vo danocniot bilans?

 266. zorica вели:

  do koj % moze da se amortizira nov deloven prostor kupen na ime na firma ?kako i na koj nacin e procedurata ,i sto bi mozele da ne napravi za pogolema amortizacija?pozdrav

  • Вељковски_С вели:

   Со нашите даночни прописи не е лимитирана висината на амортизационите стапки на материјалните средства (според поранешната Уредба која веке не е во сила амортизационата стапка на деловен простор која се признаваше за даночни цели беше 2,5%). Спред МСС и МСС, за МСЕ кои се применуваат во РМ, амортизационите стапки ги утврдува самото правно лице врз основа на проценетиот век на траење на средството (пример: проценетиот век на траење на средството е 25 години, стапката ке изнесува 4%).

 267. Lile вели:

  Skoro skluciv dogovori za pod naem na poveke lokacii niz Skopje za vrsenje na sportski aktivnosti, dali treba da zemam fiskalni aparati za site lokacii ili edna fiskalna kasa koja ke mi posluzi za site lokacii za evidentiranje na prometot.

 268. Миле вели:

  ТД ДДВ обврзник регистрирано со шифра на дејност-искористување на шумите односно врши сеча и дотур на огревно дрво,за превоз на вработени и сл.користи ЛАДА НИВА теренско возило,ДАЛИ за горивото и резервни делови може да го одбива предходниот данок.
  Со почит.

  • Вељковски_С вели:

   Одбивка на ДДВ се признава само на товарни возила, а за патнички возила само за оние кои се користат за такси превоз. Во колку во собраќајна дозвола кај ЛАДА НИВА пушува дека е патничко возили и служи за превоз на сопствените работници не се признава влезниот ДДВ.

 269. Sani вели:

  Na nasda vrabotena koja si odi kako tehnoloski visok treba da i isplatime kako otpremnina edna plata.Dali na taa plata treba da se premsetaat pridonesi ili koj e nacinot za toa?

 270. Мила вели:

  Дали прватно лице при купување на автомобил од приватно лице(на фактура) има поврат на ДДВ?

  • Вељковски_С вели:

   Платениот ДДВ при продажша на патнички автомобил не е одбитно ДДВ, освен ако се работи за возило со кое ке врши такси превоз. Во колку се работи за товарно возили и двете приватни лица треба да се регистрирани ДДВ обврзници.

   • Mила вели:

    Значи станува збор за возило Renault Furgon(пикап)кое ќе служи за превезување на стока потребна за фирмата?

    • Вељковски_С вели:

     Во колку сте регистрирани ДДВ обврзници данокот се признава одбивка ставка, сепак проверете во сообраќајната дозвола дали истото е заведено како товарно или комбинирано. За патничките возила одбивката на ДДВ не се признава.

  • Васко вели:

   Согласно законот за минимална плата, ЗРО и сите други закони нема никаква разлика дали сопственикот на друштвото е вработен како директор или обичен работник во неговата фирма. Во законите не се прави никаде дистинкција на тоа ниво. Исто така согласно инспекторите од трудова, и управителот исто така треба за себе да пресметува и исплатува личен доход во висина од најмалце минималната плата. Проверено на терен ;)

   • Вељковски_С вели:

    Се сложувам дека според законот за минимална плата нема никаква разлика во поглед на тоа дали вработениот е сопственик на фирмата или не. Меѓутоа сопственикот кога на себе си дава помала плата од минималната нема кој да се жали во трудовата инспекција.

 271. ACO вели:

  Pocituvani:

  Kako ke se potvrduva rabotenjeto vo firmi kako smetkovoditel koi ne se aktivni.

 272. Бошко вели:

  Оснивач и управител на ДООЕЛ-вработен пресметува само за себе придонеси и персонален данок на бруто основица 15.296,оо односно 12.244,оо /врши доплата на придонесите до најниската основица/,во МПИН на ред.бр.3.31 односно на трансакциска сметка врши уплата само 3.000,оо на име плата.
  Дали согласно Законот за минимална плата ќе има проблеми од трудовата и др.инспекции.
  Според мое мислење не би требало да има проблеми бидејќи се работи за лице оснивач-управител-работник во свое ТД.
  Барам Ваше толкување.
  Со почит.

 273. Антонио вели:

  Дали деловен објект, стан и сл фактурирано на градежно претпријатие исто од градежно претпријатие, со 5% ддв, спаѓа во ддв со одбивка или не, кај претпријатието на кое му е фактурирано.

  • Вељковски_С вели:

   Постои разлика во оданочувањето со ДДВ на продажба на деловен простор и продажба на станови. Деловниот простор се оданочува по стапка од 18% и фактурираниот данок претставува одбитна ставка кај купувачот. Продажбата на станови моментално се оданочува со стапка од 5% и се оданочува само првиот промет кој настанал во период до 5 години од изградбата и истиот не се преставува одбитна ставка кај купувачот. Значи купувачот на станот не го одбива фактурираниот данок кон него, но при продажба не фактурира и плаќа ДДВ.

 274. Катерина вели:

  Поседувам диплома за завршен економски факултет. Работам како Шеф на план и анализа 4 години. Дали ке можи да се стекнам со привремено уверение за овластен книговодител.

  • Вељковски_С вели:

   Според член 2 точка 1 од Законот за сметководствени работи: „Сметководствени работи” се прибирање и обработка на податоци врз основа на сметководствени документи, подготовка и водење на трговски/деловни книги и составување на годишна сметка и/или финансиски извештаи во согласност со закон. Во својата работа и службата за план и анализа се занимава со прибирање и обработка на податоци и учествува во изготвување на финансиски извештаи. Имајќи го во предвид претходно споменатото сметам дека ги исполнувате условите за добивање на времено уверение за овластен сметководител. Сепак би Ви препорачал, ако сте во можност да издејствувате потврдата да гласи едноставно дека во периодот од…….до…… сте вршеле сметководствени работи. Ова го нагласувам од причина што не знам како во Министерството ке се толкува делокругот на работа на вработените во службата за план и анализа.

  • Todor вели:

   vraboten sum preku agencija za privremeni vrabotuvanja a rabotam vo javno pretprijatie kako rakovoditel na smetkovodstvo,prasanjeto moe e dali mozam da ja potpisam zavrsnata smetka za 2012 godina

   • Вељковски_С вели:

    Можете да ја потпишете завршната сметка за 2012 година. Според предлогот за измена на Законот за трговски друштва кој е во собраниска процедура, обврската годишната сметка да ја потпишува овластен сметководител започнува со примена од 01.03.2013 година/

 275. Весна вели:

  Како да обезбедам потврда за работно искуство во вршење на сметководствени работи од две фирма во кои имам работено 7 години. Од првата фирма во која имам стаж 2 год.призлегоа прво три фирма, па од едната фирма во која работев се произлезени уште шест фирми, но таа во која работев не е активна ниту има правен наследник, така што неможе да се стави печат на потврдата. Истиот стаж е уредно заведен во Агенцијата за вработување и платен во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување. Инаку не поседувам никакви други документи од фирмите.

 276. Steruli вели:

  Dokolku treba da registriram TP , a jas da rabotam kako ovlasten smetkovoditel, kolku e odredena neto ili bruto plata za trgovec poedinec?
  Blagodaram.

  • Вељковски_С вели:

   Минималната бруто основица за плаќање на придонесите за 2012 за трговци поединци од интелектуалните дејности (нотари, адвокати, сметководители и сл) изнесува 30.591 денари, односно нето плата од 21.592 денари. За првата година од регистрација оваа основица изнесува 50% од одвој износ, односно како и минимална основица за сите трговски друштва.

 277. Бошко вели:

  Дали ТД /ДООЕЛ или ДОО/регистрирано за вршење на сметководствени работи во Скопје /има вработено овлас.сметководител и сметководител/може да врши сметководствени работи на компании да речеме од Берово и М.Брод или треба да формира подружници во другите градови освен Скопје за вршење на сметководствени работи и,
  Дали би било можно да ТП овластен сметководител регистриран за вршење на сметководствени работи во Кичево да врши и сметк.услуги и на компании покрај од Кичево и во Скопје.
  Со почит.

  • Вељковски_С вели:

   Независно од тоа каде е регистрирано друштвото тоа може да врши сметководствени услуги на целата територија на Република Македонија. Дали друштвото ке регистрира подружници во други градови зависи од неговата организациона поставеност. Доколку има канцеларии во овие градови сметам дека треба да регистрира подружници, а доколку пак документите се донесуваат и обработуваат во Скопје нема потреба од подружници.

 278. Steruli вели:

  Dali bi mo\el da bidam vraboten vo firma na mojata sestra koja raboti kako trgovska firma na malo, a jas kako ovlasten knigovoditel bi vodel poveke firmi. Odnapred blagodaren.

  • Вељковски_С вели:

   Според Законот сметковотствени работи може да врши друштво за сметководствени работи и трговец поединец сметководител, односно овластен сметководител. Друштвото за сметководствени работи треба да има вработено најмалку еден сметководител и еден овластен сметководител. Од оваа одредба произлегува дека основна дејност на друштвото мора да е сметководствени услуги, а да врши и други дејности сеуште со никој пропис не е ограничено. Меѓутоа, во пракса кај ревизорските друштва не им се даваше дозвола во случај кога имаа регистрирано и други дејности.

 279. Илија вели:

  1. Досега,како човек-физичко лице водев книговодство на повеке приватни фирми. Дали со времено уверение или со трајно уверение би можел да продолжам да го работам истото , се разбира, со сите законски давачки и одговорност.
  2. Дали човекот – физичко лице може да биди сметководител, односно овластен сметководител и истиот да работи со договор за дело за на пример 15 приватни фирми.
  И досега сум поставувал,прашање,ПОЧИТ кон Вашето биро,лично кон Вас.

  • Вељковски_С вели:

   Физичко лиице сметководител/овластен сметководител не може со договор за дело да врши сметководствени работи. Ако сакате како поединец да вршите сметководствени работи може да се регистрирате како трговец поединец.

 280. Ванчо вели:

  Vo vrska so clen 49 stav 2 tocka 3
  Potvrda od rabotodavacot za vrsenje na smetkovodstveni raboti .Ako liceto ima raboten staz kaj poveke pravni lica dali treba da izvade potvrda od site pravni lica imeno Ima slucaji kade subjektot e brisan od registarot?

  Vo vrska so clen 49 stav 2 dali e potrebna izjava zaverena kaj notar za rabotniot staz se misli na plateniot raboten staz?
  Vi blagodaram odnapred

  • Вељковски_С вели:

   Треба да се достави потврда за толку стаж, колку што е утврден како минимален за добивање на соодветно уверение.Сеуште не е објавено некое решение за проблемот со ликвидирани фирми кој што го спомнувате. Изјавата не е потребно да се заверува кај нотар.

 281. aleksandra вели:

  sakam da vrabotam vo mojata firma ovlasten knigovoditel i toj da gi vrsi site smetkovodstveni raboti.vo toj slucaj dali ima potreba od nekoi drugi licenci za firmata ili ne

 282. Dragan вели:

  Kolku pari iznesuva nadomestokot sto treba da se palti za polagajne na ovlasten smetkovoditel.Kade da vidam kolku treba da se plati i ziro smetka za plajkajne
  pozdrav

  • Вељковски_С вели:

   Сеуште не е донесена програмата за полагање на испитот за сметководител и овластен сметководители и не е утврдена цената за полагање на испитот или испитите.

 283. marge вели:

  me interesira od koga ke pocne so rabota instituto na smekovoditeli i na koj nacin ke se podnesuva barajne za da mozeme da se zapiseme vo regitarot na smetkovoditeli ,vo registarot za firmi ovlasteni za vrsejne na smetkovodstveni raboti

  • Вељковски_С вели:

   Институтот на сметководители и овластени сметководители е конституиран на 03.11.2012 година со одржување на изборно собрание и избор на надзорен одбор. Во рок од 15 дена од одржување на основачкото собрание, значи најкасно до 18.11.2012 година требе да се избере управен одбор. Регистарот на сметководители, Регистарот на овластени сметководители, Регистарот на трговци поединци-сметкводители, Регистарот на трговци поединци-овластени сметководители и Регистарот на друштва за вршење на сметководствени работи ќе се воспостави во рок од четири месеци од основање на Институтот, знаши најкасно до 03.03.2013 година.По воспоставувањето на регистрите ке може да се врши упис во истите.

 284. Nikola вели:

  Почитуван,
  дали може странски државјанин кој купил производ во МК да направи поврат на ДДВ на истиот (Tax Free)? Доколку може би ви бил преблагодараен ако ми објасните како…

  Однапред благодарен…Никола

 285. Cvetanka вели:

  Го водам сметководството на фирма која е основач на Доо со 70% учество на удели. Ако може да ми одговорите дали трба да се поднесува консолидиран биланс со завршната сметка. Исто така дали е точна информацијата дека таквите биланси, за 2012 година ке мора да бидат потпишани од овластени сметководители
  благодарам

  • Вељковски_С вели:

   Треба да се достави консолидирана годишна сметка најдоцна до 31.03.2013 година. Во колку се усвојат измените на Законот за трговски друштва како што се предложени, од 01.03.2013 годишните сметки и финансиските извештаи задолжително ги потпишува сметководителот, односно овластениот сметководител.

   • Cane вели:

    Pred nekolku dena, dobiv soznanie, od ucesnici na predavanje kaj “Makedonija biro” vo koe, ucesnicite se zapoznaeni i toa eksplicitno, deka osven bira i drustva za vodenje na knigovodstvo,ke mozat da vodat i fizicki lica, odnosno nemora da imaat osnovano firma za taa cel. Dali toa go potvrduvate ili ne. Gorenavedenoto se potvrdilo i vo predavanjeto vo Skopje i vo Struga. Sakam od Vas da dobijam mislenje,zasto licno za Vas,procentot na doverba e golem.

    • Вељковски_С вели:

     Согласно Законот за вршење на сметководствени работи секој обврзник за водење на сметководство треба да вработи сметководител и/или овластен сметководител или со договор за вршење на сметководствени работи да ангажира трговец поединец сметководител, трговец поединец-овластен сметководител или друштво за вршење на сметководствени работи. Трговец поединец- сметководител врши сметководствени работи трговци поединци и здруженија и фондации. Трговец поединец-овластен сметководител врши сметководитствени работи за трговци поединци, здруженија и фондации и други непрофитни организации и друштва со ограничена одговорност(ДОО и ДООЕЛ). Друштво за вршење сметководствени работи може да врши сметководствени работи за сите обврзници за водење на сметководство.
     Од горенаведеното може да се заклучи дека физичко лице со добиено уверение за сметководител, односно овластен сметководител за да врши сметководствени услуги треба да е вработено во фирмата (едно лице може да заснива работен однос во повеќе фирми) кај што ќе ги врши услугите или да се регистрира како трговец поединец.

 286. ole вели:

  me interesira dali ste zapozaneni sto e opfateno vo ispitot za steknuvanje na status na smetkovoditel i dali ima odredeni termini za polaganje

 287. meri вели:

  me interesira dali moze da se prodava trgovska stoka od uvoz po cena poniska od nabavnata cena i kako ke bide zasmtano ddv za razlikata bidejki ednas veke e prijaveno ddv od uvozot

  • Вељковски_С вели:

   Нема законски пропис со кој е регулирано дека не може стоката да се продава испод набавната цена, меѓутоа во ваков случај инспекторите бараат да се изврши доплата на ДДВ до набавната цена. Што се однесува до платениот данок на царина, кај регистрираните ДДВ обврзници истиот се признава како одбитен ДДВ, а пресметаниот данок при продажба претставува обврска и се доплаќа разликата.

 288. Sanja вели:

  Pocituvan.
  Imam stas od 13 godini vo smetkovodstvo i zavrseno sredno ekonomsko. Sakam da polagam za trajno uverenie za ovlasten smetkovoditel. Dali moze da mi odgovorite sto treba da dostavam kako dokument i isto taka procitav deka treba da se posetuvaat seminari i kursevi. Sakam da znam dali se znae kolkav ke e brojot na tie seminari i kolku ispiti se polagaat ili se raboti samo za eden zavrsen ispit.
  So pocit.

  • Вељковски_С вели:

   Вие најнапред треба да добиете времено уверение за овластен сметководител, за што барањето и потребната документација треба да ја доставите најдоцна до 03.02.2013 година до министерот за финансии. Полагањето за трајни уверенија ке отпочне по добивање на времените. За полагање на испитот Институтот на сметководители и овластени сметководители, кој сеуште не е формиран, ке изготви програма со која ке се одреди бројот на испитите и нивната содржина и што треба да се достави и во кои рокови. Семинари за полагање ке организираат најверојатно повеке консултантски фирми но тие не се задолжителни. Задолжителни се обуките за континуирано образование кои ке мора да ги посетуваат сметководителите и овластените сметководители за одржување на лиценците за работа.

 289. slobodan вели:

  Почитувани , уште едно прашање:
  Денес во собраниска процедура е ставен предлог законот за измени и дополнување на законот за трговски друштва ( во делот МАТЕРЈАЛИ ) .
  Во член 3 стои обврската завршна сметка и финансиски извештаи да бидат потпишани од сметководител, односно овластен сметководител .
  Но во членот 14 стои дека одредбите од член 3 ќе почнаат да се применуваат од 01.март. 2013.
  Според ова , доколку законот не претрпи амандмански измени , ќе значи дека завршните за 2012 ќе поминат ” по старо ” ?

  • Вељковски_С вели:

   Благодарам за информацијата. Го прочитав Предлог законот за измени и дополнување на законот за трговски друштва и се согласувам со Вас дека доколку законот не претрпи измени до негово донесување, годишните сметки за 2012 година нема да ги потпишуваат овластените сметководители. Консолидираните сметки и извештаи чиј рок за поднесување е 31.03.2013 година ке мора ке мора да ги потпише овластен сметководител.

 290. slobodan вели:

  Почитувани, Ве молам за експлицитен одговор : Дали ПЗУ спаѓаат во доменот на овластување за водење сметководство на Т.П Овластен сметководител ?

  Поздрав

  • Вељковски_С вели:

   Не можам да дадам експлицитен одговор. Со одредбите од Законот јасно е прецизирано на кои субјекти ТП-овластен сметководител може да води сметководство и таму ги нема ПЗУ. Во коментарите пак што сум ги слушал и читал секаде е потенцирано дека ТП-овластен сметководител не може да води сметководство само на АД, поради што и јас во одговорот на Жаки од 28.09.2012 година, веројатно дадов погрешен одговор. Сепак сметам дека ПЗУ не спаѓаат во доменот на овластување за водење сметководство на ТП-овластен сметководител, а во колку добијам било какви прецизни сознанија ке Ве информирам.

 291. Антонио вели:

  Ме интересира, како да се ликвидира фирма, ако има на залиха над 100000 денари и невратени позајмици на основачите на фирмата. Дали може да се пребие некако и како ќе се стори тоа со намалување или целосно бришење на залихата и подмирување на позајмиците, односно и нивно порамнување. Има ли некој документ или да се прокнижи некако? Основачите сакаат да ја затворат фирмата.

  • Вељковски_С вели:

   Треба да се направи фактура спрема основачите и да се плати ДДВ, во колку фирмата е регистриран ДДВ обврзник, а потоа да се направи компензација и затвори побарување по фактури со обврска по позајмици.

 292. Jasmina вели:

  почитуван,
  сакам да го ликвидирам Доо, на залиха на готови производи и суровини и материјали имам одреден износ. Ве молам ако сте во можност да ми одговорите дали на залихите треба да платам ДДВ,затоа што тие ке останат во имотот на фирмата со оглед на тоа дека немам обврски и ненеплатени побарувања.
  благодарам за постоењето на вашата веб страна

  • Вељковски_С вели:

   На залихите на суровини, материјали и готови производи ке треба да платите ДДВ во колку сте регистрирани како ДДВ обврзник, бидејќи при ликвидација на фирмата истите ке преминат во Ваша сопственост.

 293. Cvetanka вели:

  Pocituvani,
  Ve molam za edno objasnuvanje vo vrska so sertifikatot za trajno uverenie za smetkovoditel.
  imeno imam vkupen evidentiran staz od 23 godini i pet meseci i neevidentiran od sest (6) godini.
  23 godini imam raboteno vo finansiska institucija i toa vo Jugobanka vo sluzbata za plan i analiza i sluzbata za smetkovodstvo i vnatresna revizija.
  Seste godini neevidentiran staz se odnesuvaat na period vo koj licno sum sopstvenik i upravitel na DOO ja vodam knigovodstvenata evidencija i gi potpisuvam godisnite smetki
  Me interesira dali stazot vo Jugobanka i neevidentiraniot staz vo sopstvenata firma ke mi se priznae.
  So pocit

  • Вељковски_С вели:

   Според мое мислење стажот во Југобанка треба да ти се признае, меѓутоа со Законот за сметководствени работи не е регулирано со кој документ ке се докажува стажот во ликвидираните фирми.Неевидентираниот данок во сопствената фирма не може да се признае во колку не е евидентиран во Агенцијата за вработување.

 294. marge вели:

  dobiv nepovratna subvencija od 3000 evra od uendipi vo roba za da osnovam sopstven biznis pa ne znam dali tie pari i srestva sto gi dobiv ke vlezzat vo mojot bilans na sostojba i dali za niv ke treba da platam danok na dobivka

 295. Violeta l вели:

  Voodu[evena sum kako iscrpno odgovarate ne sekoe pra[anje.Sepak nikade ne procitav dali kako dokaz za raboten staz vo potrebnite dokumenti za ovlasten smetkovoditel moze da posluzi M1/2 (kade e napisano opisot na rab.meto i od koga e stazot na istiot rabotnik).Knigovoditelite koi rabotele vo tie firmi sto se sega likvidirani izjava za staz ne mozat da obezbedat.!

  • Вељковски_С вели:

   Со Законот за сметководствени работи како доказ за работното искуство во сметководствени работи се бара потврда од работодавачот. Верувам дека Министерството за финансии ке го има во предвид фактот дека многу фирми се затворени и не може да се добијат овие потврди, па ке дозволи со обрасците М1/2 или решение за работа да се докажува ова искуство. Во колку добиеме некоја информација во врска со овој проблем, веднаш ќе ја објавиме.

 296. Vladimir вели:

  Pocituvani sakam da postavam prasanje vo vrska so danokot na dobivka -firmite koi ne se obvrznici za placanje danok na dobivka odnosno imaat do tri milioni denari prihod dali mozat da gi otpisuvaat pobaruvanjata i da knizat trosok vi blagodaram.

  • Вељковски_С вели:

   Да фирмите со вкупен приход до три милиони денари ги отпишуваат побарувањата без да плаќаат данок на добивка, бидејќи истите не изготвуваат даночен биланс на непризнаени расходи.

 297. georgi вели:

  Kako osnovac na fira koja ne raboti nema ni zapocnato so rabota dali moze da se zaposlam vo druga firma pozdrav

  • Вељковски_С вели:

   Како одновач на фирма можете да се вработите во друга фирма. Во колку во исто време сте управител и евентуално сте пријавени како вработени во фирмата не ке можете да се одјавите од фирмата.

 298. Iva вели:

  Imam zavrseno Ekonomski fakultet i imam edna godina staz vo smetkovodstvena firma, sto znaci imam pravo na privremene licenca za smetkovoditel. Prasanjeto mi e dali kje mozam samo so licenca na smetkovoditel da vodam smetkovodstvo na pravno lice DOO ili mora da sum ovlasten smetkovoditel? Ili pak dali postoi opcija da se angazira ovlasten smetkovoditel samo za da ja potpise zavrsnata smetka?!

  • Вељковски_С вели:

   Вие како сметководител можете да водите трговски книги на ДОО, но не можете да составувате и потпишувате годишни сметки и финансиски извештаи.За потпишување на годишната сметка не можете да ангажирате оцвластен сметководител по договор за дело, туку морате да имате вработен овластен сметководител или да имате договор со друштво за вршење на сметководствени работи.

 299. Violeta вели:

  Ve molam ako moze da mi odgovorite dali vraboten koj odi na pat so cel da distribuira roba po marketi nadvor od maticnata opstina go sleduva dnevnica po patna smetka za zadrzuvanje na rabota poveke od 8 casa ili istoto se smeta za prekuvremeno rabotno vreme, ili i dvete.

  Blagodaram

 300. Violeta вели:

  Ve molam ako moze da mi odgovorite na slednovo prasanje,

  Nasata firma se zanimava so distribucija na stoka na golemo sirum cela RM istata ja vrsat recisi site vraboteni nezavisnko od rab.mesto. Upravitelot na site im isplaka pokraj fiksna plata i pogolem iznos na patni smetki, za istite ima patna smetka no vo opis stoi “distribucija na roba”, pa me interesira dali vrabotenite gi sleduva dnevnica od 1600 den. dokolku vrsele distribucija na roba i pritoa se zadrzale na pat poveke od 8 casa ili istiot iznos treba da im se zasmeta vo plata.
  Vi blagodaram

 301. Biljana вели:

  Dali firma za marketing rezident koja svoite uslugi gi fakturira na firma nerezident treba da presmeta danok.I kakvi obvrski ima sprema drzavata dokolku firmata nerizident e voedno i osnivac na marketin firmata

  • Вељковски_С вели:

   Дали треба да се пресмета ДДВ за извршени на фирмата нерезиден, зависи од видот на услугата. Со ДДВ се оданочуваат услуги чие место на промет е во земјава. Во членот 14 од Законот за ДДВ е наведено прецизно за кој вид на услуги што претставува метото на прометот.

 302. Svetlana вели:

  Rabotam vo knigovodstveno biro veke 13god.Celosno knigovodstvo i izrabotuvanje na godisni smetki -ne mi e poznato vo celost (no smetam deka imam dovolno znaenje za da mozam da polagam)
  Imam zavrseno sredno obrazovanie -informaticki tehnicar.

  Ve molam za sovet:
  Vo naseto biro se se raboti vo tajnost i ne bi sakala tuka da se rasprasuvam ,bidejki rabotite se podredeni taka da nemozes da odis napred.(eden raboti materijalno,drug finansisko,tret plati i taka)
  Bidejki rabotam materijalno a imam poznavanje i od knizenja -finansisko bi sakala poradi sebe da ja dobijam taa licenca.

  1.Sto mi preporacuvate -dali moze da polagam za smetkovoditel i dali mi e neophodna potvrda od mojata firma za ovaa dejnost;-ili sto e podobro da napravam?
  2.Dali ako utre mi se pruzi prilika da rabotam na drugo mesto vo nekoja druga firma (nemora smetkovodstvena)na rabotnoto mesto smetkovoditel-taa licence ke mi e neophodna??

  Vi blagodaram mnogu

  • Veljkovski вели:

   Зогласно член 49 став 1 точка 1 од Законот вие го исполнувате условот за добивање на времено уверение за овластен сметководител (средно образование и 10 години работно искуство во сметководствени работи). Во меѓувреме би требале да го полагате испитот и доколку положите би добиле трајно уверение за овластен сметководител.
   1. Јас би ви препорачал да поднесете барање за времено уверение за овл.сметководител и по формирање на Институтот да полагате за истото. За тоа ќе ви биде потребно потврда од работодавачот за работното искуство.
   2. Уверението за овластен сметководител ќе ви биде потребно ако вие бидете лицето кое ќе биде одговорно за водењето на сметководство и за потпишување на годишните сметки и финансиските извештаи. Исто така и сите сметководствени бироа кои се регистрирани како ДОО или ДООЕЛ ќе мора да имаат вработени најмалку 1 овластен сметководител и 1 сметководител. Значи ако ви се пружи прилика да се вработите како сметководител во друга фирма каде вие би биле одговорно лице за потпишување на завршните сметки и финан.извештаи тогаш уверението за овластен сметководител би ви било неопходно.

   • Диме вели:

    А тоа што Светлана има завршено средно – информатички техничар. Дали тоа не е пречка да добие привремено уверение и понатаму да полага стручен испит.

    • Вељковски_С вели:

     Според Законот сите лица со средно образование (без оглед на струката, значи може и музичко или медицинско) кои имаат најмалку 10 години регулиран стаж во вршење на сметководствени работи имаат можност да добијат времено уверение за овластен сметководител со важност од две години. За да добијат трајно уверение испитот за овластен сметководител треба да го положат во рок од две години од добивање на временото уверение.

 303. aleksandra вели:

  kolkava e bruto plata za trgovec poedinec i kolku iznesuvaat pridonesi za tp??
  pozdrav

 304. Marija вели:

  Rabotam vo smetkovodstvo ( privatna firma) 15 godini, imam platen staz od 9 godini i 10 meseci .Dali imam pravo da dobijam uverenie za ovlasten smetkovoditel ?
  Dokolku nemozi so 9 godini i 10 meseci da se zemi uverenie dali mozi da se doplatat uste 2 meseci sega za da se dobie pravo ?

  • Вељковски_С вели:

   Стажот не може да се докупува. Вие не пишувате какво образование имате. Во колку имате средно образование, бидејќи немате 10 години евидентиран стаж, не можете да добиете уверение за овластен сметководител, туку само сметководител.

 305. Meri вели:

  Mozam li da gi napravam zavrsnite smetki za 2012 godina i da gi predadam kako i do sega, a od 01.01.2013 godina, ke gi otkazam site firmi i nema da vodam knigovodstvo.

 306. Мила вели:

  Zdravo, jas sum student na ekonomski fakultet i se interesiram okolu knigovodstvoto pa koga imam slobodno vreme odam na praksa kaj edna knigovoditelka.Imav nesto nejasno pa resiv da i se obratam vam, dali pri kuuvanje na kancelariski materijali za pretprijatieto ima povrat na ddv, dali se knizi ddv na taa faktura?

 307. Диме вели:

  Дали имате информација од кога ќе може да се полагаат стручните испити

 308. Toni вели:

  Vo noemvri ke imam 25 godini raboten staz kako smetkovoditel. Dali gi ispolnuvam uslovite za dobivanje trajno uverenie za smetkovoditel?

  • Вељковски_С вели:

   Според мое мислење не. Сметам дека ке се смета стажот до ден на стапување Законот во сила (3 август 2012 година). Сепак контактрај ги одговорните лица од Министерството за финансии.

   • Ѓорги вели:

    МОЕ МИСЛЕЊЕ Е ДЕКА РОКОТ ЗА ПРЕСМЕТУВАЊЕ МОЖЕ ДА БИДЕ И 3 ФЕБРУАРИ 2013, БИДЕЈКИ ФАКТИЧКИ И РАБОТНИОТ СТАЖ СЕ ДОПОЛНИЛ ДО ДАТУМОТ НА ПОДНЕСУВАЊЕ АКО ГО ПОДНЕСЕТЕ НА ПОСЛЕДНИОТ ДЕН Т.Е. НА 3 ФЕБРУАРИ 2013.

    СЕПАК ЗА ОВА ТРЕБА КОНСУЛТАЦИИ СО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ФИНАНСИИ.

 309. Zoci вели:

  Нашата фирма е регистрирана како Трговец Поединец и работи како книговодствено биро со различни фирми (ДООЕЛ, ДОО, ТП, ПЗУ), па дали ќе можеме да продолжиме да работиме како Трговец Поединец или ќе мора да регистрираме ДООЕЛ.

  • Вељковски_С вели:

   Вие ако ги исполнувате условите за овластен сметководител ќе можете да продолжите да си работите како трговец поединец и ќе можете да вршите сметководствени услуги на сите фирми што ги наведувате. Не ке можете да вршите сметководствени услуги само на АД.

 310. sani вели:

  Vo kolku kupam kola na firmata i vrsam dejnost za potrebite na istata dali mozam da trosam benzin poveke od 3.500 denari mesecno?

 311. dreni вели:

  Jas imam zavr[eno visoko obrazovanie i imam 11 god staz gi ispolnuvam uslovite za dobivawe na privremena licenca za ovlasten smetkovoditel ,vraboten sum vo drzavna ustanova i vodam smetkovodstvo za drugi privatni firmi vrz osnova na sklucen dogovor za izvrsuvanje na smetkovodstveni raboti .Moeto prasanje e dali dokolku dobijam licenca za ovlasten smetkovoditel ke mozam da prodolzam da vodam smetkovodstvo za drugite privatni firmi .ili ke mora da biram megju ovie dve (rabotniot odnos ili privatno smetkovodstvo )
  vi blagodaram odnapred

  • Вељковски_С вели:

   Ке мора да бирате меѓу двете работи, бидејќи според Законот за сметководствени работи фирмите мора да имаат вработено овластен сметководител или да го доверат вршењето на сметководствени услуги на друштво за вршење на сметководствени услуги или трговец поединец-овластен сметководител.

 312. МАЈА вели:

  dali mozam da vratam ddv na faktura za kupen kamin koj ke i koristi vo firmata za greenje, dali se smeta za priznat trosok i dali mozam da vratam ddv na kupeni drva koi ke se koristat za greewe ….vi blagodaram…

  • Вељковски_С вели:

   Во колку купениот камин и дрва ги користите за вршење на дејноста на фирмата и во колку сте регистриран ДДВ обврзник ке можете да ја користите одбивката на ДДВ-то од влезните фактури.

 313. Mimi вели:

  Imate li informacii dali zavrsnite smetki za 2012 godina ke se potpisuvaat od ovlasten smetkovoditel.

 314. Sani вели:

  Imam zavrseno sredno ekonomsko smer birotehnicar-4 stepen i imam 8 godini rabotno iskustvo vo smetkovodstvo od koi 3.5 godini prijavena, a ostatokot ne prijavena.Dali gi ispolnuvam uslovite?

  • Вељковски_С вели:

   Вие ги исполнувате условите за добивање на времено уверение за сметководител и право да полагате на испит за добивање на такво трајно уверение. За добивање на времено уверение за овластен сметководител и право да полагате успит за такво трајно уверение не ги исполнувате условите.

 315. Mimi вели:

  Pocituvan Veljkovski,
  Imam zavrseno sredno ekonomsko uciliste i sum diplomiran pravnik so polozen pravosuden ispit, rabotev vo smetkovodstveno biro pod dogovor za delo a ne bev prijavena vo zavodot za vrabotuvanje, me interesira dali mozam da dobijam vremeno uverenie za ovlasten smetkovoditel, posto veke vodam smetkovodstvo na poveke firmi, Vi blagodaram.

 316. mari вели:

  imam sredno ekonomsko i 4 godini iskustvo vo smetkovodstveno biro mozam li da polagam za traen smetkovoditel i ako vo meguvreme go zavrsam ekonomskiot fakultet ke mozam ponatamu da polagam za ovlasten smetkovoditel iako ke imam licenca za traen smetkovoditel.fala

  • Вељковски_С вели:

   Според мое мислење Вие со завршување на економски факултет ке можете да полагате за овластен сметководител,бидејќи веке имате работно искуство во сметководствени работи од преку 3 години.

 317. Mimi вели:

  Imam zavrseno sredno ekonomsko i diplomirano na praven fakultet.
  imam i rabotno iskustvo vo smetkovodstvena firma 3 godini megutoa bev so dogovor na delo, a ne bev prijavena i toa vo period od 2002 do 2005, potvrda od firmata vo koja rabotev imam. Dali gi ispolnuvam uslovite za dobivanje vremeno uverenie za ovlasten smetkovoditel?

  • Вељковски_С вели:

   Не ги исполнувате за добивање на времено уверение за овластен сметководител, бидејќи работниот стаж не Ви е евидентиран во Агенција за вработување.

 318. ane вели:

  me interesira dali ovlasten smetkovoditel vraboten vo edna firma
  moze dopolnitelono da vrsi smetkovodstveni raboti i da potpisuva zavrsni smetki?

  • Вељковски_С вели:

   Не, Годишни сметки ке може да потпишува само овластен сметководител вработен во фирмата или сметководството да се довери на друштво за вршење на сметководствени услуги или трговец поединец.

   • ane вели:

    imam rabotno iskustvo vo smetkovodstvo 8 godini i staz vo vremetraenje od 6 godini i zavrseno sredno ekonomsko uciliste.Od ednata firma vo koja rabotev mi izdadoa potvrda deka sum bila vrabotena tamu i funcijata megjutoa tamu bev vrabotena 2 godini.A so drugata firma ne mozam da stapam vo kontakt za potvrda dali ke imam problem za dobivanje vremeno uverenie?

 319. marijana вели:

  ВЕ МОЛАМ ЗА НИ ОДГОВОРИТЕ КОЈ Е ПОСЛЕДЕН РОК ДА СЕ РЕГИСТРИРААТ ДРУШТВА ЗА ВРШЕЊЕ НА СМЕТКОВОДСТВЕНИ РАБОТИ?И уште едно прашање имам завршено
  гимназија и работно искуство во сметководствено биро од 5 години.Во јуни 2012 дипломирав на ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Скопје.Ме интересира дали
  можам да поднесам барање за привремено уверение за овластен сметководител.Дали воопшто е важно образованието за добивање на привремено уверение?

  • Вељковски_С вели:

   Постојните правни лица кои вршат сметководствени работи се должни да се усогласат со Законот за сметководствени работи и да поднесат барање за упис во Регистарот во рок од 6 месеци од основање на Институтот на сметководители и овластени сметководители.
   Според мене Вие ги исполнувате условите за добивање на времено уверение за овластен сметковоидител, бидејќи имате над три години работно искуство и високо образование.

 320. Mitko вели:

  Vraboten sum vo privatna firma , no ne i go vodam smetkovodstvoto imam zavrseno Ekonomski fakultet ,no dopolnitelno vodam smetkovodstvo na drugi firmi,So donesuvaneto na zakonot za smetkovodstvo znam deka ne mozam da vodam smetkovodstvo dopolnitelno tuku nastojuva da ja dovrsam tekovnata godina ,pa ke se otkazam od vodenje na smetkovodstvo za drugi firmi samo me interesira dali zavrsnite smetki za 2012god za drugite firmi ke mozam da gi dostavam bez polaganje na ispit za ovlasten smetkovoditel,odnosno do koga ima preoden rok za celosna primena na ovoj zakon

 321. Соња вели:

  Го молам господинот Миодраг да се јави на тел.047/612-948 или на е-маил biropraktikum@yahoo.com,како би разговарале на истата тема,а можеби би нашле и заеднички интерес

 322. marina вели:

  sakam da prasam dali se plaka personalen danok na pozajmici ili ima odredena suma do koja moze da se vnesuvaat kako fizicko lice

  • Veljkovski вели:

   Не е забрането со ниту еден закон да се даваат позајмици од физички на правни лица. Со законот за перење пари до Комисијата се пријавуваат износи поголеми од 15.000 Евра во денарска противвредност. Во пракса инспекторите пријавуваат и помали износи. Персонелен данок се плаќа ако средствата кои се дадени како позајмица не се оданочени (не може да се докаже нивното потекло).

 323. Jordanka вели:

  DALI MOZE DOKOLKU SUM UPRAVITEL NA FIRMA DA SE VRABOTAM VO DRUGA FIRMA A ISTOVREMENO DA SI BIDAM UPRAVITEL NA FFIRMATA???

  • Veljkovski вели:

   Не, не е можно да бидете управител на фирма и да сте вреботени во друга.

   • Ѓорги вели:

    Според ЗТД можно е да се биде Управител на фирма, но и на повеќе фирми и вработен во друга фирма.

    • Вељковски_С вели:

     Се сложувам со Вас.

    • Вељковски Д. вели:

     Одговорот на ова прашање не е баш толку едноставен, така да ќе се обидам да го одговорам малку поопширно.
     Согласно ЗТД управителот не мора да биде вработен во фирмата каде што е назначен за управител. По назначување на местото управител, истиот треба да склучи “менаџерски договор“ со фирмата, а не “договор за вработување“. Со оглед дека со менаџерскиот договор може но не мора да се заснова редовен работен однос, би требало и управителот да може без проблем да биде во редовен работен однос на едно место.
     Но, во пракса ова не е така. Со назначување на одредено лице како управител и запишувањето на истото во Централниот Регистар, истата информација се испраќа и до Агенцијата за вработување на РМ (АВРМ). Агенцијата за вработување бара од фирмата прво да заснова работен однос со управителот на истата, а подоцна и со други вработени, односно не ја признаваат можноста управителот да заснова менаџерски договор со фирмата без да заснова редовен работен однос.
     Значи во пракса се јавуваат два случаи кога одредено лице може да е управител а да не е вработено во истата фирма.
     1. Во фирмата да нема ниту еден вработен. Тогаш ни управителот не е вработен и истиот може да се вработи на друго место.
     2. Управителот да е веќе вработен на друго место пред да биде назначен на местото управител. Во овој случај до АВРМ се поднесува копија од образецот М1/М2 за лицето управител, по што АВРМ дозволува вработување на други лица.

     Поздрав

     • александра вели:

      Јас сум вработена во банка, исполнувам услови за привремена лиценца за овластен сметководител. Дали можам да го задржам работното место и да бидам управител без пријавен работен однос на друштво за вршење на сметководствени услуги и да составувам и потпишувам завршни сметки и нормално во тоа друштво да има вработено плус уште едно лице со лиценца за сметководител( кое воедно е основач на друштвото )?

     • Вељковски_С вели:

      Не можете. Вие можете да бидете и основач и управител на друштвото, но за да даобие истото лиценца за работа мора да има вработено најмалку еден овластен сметководител и еден сметководител.

 324. miodrag вели:

  Здраво, ме интересира дали би можел да вработам овластен сметководител на половина работно време (4 часа дневно) за да можам да продолжам да работам со друштво за сметководство , имам 1 година стаж и економски факултет(услов само за сметководител ) и фирма регистрирана за сметководствени услуги . поздрав

  • Veljkovski вели:

   Во Законот за вршење на сметководствени работи не е наведено дека вработените овластени сметководители и сметководители треба да се со полно работно време. Меѓутоа, со некои од подзаконските акти, кои ке се донесат, можеби тоа ке биде регулирано, па додека не се донесат сите подзаконски аккти не можам да тврдам дека вработен со работно време од четири часа ке биде прифатен како услов за добивање на лиценца на Друштво за сметководствени работи.

 325. Мила вели:

  Кои документи треба да се набават за да се регистрира возило на име на фирмата.

  • Veljkovski вели:

   За да се регистрира возило на име на фирма треба де се има фактура од добавивачот(ако возилото се набавува од правно лице) или купопродажен договор заверен кај нотар (ако возилото се набавува од физичко лице)

 326. Veljkovski_S вели:

  Доколку управителот во ДОО е вработен во друга фирма во моментот на назначување на местото управител, истиот не мора да се вработи во фирмата каде што е управител се додека е вработен во другата фирма.За да може во фирмата да се вработуваат други работници до АВРМ се поднесува копија од образецот М1/М2 на управителот.
  Во случај на прекин на работниот однос со таа фирма, управителот ќе мора да се вработи во фирмата кај што е управител.

 327. Veljkovski_S вели:

  Доколку по истекот на договорот за вработување на определено време фирмата не поднесе решение за раскин на рабониот однос до АВРМ во законсиот рок, се смета како договорот за вработување да е продолжен под исти услови како во првичниот договор. Во овој случај во АВРМ не се поднесува ништо, единствено фирмата е должна да направи нов договор за вработување со работникот.
  Како дата на засновање на работниот однос се смета датумот наведен во образецот М1/М2.

 328. Тоше вели:

  Dali upravitel vo doo mora da bide vraboten vo istat firma, bidejki veke e vraboten so polno rabotno vreme vo druga firma?

 329. Natasa вели:

  Здраво сакам да прашам на вработеното лице кое вработено со договор на определено време му истекува договорот,и истиот ќе се продолжи.Кои документи треба да се достават до Агенцијата за вработување,воедно да напоменам договорто беше склучен на 30.04.2012, но во М1/М2 образецот стои датата 03.05.12.Сега која дата се смета за дата на основање на работен однос дали датата на склучување на договор или 03.05??????

 330. baze вели:

  Dali lice koe sto e upravitel na edna firma D.O.O moze da zasnova raboten odnos vo druga firma ? Dokolku e toa mozno koja e procedurata ?

  • Veljkovski вели:

   Лице кое е вработено во една фирма со полно работно време (без разлика дали е управител или некој друг вработен) може да се вработи во друга фирма со максимум 10 часа неделно. За реализирање на ова вработување се поднесува посебно барање до Агенцијата за вработување.

 331. Mile вели:

  Dali ako rabotodavecot me osigura na pola rabotno vreme t.e. 20 sati nedelno treba da gi plaka pridonesite vo poln iznos ili 50% za penzisko, zdravstveno ?
  Kolku iznesuvaat pridonesite ako sum osiguran na minimalna plata od 8050 denari za 20 sati nedelno t.e. platata mi e 4025 den.

 332. maja вели:

  do koj iznos se vnesuva pozajmica vo firma bez obvrska da se prijavi do agencijata za perenje pari?

  • Veljkovski_S вели:

   Внесување на позајмица од физичко лице од над 15.000 евра во денарска противвредност, задолжително се пријавува во Агенција за перење пари.

 333. vale вели:

  Kolku e licnoto osloboduvanje pri presmetuvahje na plata

  • Veljkovski вели:

   Според објавата на министерот на финансии (Сл.весник на РМ бр.177/11), месечното лично ослободување за плаќање на персонален данок при исплата на платите и пензиите во 2012 година ќе изнесува 7.470 денари. Годишното лично ослободување изнесува 89.640денари.

 334. maja вели:

  Се работи за самостоен вршител на дејност -адвокат, Дали тосоците за набавка , регистрација ,бензин за птничко возило се признати расхои во даноЧен биланс ?.

  • Veljkovski_S вели:

   Трошоците за гориво, регистрација и амортизација на возило се даночно признаени расходи,ако се направени за вршење на адвокатска дејност. Доколку возилото е набавено на лизинг или кредит, каматата како трошок не е даночно признаен расход.

 335. maja вели:

  imam ena nerazjasneta rabota vo vrska so rabotata po doggovor na delo.:
  dali na firma vo koja veke ima eden vraboten koj istovremeno e i upravitel i e dozvoleno povremeno 2-3 pati mesecno da angazira lice koe ke izvrsuva rabota po dogovor na delo. toa lice ima specijalna obuka za izvrsuvane na rabotata megutoa ne e vo moznost da bide prijaven kako vraboten bidejki izvrsuva rabota vo druga firma vo koja mu se plakaat pridonesi.. ve molam odgovorete mi bidejki mi e itno vi blagodaram

 336. Кире вели:

  Imam nedoumica kako sega ke odi podnesuvanjeto na onie koi plakale danok na vkupen prihod a sega ja nemaat taa obvrska, dali ke se podnesuva i DB VP i Danocen bilans ili
  I dali ke se pravat nekakvi izvestuvanja vo vrska so toa?
  Ve molam itno mi e
  Fal odnapred

  • Veljkovski_S вели:

   Оние кои во 2011 одствариле вкупен приход испод 3 милиони денари поднесуваат ДБ-ВП, но не го плаќаат данокот. Оние со вкупен приход од 3 до 6 милиони денари бираат дали ке поднесуваат ДБ-ВП и ке платат 1% или ке поднесат ДБ и ке платат данок од 10% на евентуални непризанаени расходи. Оние кои имаат приход над 6 милиони поднесуваат ДБ и плаќаат данок на непризнаени расходи.

 337. Kire вели:

  Imam trosok za izrabotka na reklamen materijal za nastap na saem od 41.890,00 den so DDV
  Ve prasuvam zosto ne moze da se odbie DDV to ?

 338. Toni вели:

  Исправка:-) Прашањето за делот на каматата го повлекувам поради техничка грешка :-) )) Каматата секако ќе преставува вонреден приход за друштвото

Додај коментар